Prin manifestarile culturale din ultima vreme, la nivel de tara, cum a fost Târgul de arta de la Ciclop, din Bucuresti, “Noaptea muzeelor”, dar si cele de pe plan local, si ma gândesc la excelenta initiativa cu “Usile deschise” de la Teatrul Municipal Bacovia, s-a demonstrat un lucru clar: oamenii au nevoie de cultura.

Vor sa vada, sa afle, sa stie, sa se însenineze launtric, sa se îndeparteze de apasatoarele griji cotidiene, pentru a se bucura de frumos. Problemele reale, în ceea ce priveste consumul cultural, tin de educatie si de bani. Când oamenii beneficiaza de gratuitate pentru accesul la diferite forme de cultura si arta, s-a vazut ca iau cu asalt institutiile de profil, formând cozi interminabile. De aceea, statul trebuie sa trateze la modul cel mai serios educatia si cultura, mai ales guvernele de stânga.

Pentru ca asa cum spune un om politic francez contemporan, din anturajul presedintelui Hollande, pe numele sau Julien Dray: “Educatia si cultura trebuie sa se afle în centrul luptei stângii politice. Stânga trebuie sa bugeteze cultura, cu atât mai mult în perioadele de criza, si nu ca pe un exercitiu de suflet, ci ca pe unul economic.” Ceea ce în Franta chiar se întâmpla, de fapt. Si, daca tot ne-am uitat noi mereu la Franta ca la o sora mai mare, de ce n-am prelua si acest exemplu, care e cât de poate de bun?

PUBLICITATE

Consumul cultural nu este un simplu panas de dres imaginea, destul de sifonata, a tarii noastre în lume, ci ar trebui sa fie o necesitate zilnica a omului civilizat. Un om cucerit de arta devine aproapele, si nu dusmanul tau.

Revenind la treburile noastre, dupa ce am citat dintr-un om politic francez, am sa ma opresc la un interviu al ministrului Culturii de la noi, domnul Ionut Vulpescu, din Suplimentul de cultura. Mi-au placut ideile, inteligenta, franchetea raspunsurilor, dar mai ales implicarea ministrului în rezolvarea unor chestiuni vitale pentru cultura.

Deja, câteva dintre demersurile pe care le-a initiat dau roade. Dar mai sunt o multime de lucruri de facut pentru deschiderea si largirea orizontului de cunoastere al oamenilor, pentru facilitarea accesului lor la cultura. Mi-a placut si remarca sa ironica, dupa care noi nu ne-am afirmat cultural în fata lumii, dar nu ne-am afirmat cultural nici macar în fata noastra însine! Gândeste bine tânarul ministru, si ar trebui lasat sa-si vada de treaba, sa-si puna în practica programul. Ca prea s-au vânturat tot felul de persoane (si putine personalitati) pe la cârma acestui minister, tocmai în defavoarea ideiilor de mai sus.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Inca o initiativa care demonstreaza ca facem cultura din doua motive: ori pentru ca avem destul ori pentru ca avem prea putin. Daca tot nu prosperam economic haideti macar sa transformam intreaga regiune intr-un centru spiritual de invidiat. Cum am citit intr-un alt articol mai devreme deja calitatea aerului in orasul Bacau s-a imbunatatit iar mostenirea culturala ar exista. Multumim pentru acest articol!

LĂSAȚI UN MESAJ