29 martie 2024
ActualitateAlegere pentru blocurile cu bulina din centrul Bacaului: consolidare sau demolare

Alegere pentru blocurile cu bulina din centrul Bacaului: consolidare sau demolare

* expertiza tehnica facuta de specialisti a dat ca solutie doua variante in cazul blocurilor nr. 4, 7 si 9 de pe strada Marasesti: consolidare sau demolare * pentru demararea lucrarilor, proprietarii trebuie sa voteze in Adunarea generala a asociatiei de proprietari, dupa ce au votat deja ca se opun demolarii

Sedinta aprinsa la Asociatia de proprietari nr. 13 Marasesti. Proprietarii au fost convocati la Adunarea generala extraordinara a asociatiei pentru a vota pentru una din solutiile date in urma efectuarii expertizei tehnice.

Au fost destule voci care au contestat verdictul expertilor, iar un proprietar nemultumit a venit cu propunerea ca primaria sa cumpere locuintele la pretul pietei, pentru ca mai apoi sa aiba mâna libera la demolare.



Propunerile proprietarilor au fost consemnate in procesul-verbal al sedintei, iar Ionel Ilievici, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 13, le-a prezentat celor prezenti solutiile date de experti. Asociatia are in administrare 343 de apartamente, din care peste 200 fac obiectul consolidarii, plus 33 de agenti economici.

“Rezistenta blocurilor 4, 7 si 9 este afectata si se impun masuri de urgenta. Trebuie sa votati in cunostinta de cauza, pentru siguranta dumneavoastra: demolare sau reabilitare/consolidare”
– Ionel Ilievici, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 13 Marasesti.

In final, proprietarii au votat pentru consolidarea blocurilor amintite, cu mentiunea ca ar fi dorit sa fie prezent la sedinta un reprezentant al Primariei Bacau, care sa le explice clar situatia. “Din cauza bulinei rosii suntem in imposibilitatea de a vinde aceste apartamente. De 20 de ani am auzit promisiuni si niciodata nu s-a facut nimic. Rog autoritatile sa fie exigente pe viitor cu firma care se va ocupa de consolidare, pentru ca la blocul 11 de pe Marasesti, lucrarea s-a facut de mântuiala”, declara un locatar nemultumit.

“Eu locuiesc in acest bloc din anul 1961. Am avut casa pe strada I.S.Sturdza si ne-au demolat. Pe locul fostei mele case se afla acum Scoala “Alexandru cel Bun”. In 55 de ani, blocul 9 s-a degradat foarte tare. Bucati imense din fata blocului s-au desprins, iar casa scarii este crapata toata”, declara Elena Balan, locatara. “Când m-am mutat eu in bloc, imobilul nu era cu bulina. Din anul 2003 ne-am trezit cu bulina rosie la intrare, apoi, o vreme iar a fost data jos, pentru ca ulterior sa fie montata iar. Este nevoie urgenta de consolidare, iar din ce am auzit de la vecinii care au fost in acest program, sunt foarte multumiti”, declara Raisa Danilescu, locatara.

Consolidarea blocului nr. 11 de pe strada Marasesti a fost tema mai multor scandaluri in trecut, când se punea problema ca proprietarii sa fie evacuati pe durata lucrarilor. Iata ca o data cu finalizarea lucrarilor, locatarii se declara multumiti. In ceea ce priveste soarta blocurilor nr. 10 si 12 de pe strada Marasesti, Ioan Dragulin, fostul presedinte al Asociatiei de proprietari nr. 1 Bacau, a definitivat de câtiva ani documentatia necesara pentru inceperea lucrarilor de consolidare. In tot acest timp, autoritatile locale i-au spus ca nu sunt bani pentru inceperea lucrarilor. O data urnit tavalugul cu expertiza tehnica a blocurilor 4, 7 si 9, speranta renaste din nou si pentru proprietarii celorlalte blocuri cu bulina.

Blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe Calea Marasesti din Bacau sunt incluse in programul guvernamental de reducere a riscului seismic, stabilit prin Hotarârea de Guvern nr. 217/2016, intrata in vigoare. Documentul se refera la programul de actiuni pe anul 2016 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinta multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic. Programul de actiuni pentru anul 2016 include in total 80 de cladiri din Bacau, Bucuresti, Câmpina, Ploiesti, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Suceava si Târgu Mures. Aceste cladiri sunt incadrate in clasa I de risc seismic si sunt intr-un avansat grad de degradare, lucru ce pune in pericol siguranta proprietarilor/locatarilor. In Bacau, s-au inregistrat de-a lungul anilor numeroase accidente, dupa ce bucati de tencuiala sau de beton s-au desprins de pe fata blocurilor degradate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri