18 aprilie 2024
Cultură„Alecsandriada” – Ziua a II-a: Alecsandri – polimorfismul vieţii şi operei

„Alecsandriada” – Ziua a II-a: Alecsandri – polimorfismul vieţii şi operei

De data aceasta, reuniunile culturale au început în noiembrie şi s-au încheiat în decembrie, iar anvergura lor tinde să fie una internaţională: au luat parte universitari din Republica Moldova, mai precis din Bălţi (de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”) şi din Republica Populară Chineză. Genericul „Credinţă, învăţătură, univers spiritual” a fost ales mai întâi pentru a celebra bicentenarul Melchisedec Ştefănescu (1823, Gârcina, jud. Neamţ 1892, Roman), contemporan şi comiliton cu Vasile Alecsandri pentru cauza românismului. Pr. dr. Aurel-Florin Țuscanu a detaliat ecuaţia „O glorie a episcopatului român și o podoabă a țării sale episcopul academician Melchisedec Ștefănescu”, slujindu-se de o bogată colecţie de obiecte vechi provenind de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, expunere întregită de câteva medalii la temă prezentate de Vilică Munteanu. 

Când în anul 2010 s-au pus bazele Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” Bacău, a fost atras un bogat fond de carte aparţinând lingvistului şi filologului Mihail Andrei (1 dec. 1923, Cubolta, raionul Sângerei, Republica Moldova 3 iun. 1990, Buhuşi, jud. Bacău), donat de familie Universităţii „Vasile Alecsandri”. Anul acesta, rotunjindu-se centenarul naşterii sale, a fost programată o sesiune de comunicări susţinute de cadre didactice de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți: prof. univ. dr. habil. Gheorghe Popa, conf. univ. dr. Viorica Popa, conf. univ. dr. Lilia Trinca şi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău: conf. univ. dr. habil. Petronela Savin, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, precum şi de studenţi/masteranzi/doctoranzi.

Buhuşiul, al cărui locuitor a fost decenii la rând Mihail Andrei, s-a întrecut pe sine acordându-i titlul de „Cetăţean de onoare – post-mortem al orașului” şi realizând medalii, plachete şi un bust. Chiar pe 1 decembrie, a fost plasată pe faţada casei în care a locuit (Strada Libertăţii, nr. 163) o placă comemorativă, iar primarul Vasile Zaharia a înmânat profesoarei de limba şi literatura română Mihaela Andrei distincţia acordată bunicului ei, „pentru suma înaltelor calităţi profesionale şi umane, recunoscute postum, şi pentru plusul de personalitate pe care îl primeşte oraşul de care dascălul nu s-a despărţit decenii la rând”. La şcoala care îi poartă numele a fost organizată o ediţie specială a Concursului de Limba Română „Mihail Andrei”, iar amfiteatrul a fost inaugurat sub aceleaşi binefăcătoare auspicii.



La Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău, unde mai mult de două decenii Mihail Andrei a predat viitorilor dascăli disciplina de căpătâi limba şi literatura română , o sală de clasă îi va purta numele. Foştii săi elevi au plantat trei tei în preajma bibliotecii.

A treia coordonată, Univers spiritual, a aureolat debutul universitarei Cai Qing (China), autoarea unui volum de poezii şi eseuri, „Meridianele timpului” (Editura Alma Mater a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău). A participat Constantin Lupeanu (traducătorul volumului), fost ambasador al României în Republica Populară Chineză şi director al Institutului Cultural Român din Beijing. Online, autoarea a dialogat cu cei prezenţi, între care masteranda Delia-Raisa Poede, beneficiară a bursei „Yin Yuguo”, şi Liu Yun, profesoară de limba chineză la Facultatea de Litere, care a dat citire poeziei „Hora Unirii”, de Vasile Alecsandri, în traducerea lui Cai Qing.

Grupul buhuşeano-băcăuan care s-a deplasat în Republica Moldova a pus la cale un dialog cultural-ştiinţific (trans)frontalier, De la Sfatul Ţării, la românismul de azi, în localităţile Bălţi (în baza acordului de parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău) şi Cubolta (la biserica ortodoxă, la Primăria comunei şi la Liceul Teoretic „Pantelimon Halippa”). Se împliniseră 140 de ani de la naşterea (în 1883, la Cubolta) a celui aflat în conducerea Sfatului Ţării, organism determinant pentru Marea Unire din 1918 Pan Halippa.

Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău, organizator, a fost sprijinită de buhuşeni (Primăria şi Consiliul Local, Şcoala Gimnazială „Mihail Andrei”, Biblioteca Orășenească ,,George Bacovia”, Asociația Culturală ,,Renașterea”, Liceul Teoretic ,,Ion Borcea”) şi de băcăuani (Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Litere, Biblioteca Universităţii, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare”, Despărţământul ASTRA „Vasile Alecsandri”, filialele locale ale Uniunii Scriitorilor din România şi Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale). Parteneriatul a fost asigurat de instituţii din Bălţi şi Cubolta, precum şi de membri ai familiei lui Mihail Andrei, iar sponsorul evenimentului a fost Asociaţia DEDEMAN.

Foto: Dan Duţă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri