6 mai 2024
ActualitateAjutoare de 15.000 - 200.000 de euro pentru societățile din industria prelucrătoare

Ajutoare de 15.000 – 200.000 de euro pentru societățile din industria prelucrătoare

Din toamnă, firmele din industria prelucrătoare vor putea solicita sprijin de stat nerambursabil pentru retehnologizare şi pentru amenajarea de noi linii de producție nepoluante. Aceasta este prima schemă de ajutor de stat, gestionată de Ministerul Economiei, dedicată acestui sector industrial.

Banii se vor aloca printr-o nouă schemă de ajutor de stat în scopul realizării de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice diverse. Printre acestea, se numără fabricarea băuturilor, a produselor textile, articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea hârtiei, a substanțelor și produselor chimice, a produselor din mase plastice, fabricarea de mașini, utilaje, de mobilă, dar și colectarea, tratarea sau eliminarea deșeurilor, precum și activități de recuperare a materialelor reciclabile. Granturile vor putea fi accesate inclusiv de companiile care sunt în proces de relocare din Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarus, dar nu numai.

Cofinanțare de minimum 25% din costurile eligibile



Astfel, solicitanții pot primi între 15.000 și 200.000 de euro, cu condiția de a asigura o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie printr-o finanţare externă, alta decât un ajutor public. Granturile vor putea fi folosite pentru a face investiții în active corporale și necorporale sau pentru a acoperi costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două. Ajutoarele pot fi folosite și pentru diversificarea producției unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau chiar schimbarea fundamentală a procesului general de producție al unei unități existente. În cazul companiilor mari, costurile activelor necorporale nu trebuie să depășească jumătate din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale. Pentru a beneficia de ajutor de stat, firma solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Economiei. În plus, mai este nevoie ca, în următoarele 30 de zile, Ministerul Economiei să publice Ghidul solicitantului. Acesta va include toate aspectele tehnice legate de documentele și modalitatea prin care firmele interesate pot aplica pentru această schemă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri