* expertiza tehnica facuta de specialisti a dat ca solutie doua variante in cazul blocurilor nr. 4, 7 si 9 de pe strada Marasesti: consolidare sau demolare * pentru demararea lucrarilor, proprietarii trebuie sa voteze in Adunarea generala a asociatiei de proprietari, dupa ce au votat deja ca se opun demolarii

Sedinta aprinsa la Asociatia de proprietari nr. 13 Marasesti. Proprietarii au fost convocati la Adunarea generala extraordinara a asociatiei pentru a vota pentru una din solutiile date in urma efectuarii expertizei tehnice.

Au fost destule voci care au contestat verdictul expertilor, iar un proprietar nemultumit a venit cu propunerea ca primaria sa cumpere locuintele la pretul pietei, pentru ca mai apoi sa aiba mâna libera la demolare.

Propunerile proprietarilor au fost consemnate in procesul-verbal al sedintei, iar Ionel Ilievici, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 13, le-a prezentat celor prezenti solutiile date de experti. Asociatia are in administrare 343 de apartamente, din care peste 200 fac obiectul consolidarii, plus 33 de agenti economici.

“Rezistenta blocurilor 4, 7 si 9 este afectata si se impun masuri de urgenta. Trebuie sa votati in cunostinta de cauza, pentru siguranta dumneavoastra: demolare sau reabilitare/consolidare”
– Ionel Ilievici, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 13 Marasesti.

In final, proprietarii au votat pentru consolidarea blocurilor amintite, cu mentiunea ca ar fi dorit sa fie prezent la sedinta un reprezentant al Primariei Bacau, care sa le explice clar situatia. “Din cauza bulinei rosii suntem in imposibilitatea de a vinde aceste apartamente. De 20 de ani am auzit promisiuni si niciodata nu s-a facut nimic. Rog autoritatile sa fie exigente pe viitor cu firma care se va ocupa de consolidare, pentru ca la blocul 11 de pe Marasesti, lucrarea s-a facut de mântuiala”, declara un locatar nemultumit.

“Eu locuiesc in acest bloc din anul 1961. Am avut casa pe strada I.S.Sturdza si ne-au demolat. Pe locul fostei mele case se afla acum Scoala “Alexandru cel Bun”. In 55 de ani, blocul 9 s-a degradat foarte tare. Bucati imense din fata blocului s-au desprins, iar casa scarii este crapata toata”, declara Elena Balan, locatara. “Când m-am mutat eu in bloc, imobilul nu era cu bulina. Din anul 2003 ne-am trezit cu bulina rosie la intrare, apoi, o vreme iar a fost data jos, pentru ca ulterior sa fie montata iar. Este nevoie urgenta de consolidare, iar din ce am auzit de la vecinii care au fost in acest program, sunt foarte multumiti”, declara Raisa Danilescu, locatara.

Consolidarea blocului nr. 11 de pe strada Marasesti a fost tema mai multor scandaluri in trecut, când se punea problema ca proprietarii sa fie evacuati pe durata lucrarilor. Iata ca o data cu finalizarea lucrarilor, locatarii se declara multumiti. In ceea ce priveste soarta blocurilor nr. 10 si 12 de pe strada Marasesti, Ioan Dragulin, fostul presedinte al Asociatiei de proprietari nr. 1 Bacau, a definitivat de câtiva ani documentatia necesara pentru inceperea lucrarilor de consolidare. In tot acest timp, autoritatile locale i-au spus ca nu sunt bani pentru inceperea lucrarilor. O data urnit tavalugul cu expertiza tehnica a blocurilor 4, 7 si 9, speranta renaste din nou si pentru proprietarii celorlalte blocuri cu bulina.

Blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe Calea Marasesti din Bacau sunt incluse in programul guvernamental de reducere a riscului seismic, stabilit prin Hotarârea de Guvern nr. 217/2016, intrata in vigoare. Documentul se refera la programul de actiuni pe anul 2016 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinta multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic. Programul de actiuni pentru anul 2016 include in total 80 de cladiri din Bacau, Bucuresti, Câmpina, Ploiesti, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Suceava si Târgu Mures. Aceste cladiri sunt incadrate in clasa I de risc seismic si sunt intr-un avansat grad de degradare, lucru ce pune in pericol siguranta proprietarilor/locatarilor. In Bacau, s-au inregistrat de-a lungul anilor numeroase accidente, dupa ce bucati de tencuiala sau de beton s-au desprins de pe fata blocurilor degradate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Am și eu o casă care se dărâmă. Vreau să vină primăria să mi-o refacă! Urgent! Și vecinul meu nu poate să se șteargă la fund. Să vină primăria! Oameni buni, blocurile sunt ale voastre nu ale primăriei. Eu, ca plătitor de taxe (o expresie des folosita de toți…), nu sunt de acord ca din banii mei să fie reparate niște proprietăți private.

  • o casa nu este egal cu un bloc, unde exista parti comune persoane fixice si persoane juridice, dece cam 2 feluri de proprietari, spre deosebire de caa ta incare esti tapandeplin pe tot cei ai : instalatii apa, canalizare, teren etc. pe bucata de teren care in revine unui apartamentului , pe verticala fiiine spre exemplu 5 partamente, toti acei cinci (sa zicem entru 50 m.p aferenti apartamentelor (nivel 1-5) se plateste de 5 ori impozitul pe acel teren! si noi suntem platitori de taxe, insa intr-un bloc e altfel decat intr-o casa, referindu-ma strict la partea comuna. consolidarea nu se face innapartament ci pe partea comuna!

 2. Dar cu ce se ocupa primaria, isteților? De aceea platim taxe ca sa se investeasca in imobile, școli, drumuri, spitale. Casa cu curte este altceva decât un bloc,nu zic, dar ganditi-va ca acei oameni au fost scosi din casele lor pentru a se ridica școli si spitale.

  • Scoli, drumuri, spitale…. Blocul acela este proprietate privată. Să plătească locatarii! Eventual, vezi cazul Oradea, primăria să le dea un împrumut rambursabil pe o perioadă de 5 ani, fără dobânda.

 3. 1. La blocul 9 Marasesti nu se propune demolarea ca varianta;
  2. Prin OG. 20/1994 actualizata in 2015 costul lucrarilor de proiectare il da Guvernul iar costul lucrarilor de consolidare se imparte in cota indiviza atat la spatiile comerciale cat si la locatari. Locatarii care au venituri sub venitul mdiu pe economie nu platesc nimic dar au ipoteca pe apartament. Daca il vand atunci cel care il cumpara si nu respecta conditia de mai sus va plati rate prin imprumut cu o dobanda mica.
  3.In nici o tara statul nu consolideaza cladiri proprietate particulara fara a pune conditii.
  4.Blocul din Roman strada Titulescu a fost consolidat prin acelasi program dar cu evacuarea locatarilor mutati intr-un bloc ANL dupa care au revenit la proprietatile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ