Aproape a devenit o axioma afirmatia ca la alegerile locale, cele pentru functia de primar, conteaza omul, nu partidul. Victoria fara echivoc la nivel national a PSD arata ca nu e chiar asa. Au existat mai multi factori care au dus la aceasta rezultanta.

In Bacau, promisiunea de schimbare a unui candidat si dorinta de schimbare a electoratului s-au intâlnit in urna. Cei care au avut legaturi (vinovate sau nu) cu fosta, deja, administratie au primit o bila neagra. Alegatorii au vrut oameni tineri, proaspeti, care nu i-au dezamagit. Alaturi de dorinta de a face a contat si capacitatea de a face.

Asta inseamna ca cetatenii sunt mai atenti, mai informati in privinta modului in care se iau deciziile intr-o primarie, mai pragmatici. Ei au inteles ca un independent, oricât de bine intentionat ar fi, s-ar lupta mereu in Consiliul Local (CL) cu grupurile politice.

PUBLICITATE

Fara sprijinul unui partid sau al unei aliante, proiectele nu devin hotarâri. Si pentru ca vorbeam despre partide, ce a vazut electoratul in campanie? PSD: un partid organizat, matur, cu un program clar, cu oameni hotarâti, fara crize de personalitate si declaratii derutante.

PNL: o alianta lipsita de coeziune, cu lideri in deruta, care au excelat in bâlbâieli. «Marele PNL» a lasat impresia unei casnicii esuate, care scârtâie, a unei mezaliante fara un tel comun si un contract ferm. «Marele PNL» nu exista. Exista doua partide care au fuzionat doar juridic. Rezultatele acestor alegeri arata clar: dezbinarea nu e buna. De fapt duce direct in prapastie.

Nici nehotarârea nu e buna. Iar nehotarârea a fost atributul politicienilor acestei Drepte farâmitate, slabita de resentimente, nu al cetatenilor. In afara de membrii de partid, duminica au iesit la vot cei care, fara sa fie activisti, stiu ce vor, dar si multi dintre cei care poate nu stiu ce vor din punct de vedere politic, dar stiu ce nu vor.

Nu mai vor sa auda ca (iarasi) nu sunt bani pentru educatie, sport, pentru salarii si indemnizatia mamelor, dar sunt bani pentru avioane, ca pierdem finantarile pentru drumuri, ca nu sunt medicamente, vaccinuri, ca trebuie rationalizata sanatatea si viata lor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ