21 iunie 2024
OpiniiEditorialAlba-neagra

Alba-neagra

La noi, ursul nu mai are coadă încă dinainte de a apărea poveștile de adormit copiii. De ce? Pentru că … statul. Păi da, căci cine altcineva decât statul român se face vinovat de mizeria care se-ntâmplă la noi, de atât-amar de vreme? De trei zeci și ceva de ani, de când au luat unii cu japca și-au dat în stânga și-n dreapta, ca la nunta cu lăutari, lăsându-ne pe noi, micii, neînsemnații, gândacii să ducem greul.

Căci cine altcineva decât „prostimea” a dus în spate toate crizele care s-au succedat din ’90 și pân-acum? Și-au fost vreo câteva mari recesiuni. Cam una la zece ani (plus minus). Pensionarii, primii „încasatori”. De la ei s-a luat mereu. La fel, și-acum, când se tot câcâie să-i amăgească cu doi lei. Cine știe dacă-i vor mai lua și pe ăștia? Când, de un an, ar fi trebuit să fie mărite pensiile. V-amintiți? Iaca, n-au primit nimic, iar statul a rămas cu teșchereaua plină, din care, evident, s-au înfruptat tot „ei”. Le-au distras atenția cu tot felul de fumigene, până a trecut anu’.Ca la „alba – negra”, în târg, când golanii adună lumea proastă, promițând „îmbogățirea”, iar, între timp, complicii infiltrați printre creduli operează la buzunare. Tot „operațiune” golănească este și jocul cu facturile la energie. Și prețul la carburanți. Golănie e și tarantela pe care-o joacă statul, la braț cu băncile – tarantulă care-și exportă câștigurile în țările-mamă.

Mai vine unul, cu dosar de turnător la Securitate, care aruncă înc-o balegă peste fețele românilor cinstiți, spunându-le arogant că, „nimeni n-a luat împrumut, cu pistolul la tâmplă”. Deși, mai tot timpul, i-a îndemnat pe români să ia credite, altfel economia nu poate merge. Te-ntrebi, atunci, de ce nu le pun interdicție și băncilor, să ne mai bombardeze cu atâtea reclame? Așa cum se-ntâmplă în cazul jocurilor de noroc sau al țigărilor, ucigătoare, la propriu, în cazul celor care sunt atinși de aceste vicii.

Pentru că … statul. Da, da. Căci statul are de câștigat. La el ajunge majoritatea caimacului? Așa cum tot el încasează 80 % din scumpirile operate de mafia tricefală a energiei, la fel și în cazul profiturilor tarantulei bancare care, iată!, anunță, cinic, profituri fără precedent. Și nu sunt de ici-colea. Greu de spus cine-o fi alba și cine neagra, în jocul ăsta murdar, din care doar „prostimea” pierde.

 

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img