Eugen Antica (FOTO), fost primar al comunei Prajesti, a candidat din partea PMP la alegerile din 5 iunie si a câstigat un mandat de consilier local. Problema e ca Eugen Antica nu-si va putea exercita functia. El se afla sub control judiciar si nu are voie sa-l intâlneasca pe Petre Jicu, viceprimar in mandatul care se incheie si primar al comunei in urmatorii patru ani.

„Antica nici nu poate fi validat in functie, ii este interzis sa ma intâlneasca, deci nu poate participa la sedinta. Secretarul comunei a informat Prefectura Bacau cu privire la aceasta situatie, dar si organizatia judeteana a PMP”, arata Petre Jicu. Daca nu vrea sa fie sanctionat de instanta, Eugen Antica nu va participa la sedintele CL Prajesti, in schimb, dupa trei absente consecutive, isi va pierde functia. O solutie ar fi sa se retraga, iar mandatul sa revina urmatorului candidat al PMP.

Nu am reusit sa-l contactam pe Eugen Antica, asa incât i-am solicitat presedintelui PMP informatii privind intentiile organizatiei si ale consilierului.

„Eu nu am primit nicio adresa cu privire la situatia juridica a lui Eugen Antica si nu am niciun motiv sa nu-i validez mandatul in acest moment”, a declarat Constantin Scripat, liderul PMP Bacau.

Glavanesti: „Eu nu sunt condamnat!”

Controverse a stârnit si situatia primarului din Glavanesti, Gheorghe Tilibasa, al carui mandat a incetat inainte de termen prin ordin de prefect, dar care a fost acum reales, la scrutinul de la inceputul lunii. Ordin incorect, sustine primarul, adaugând ca a dat in judecata Institutia Prefectului, apoi a sesizat DNA. Tilibasa a tras apa in Muncelu fara proiect, fara avize, din cauza lipsei banilor.

El a fost cercetat “pentru savârsirea infractiunii de instigare la fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata”, instanta stabilind o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare. Magistratii au mai decis amânarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Cu toate acestea, Gh.Tilibasa a candidat din nou la functia de primar si a câstigat.

Se pune intrebarea daca el va putea sa-si exercite functia intrucât exista o hotarâre a ICCJ care arata ca si persoanelor care sunt condamnate cu suspendare le este interzis sa ocupe functii publice. Hotarârea ICCJ nu se refera, insa, si la cazurile de amânarea aplicarii pedepsei. „Mie nu mi-e teama chiar deloc. Am trei hotarâri in care scrie ca nu am nicio condamnare, nicio restrictie: de la Judecatoria Podu Turcului, de la Tribunalul Bacau si de la Curtea de Apel. PNL mi-a dat voie sa candidez tocmai pentru ca a verificat situatia juridica si a constatat ca nu am nicio condamnare. Am fost deja validat de Tribunal, apoi voi fi investit in functie”, arata Gh. Tilibasa.

Prefectura va analiza fiecare caz

Institutia Prefectului va verifica, ulterior validarii de catre judecatorii a mandatelor de primar si a comisiilor de validare a consilierilor locali, ce este de facut in cazul alesilor care au condamnari definitive. „Institutia Prefectului va analiza cazurile alesilor locali care au hotarâri judecatoresti definitive de condamnare in masura in care efectele hotarârii judecatoresti se intind asupra exercitarii mandatului validat si va aplica dispozitiile legale in vigoare, prevazute de Legea 393/2004 si 215/2001, adica va emite decizii de incetare a mandatelor”, a declarat Carmen Cioltan, purtator de cuvânt al Prefecturii Bacau.

Intreaga procedura de validare a primarilor si de constituire a consiliilor locale merge destul de greu, intrucât toti participantii la alegeri trebuie sa depuna documentele financiare privind organizarea alegerilor. Termenul limita a fost 21 iunie, pentru depunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor si cheltuielilor electorale. Cererile de rambursare se pot depune pâna pe 6 iulie.

Silvia Patrascanu
Andreea Gavrila

Legea 393/2004 prevede la art.15 ca primarii isi pierd calitatea (…) inainte de expirarea duratei normale a mandatului daca au fost condamnati, prin hotarâre judecatoreasca definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate, daca au fost pusi sub interdictie judecatoaresca sau la pierderea drepturilor electorale. Acelasi text de lege se aplica si consilierilor locali sau judeteni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ