A fost o vreme când in Bacau curgea apa la robinet doar doua ore dimineata si vreo patru seara. Probabil ca prin toate locuintele de la bloc exista o rezerva de apa, cum ar fi fost o galeata plina la bucatarie si o cada tot plina, la baie, cu ibric alaturi, sa ai cu ce turna in veceu. La cutremurul din 77 s-a scuturat asa de tare blocul, ca a zburat toata apa din cada si a cazut si galeata cu apa din locul unde statea. Si, vorba aceea, sperietura a fost atât de mare, ca toata lumea a avut nevoie la veceu dupa aceea. Pe atunci, nu pretul apei conta, fiindca si asa toata lumea era la pausal. Si nici calitatea, fiindca de apa plata imbuteliata nu se auzise. Iar uneori, in paharul cu apa mai vedeai si câte un miriapod, deranjat de pe conducte de apa care curgea cu mari intermitente.

A fost o adevarata revolutie vremea când programul de apa a devenit nelimitat, insa calitatea inca nu fusese rezolvata. Tevile vechi cedau des si, dupa remedierea avariilor, la robinet curgea un fel de cafea cu mult zat. Ni se explica motivul, si anume ca apa curgea in flux invers uneori si urnea din loc toate depunerile mizerabile, care astfel ajungeau la robinet. Si totusi, când un director de la Regia de Gospodarie Comunala a vazut niste poze cu o cada plina cu apa neagra-catran, a spus ca sunt imagini trucate, ca asa ceva nu exista. Ca taranul care a spus ca nu se poate sa existe asa ceva precum girafa, desi o vazuse aievea, in fata ochilor. Pozele acelea le mai am si acum.

In sfârsit, a venit vremea unor investitii masive in distributia si tratarea apei. Zeci si zeci de milioane de euro au inghitit pamântul si tevile intinse de-a curmezisul judetului, de la Poiana Uzului si pâna la Bacau. Si tot se sparg, cum s-a intâmplat la inceputul anului, când orasul a ramas câteva zile fara apa. Si inca un lucru: neincrederea cetatenilor in calitatea apei inca nu a fost inlaturata, astfel ca afacerile cu apa imbuteliata sunt si acum la mare pret. Unii nu o folosesc nici la gatit. Un punct pierdut pentru Compania de Apa, care cumva trebuie sa recupereze handicapul. Oamenii spun ca apa este nociva, Directia de Sanatate spune ca nu. Iar câinii latra, caravana trece, fiindca scumpirile merg in pas voios inainte, fiindca asa ne-au impus organismele financiare care ne-au imprumutat sa investim in apa oraselor din judet.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ