20 mai 2024
ActualitateAjutorul de încălzire, condiționat de veniturile realizate și bunurile deținute

Ajutorul de încălzire, condiționat de veniturile realizate și bunurile deținute

Ajutoarele de încălzire, prevăzute de Legea 226/2021, se acordă nu numai în funcție de veniturile nete realizate de către fiecare familie și persoană singură, ci și în raport de bunurile pe care acestea le dețin. În ceea ce privește veniturile, la stabilirea acestora se iau în considerare toți banii obținuți de către membrii familiei ori de către persoana singură în luna anterioară depunerii cererii. Este vorba despre salarii, sporuri, pensii, ajutor de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, venituri din activități independente, chirii, dividende, dobânzi, jocuri de noroc, depozite bancare, rentă viageră, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale.

La determinarea ajutorului de încălzire nu se ține cont, însă, de alocația de susținere familială și cea de stat pentru copii, bugetul personal complementar lunar și prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, bursele școlare, drepturile acordate în baza art.51, al.2, și art.85, al.2, din Legea educației naționale nr.1/2011, stimulentul educațional, sprijinul financiar din cadrul Programului național de protecție socială ”Bani de liceu”, veniturile obținute de către lucrătorii sezonieri (zilieri), precum și sumele acordate ocazional din bugetul de stat ori cel local. Cât despre bunurile care exclud o familie sau persoană singură de la dreptul la ajutor de încălzire, acestea se referă la numărul de clădiri deținute (1 locuință este permisă), terenul aflat în proprietate (în intravilan, până la 1.000 mp în urban, și 2.000 mp, în rural), autoturismele avute, utilajele agricole etc.

De reținut că dacă o familie ori o persoană singură are doar unul din bunurile care exclud de la dreptul la ajutorul de încălzire, acesta nu se acordă. De altfel, toate veniturile și bunurile la care se referă Legea 226/2021 se regăsesc și în Cererea-declarație pe propria răspundere pe care fiecare solicitant trebuie să o completeze. Amintim că ajutorul de încălzire se dă pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. Pentru a beneficia de această prestație socială încă din prima lună, cererea cu documentele justificative trebuie depuse la primăria de domiciliu până în data de 20 noiembrie. Din acest an, plafonul maxim de venituri în funcție de care se aprobă ajutorul s-a modificat. Astfel, pentru a primi acest sprijin financiar, familiile trebuie să aibă venituri nete de până în 1.386 lei pe fiecare membru component. În cazul persoanei singure, plafonul maxim de venit în raport de care se dă ajutorul este de 2.053 lei.



Cuantumul ajutorului este de 100 la sută dintr-o valoare de referință, stabilită prin lege, pentru cei cu cele mai mici venituri, și scade din 10 în 10 la sută, invers proporțional cu veniturile medii lunare ale familiei sau persoanei singure. La energia termică ajutorul se determină prin compensarea facturii, în funcție de prețul mediu al gigacaloriei. La gaze, prețul de referință este de 250 lei, la energie electrică, de 500 lei, iar la combustibil solid (lemne, cărbune etc.) sau lichid, de 320 lei. Așadar, cei care folosesc una din aceste surse de încălzire va primi un anumit procent din prețul de referință menționat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri