21 mai 2024
ActualitateAgricultura ca la carte: Cursuri de calificare pentru viitorii fermieri europeni

Agricultura ca la carte: Cursuri de calificare pentru viitorii fermieri europeni

Zeci de băcăuani au obținut diploma de specializare în legumicultură și zootehnie urmând cursurile organizate de Direcția Agricolă. Timp de trei luni, aspiranții la meserii din agricultură și-au însușit cunoștințe temeinice în cadrul orelor de teorie, dar și în practica la diverse ferme din județ.

În fiecare an, băcăuanii de la sate, dar și de la oraș, care vor să se specializeze, cu patalama, într-o meserie din agricultură optează pentru cursurile organizate de Direcția pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău. Aceste cursuri, absolut necesare pentru accesarea fondurilor europene, sunt autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației Naționale.

Pentru 2023, primele două cursuri au fost pentru calificarea în îndeletnicirea de lucrător în culturi de câmp și legumicultură, precum și pentru cea de lucrător în creșterea animalelor. Cursurile din agricultură s-au desfășurat ca la carte, începând cu luna martie, pe o perioadă de 90 de zile, având o durată efectivă de 386 ore, pentru cultura plantelor, și de 360 ore, pentru zootehnie. În total, la cele două cursuri s-au înscris peste 40 de aspiranți, cei mai mulți pentru specializarea de lucrător în cultura plantelor – 28, diferența de 15 cursanți alegând să se perfecționeze în zootehnie.



Teorie și … practică, la fermele din județ

Fermierii au beneficiat atât de ore de teorie – 120 , cât și la studii practice, în teren – 240. Astfel, participanții la aceste cursuri și-au însușit noțiuni despre pregătirea solului, înființarea, îngrijirea și recoltarea culturilor de câmp, înființarea și îngrijirea culturilor legumicole și ale plantelor floricole, precum și informații prețioase despre hrănirea și îngrijirea animalelor ș.a. Ulterior, învățăceii de la legumicultură au vizitat terenurile de lucru ale Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău.

În schimb, cei de la cursul de zootehnie au fost programați să ajungă la ferma de îngrășare a porcilor, aparținând firmei PROD SAG SRL, din satul Schineni, com Săucești, și la ferma pentru creșterea vacilor de lapte din satul Radomirești, comuna Letea Veche, aflată în portofoliul societății Chiriac SRL. Totodată, cei care s-au specializat în creșterea animalelor au avut posibilitatea de a studia și cum se cresc ovinele la ferma de animale din satul Holt, com. Letea Veche, aflată în administrarea Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Secuieni.

Certificatele de absolvire, recunoscute în țară, dar și în UE

Examenele de absolvire ale celor două cursuri au presupus o probă scrisă și una orală. „La absolvire, se eliberează un certificat de calificare profesională, însoțit de un supliment descriptiv al certificatului în care se precizează competențele profesionale dobândite. Totodată, certificatul de calificare profesională este recunoscut de Ministerul Muncii  și Ministerul Educației Naționale, acesta constituind un criteriu de selecție pentru accesarea fondurilor europene, dar și pentru subvențiile acordate de APIA”, a precizat Adrian Solomon, directorul executiv al DAJ Bacău.

Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene. În plus, documentele îi vor ajuta pe absolvenți să deruleze o afacere în domeniu, dar și să se angajeze în agricultură, unde, în unele cazuri, salariile au ajuns să fie cu mult peste medie. Deloc lipsit de importanță este și că Uniunea Europeană caută muncitori în agricultură. Așadar, certificatul reprezintă un avantaj în cazul celor care pleacă să muncească sezonier prin țările europene.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri