19 aprilie 2024
EconomieAjutorul promis tinerilor, o picatura intr-un pahar cu apa

Ajutorul promis tinerilor, o picatura intr-un pahar cu apa

10.000 de euro, prea putini pentru o afacere

“Nu inseamna nimic”. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in ceea ce priveste o ordonanta a guvernului prin care tinerii pâna in 35 de ani primesc ajutoare de la stat in cazul in care vor infiinta o firma in mediul rural. Bugetul la nivel national este extrem de mic, fapt pentru care masura este echivalenta cu o picatura intr-un pahar cu apa.

10.000 de euro. Aceasta este valoarea ajutorului de la stat pe care tinerii care doresc sa infiinteze o societate in mediul rural au sansa sa-l obtina. Suma alocata la nivel national este insa mai mult decât insuficienta, spun specialistii.



“Suma trebuie sa fie mai mare”

In perioada 2010 – 2012, bugetul programului pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane de lei, numarul minim de beneficiari urmând a fi 1.100. „Este una dintre masurile, cred ca este si singura de pâna acum, benefica economiei. Bineinteles ca suma este discutabila. Din punctul meu de vedere ea poate fi mult mai mare. Si asta daca tinem seama de sumele care se vehiculeaza de catre autoritatile locale cu ocazia organizarii diverselor spectacole ori zile ale localitatilor. Cu siguranta ca suma ar trebui sa fie mult mai mare”, a declarat directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau, Mihai Tulbure.

Conditii dure

Cel mai mare punctaj il vor obtine cei care infiinteaza firmele in mediul rural. De asemenea, societatile care vor activa in domeniul productiei vor obtine un numar mai mare de puncte decât cele din servicii sau comert. La fel se intâmpla si in cazul celor care creeaza cel putin 6 locuri de munca permanente si cu norma intreaga. “10.000 de euro nu este o suma care sa fie incurajatoare pentru deschiderea unei societati in conditiile impuse de ei. Daca tânarul ii da angajatului un salariu de 1.000 de lei asta inseamna ca intr-o luna trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 8.400 de lei, bani care reprezinta cheltuieli de salarizare. Daca inmultim aceasta suma cu 6 (adica jumatate de an), vom vedea ca cei 10.000 de euro sunt mai mult decât insuficienti”, a mai spus directorul CCI Bacau, Mihai Tulbure. Aceste firme infiintate de tinerii pâna in 35 de ani, care primesc ajutoare de stat, vor purta denumirea de microintreprindere SRL-I.D., adica societate cu raspundere limitata – intreprinzator debutant.

Masura sortita esecului

Planurile de afaceri depuse de tineri vor fi evaluate online, fiind nevoie de minimum 60 de puncte pentru a obtine finantare. Numarul maxim de puncte ce poate fi obtinut este 100. „Aceasta masura ar trebui sa faca parte dintr-un program mai amplu de sprijinire a intreprinzatorilor si care sa tina seama de câteva lucruri. Astfel, trebuie reduse cheltuielile cu forta de munca, trebuie reduse taxele si impozitele in vederea realizarii unei predictibilitati economice pe termen mediu si lung. Deci fiscalitatea trebuie sa fie una suportabila. Un loc la fel de important il ocupa si realizarea unei stabilitati economice”, a mai spus directorul CCI Bacau. In ciuda faptului ca banii pentru intreg programul sunt foarte putini, obiectivul declarat este acela de “stimulare a infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor, in scopul implicarii acestora in structuri economice”. “Fata de zero… este mai bine. Dar nu cred ca se vor inghesui foarte multi tineri pentru aceasta suma”, a afirmat Mihai Tulbure.
Alexandra Zaharia

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri