5 mai 2024
Prima Pagină„Aici se picteaza cu sufletul”

„Aici se picteaza cu sufletul”

O unitate protejata e alta lume!

Unitatile protejate sunt singurele atelierele in care persoanele cu dizabilitati au sansa sa fie angajate. Din pacate, legislatia le sprijina prea putin. Singura facilitate e scutirea de impozit pe profit, insa nu ajung sa faca profit. Important e sa supravietuisca. Mai mult decât câstigul, pe beneficiari ii bucura ca exista si pentru ei un loc prietenos.

Un atelier mic, cu ferestre mari, situat la parterul unui bloc de pe strada Garii. Soarele de toamna inunda incaperea, fura culorile boabelor de sticla si le risipeste in scântei. Picaturi de miere, foi de menta, boabe azurii sau roz intens, ca serbetul de zmeura, asteapta sa fie insirate pe ata sau pe sârma si sa devina bratari, cercei, coliere. Suntem in unitatea protejata “Cuceritorii” a Societatii Handicapatilor Fizic (SHF). Pentru unii angajati, munca asta e absolut noua si legata de o intorsatura tragica de destin: “Sunt inginer proiectant, dar am avut un accident in urma cu patru ani si am fost nevoita sa ma reorientez. A fost foarte greu sa gasesc un loc de munca. De abia anul trecut, dupa un an de somaj, am gasit aici, intr-adevar, mica liniste de care are nevoie orice om, indiferent de situatia lui. Eu zic ca sunt norocoasa fata de alti colegi de-ai mei”, afirma Cristina Gradinaru. Crede ca trebuie sa facem ceva mai mult pentru semeni: “Atunci nu vom mai spune «Vai, saracul!», iar persoana cu handicap nu se va gândi mereu doar ca trebuie sa-si pastilele, ca are nevoie de o proteza noua sau ca i s-au stricat cârjele. Societatea mai are mult de invatat! E nevoie doar de putin ajutor! Nu e nevoie ca cineva sa faca eforturi supraomenesti sau sa doneze bani!”



Fara impozit pe salariu, in Occident!

Atelierul SHF e un loc luminos, un laborator in care se prepara si se amesteca ingredientele esentiale ale fericirii umane: rabdare, iubire, speranta. “Aici se picteaza cu sufletul!” Poate, de aceea, micile obiecte sunt adevarate opere de arta. De la uimire si extaz trec repede, insa, la regret. Aflu ca, in România, sa infiintezi o unitate protejata e o adevarata aventura, iar sa o mentii, un act eroic. “Problema principala e ca banii colectati de la firmele care nu angajeaza persoane cu handicap nu se duc intr-un fond destinat subventionarii locurilor de munca, asa cum e in Occident, arata Dorina Poinaru, presedinta SHF Bacau. Acolo, pentru unitatile protejate, impozitul pe salarii e 50 la suta si nu exista impozit pe profit. Nici noi nu platim impozit pe profit, dar nu ajungem sa avem profit. De abia platim salariile.” De altfel, neimpozitarea profitului e singura facilitate acordata, in prezent, unitatilor protejate. Dorina Poinaru, Cristina Gradinaru si Raluca Munteanu privesc cu dragoste obiectele pe care le atingem si le admiram. Sunt ale lor, realizate de ele. Bijuteriile, felicitarile, globurile si alte obiecte decorative pentru pomul de iarna costa intre 2 lei si 20 de lei. Doar tablourile sunt mai scumpe, ajungând si la 50 de lei. Mare lucru nu obtin, insa, din vânzarea acestora. Salariile angajatilor unitatii protejate sunt asigurate din activitatea de comert. “Achizitionam angro obiecte de birotica si le vindem. Institutiile publice ar trebui sa cumpere de la noi, insa nu se intâmpla asa. Doar DSP se aprovizioneaza de la noi, iar vara, si Colegiul Pedagogic, dar numai din fonduri extrabugetare”, explica Dorina Poinaru.

Negociaza la sânge fiecare procent

Institutiile publice sunt obligate fie sa angajeze persoane cu handicap, 4 salariati la o suta, fie sa plateasca statului 50 la suta din salariul minim al acestora. “Din banii astia, au posibilitatea sa cumpere produse de la noi. Ar avea, astfel, certitudinea ca sumele ajung la persoanele cu handicap si ar primi ceva in schimbul banilor”, arata presedinta SHF. Din pacate, nu fac asta. Nu se complica. Si când cumpara un produs “negociaza la sânge pentru fiecare procent.” Nici vânzarea bijuteriilor create in unitate nu merge, totdeauna, bine. La Real se organizeaza, o data pe luna, un târg handmade: “Trec, unii, cu sacosele pline de carne si in dreptul standurilor intorc capul, nu cumva sa fie nevoiti sa dea 2 lei pe o bratara!” Nici oficialii, nici oamenii obisnuiti nu inteleg de ce trebuie sa incurajeze munca persoanelor cu handicap. “Cuceritorii” au lucrat cu sârg in septembrie deoarece, in acest week-end, sunt invitati la Târgul national al unitatilor protejate de la Tg. Mures, editia 2012. Bijuteriile, felicitarile si tablourile realizate de ei vor fi expuse in fata a mii de vizitatori. Spera sa-si sporeasca macar un pic bugetul si mai spera sa afle de la Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, prezenta la festival, vesti bune privind legislatia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri