24 aprilie 2024
ActualitateAgricultura, de la ocupație la afacere. Fermierul din Onceștii Vechi

Agricultura, de la ocupație la afacere. Fermierul din Onceștii Vechi

Cât vezi cu ochii, rânduri-rânduri de legume, iar în capăt niște sere. Pe cărarea dintre ele pășește un tânăr înalt, chipeș, zâmbitor. Costică Chitic, cel care administrează ferma din Onceștii Vechi, are doar 36 de ani, dar nu este un începător.

„Am făcut agricultură și acasă, copil fiind, iar mai târziu, după ce am terminat școala, am plecat în Italia, unde am lucrat în industria alimentară și în agricultură”, povestește Costică. S-a întors acasă cu gândul că poate să muncească și aici, pentru el, și să dezvolte o afacere. A reușit făcând un plan și având alături un primar inimos, pe Mihai Puțeanu, și doi parteneri cu experiență. Ni-i prezintă pe Costică Ciobotaru, 55 de ani, și pe Corina, soția acestuia. „Noi facem agricultură de peste două decenii”, precizează Corina.



Tânărul s-a înregistrat ca „persoană fizică autorizată”, a luat în arendă 1,85 hectare de teren și a construit două sere. În sere cultivă roșii și ardei, iar afară, ceapă, varză, pepeni, roșii și ardei, care sunt principala cultură. „La roșii nu mai sunt soiurile tradiționale. Am luat «Inimă de bou» și am fost dezamăgit, nu erau din soiul știut de noi. Pe de altă parte, cele tradiționale nu sunt rezistente la boli și la transport și nici nu se caută”, spune Costică. Nu se caută în sensul că marile magazine vor roșii care să aibă aceeași formă, mărime și culoare. „Una și una”. Prin urmare, „noi cultivăm roșii «Cristal» și «Kiwi»”, care rezistă și ajung devreme în supermarket și piețe.

„Nu am timp să mă însor”

La ardei, investițiile sunt foarte mari: 6.000 de euro la hectar. „Cheltuielile înseamnă costul semințelor, cultivarea ardeilor în păhăruțe, încălzirea serelor, mutarea răsadurilor în câmp, asigurarea udatului…

Până pe 10 mai, când scoatem plantele afară, folosim un cuptor cu lemne pentru încălzirea serelor. La 6.000 de euro pot să scot 12.000 de euro sau să nu scot niciun ban. Agricultura e o loterie”, susține Costică Chitic.

Mai optimistă, Corina Ciobotaru, adaugă: „Cu toate astea, noi ne-am crescut copiii din cultivarea legumelor. Amândoi sunt medici, nora noastră e tot medic, iar ginerele e preot. Dacă nu ne rezolvă cei trei medici din familie, ne rezolvă popa!”

Nu e deloc simplu să transformi „ocupația” de agricultor într-o „afacere”, ne explică Costică Chitic. Dacă nu-și făcea un proiect și nu obținea fonduri nerambursabile în 2017, nu reușea să se dezvolte.

„Am accesat măsura «Instalarea tânărului fermier», finanțată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. În prima tranșă, am primit 30.000 de euro, iar în tranșa a II-a voi primi 10.000 de euro. Din banii alocați mi-am cumpărat motofreză, generator, pompă Diesel, instalații de udare prin picurare, folie… Am luat numai unelte de bună calitate”, afirmă tânărul.

Ferma din Onceștii Vechi merge bine, recolta e bună chiar dacă vremea a fost capricioasă, clienți sunt… „Mai lipsesc nevasta și copiii”, zic eu. „Ei, acum e mult de muncă, nu am timp să mă însor”, spune Costică Chitic serios, uitându-se într-o parte, spre rândurile de ardei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri