6 mai 2024
ActualitateAjutor social și alocație de susținere familială mai mari, dar abia din...

Ajutor social și alocație de susținere familială mai mari, dar abia din 2024

Printr-o ordonanță de urgență, adoptată vineri, 26 august, Guvernul României a modificat nivelul maxim al componentelor venitului minim de incluziune, reglementat de Legea 196/2016.

Astfel, ajutorul de incluziune (actualul ajutor social) va crește de la 260 lei /adult la 275 lei și de la 300 lei la 400 lei în cazul persoanei vârstnice. Totodată, ajutorul pentru familiile cu copii (alocația de susținere familială, în prezent) se va majora de la 600 lei la 700 lei/adult.

Legea amintită a mai fost completată cu mențiunea că la stabilirea veniturilor nete ale familiei sau persoanei singure nu vor fi luate în calcul sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic.



În plus, s-a adăugat și prevederea prin care sunt admise în programul de protecție socială, stipulat de Legea 196/2016, și persoanele vârstnice fără venituri și susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, asigurându-li-se gratuit accesul la servicii medicale adecvate. Nu în ultimul rând, nivelul veniturilor din muncă, deductibile din venitul total al familiei, a fost majorat de la maximum 400 lei la 500 lei. Dar, în cazul persoanelor apte de muncă, accesul la venitul minim de incluziune va fi mai restrictiv. Referindu-se la această categorie de beneficiari, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat:

”Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă, după aprobarea dosarului de venit minim de incluziune. Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, și i se va căuta un loc de muncă”. Toate aceste modificări și completări vor fi aplicate, însă, peste un an și 4 luni.

Și aceasta deoarece Legea 196/2016 va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, după ce a fost prorogată succesiv din 2016 încoace, pentru a fi corelată cu obiectivele și țintele asumate în Programul Național de Redresare și Reziliență și cu termenele prevăzute pentru reformele în domeniul digitalizării.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri