5 mai 2024
EconomieAgenda fiscala a lunii mai

Agenda fiscala a lunii mai

Luna mai vine cu o multime de dari pe care firmele trebuie sa le achite statului. Astfel, contribuabilii trebuie sa transmita bilanturile pentru anul trecut, pâna la sfârsitul lunii. In plus, ei mai trebuie sa depuna nu mai putin de 20 de declaratii fiscale si alte 12 raportari. Totodata, in aceasta luna, contribuabilii pot sa decida virarea a 2 la suta din impozitul anual pentru o asociatie nonprofit. Nu in ultimul rând, firmele trebuie sa plateasca, pentru prima data, si taxa pe stâlp. Toate acestea, pe lânga taxele si impozitele obligatorii din fiecare luna.

Prin urmare, joi, 8 mai, contribuabilii trebuie sa depuna Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in România – Formularul 092. Obligatia este a contribuabililor inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au facut o achizitie intracomunitara taxabila in România. Acestia sunt obligati sa si modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.

Data de 12 mai este limita pâna când trebuie depusa Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica – Formularul 010. Demersul se face de persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Aceeazi zi este limita de depunere a Formularului 020 – Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice române, care cade in obligatia persoanelor fizice, altele decât persoanele fizice române care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Acestea trebuie sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.



Pe 12 mai se va depune si Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (OMFP nr. 250/2013) – Formularul 070. Documentul se depune de catre contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Exceptatie vor face contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere. In fine, in aceasta zi, se va depune si Formularul 096 – Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art.152 din Codul fiscal. Declaratie se depune de catre persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Pâna pe 15 mai, antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati sau importatorii autorizati pentru produse accizabile (tutun, alcool, produse energetice etc) trebuie sa depuna situatiile privind cantitatile achizitionate sau livrate in comunitatea europeana (Formularul anexa nr. 35, Formularul anexa nr. 47, Formularul anexa nr. 48.1-48.5., Formularul anexa nr. 49, Formularul anexa nr. 57 , Formularul anexa nr. 52.1 sau navigatie Formularul anexa nr. 52.2).

26 mai este termenul pâna când se vor depune Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Formularul 100, in format electronic, Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – Formularul 112, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, precum si de institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului; Declaratia privind veniturile realizate din România, pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru anul trecut -Formularul 200, de persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor (fara arendare), venituri din activitati agricole, câstiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operatiuni de vânzare – cumparare de valuta la termen, pe baza de contract; Declaratia privind veniturile realizate din strainatate, pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru anul trecut – Formularul 201, de contribuabilii care au realizat venituri din strainatate: profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobânzi, premii si jocuri de noroc, câstiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate; Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul in curs -Formularul 220; Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, pentru anul in curs – Formularul 221, de catre contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole, conform articolului 71 din Codul fiscal; Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale, pentru anul in curs – Formularul 223; Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitate in România si de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in România pentru luna precedenta – Formularul 224.

Pe 26 mai se depun si Decontul de taxa pe valoarea adaugata – Formularul 300, in format electronic, Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta – Formularul 301, in format electronic, Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea TVA – Formularul 307, Declaratia privind TVA datorat de persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat – Formularul 311, Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta – Formularul 390 VIES, Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri