25 aprilie 2024
EconomieAfacerile pietarilor, topite de caldura

Afacerile pietarilor, topite de caldura

* o mare parte din produsele agricole ajunge la gunoi, fiindca se strica din cauza caldurii

Din cauza temperaturilor excesiv de mari, producatorii de pepeni, si nu numai, care-si desfac marfa prin pietele bacauane inregistreaza pagube insemnate de la o zi la alta. Practic, vipia, resimtita accentuat sub acoperisurile incinse ale pietelor, strica marfa perisabila de pe tarabe.

Se perimeaza mai ales pepenii galbeni, ceva mai sensibili la astfel de temperaturi, dar si o parte din legume.



„Numai in seara când a plouat putin, apa care a ajuns sub ei mi-a stricat cel putin 1.000 de pepeni. Pur si simplu, se inmoaie, nu mai sunt buni de mâncat si, normal, trebuie sa-i arunc”, spune tanti Maria, producator din zona Tecuciului, care vinde pepeni in Bacau de zeci de ani.

Marfa este destula, mai putini bani, asa ca produsele se vând greu. Femeia povesteste cum, inainte de ’89, reusea sa-si cumpere un ARO cu banii de pe pepeni, iar acum abia apuca sa faca, eventual, un pic de profit, dupa ce scade toate investitiile. Cert e ca pepenii galbeni sunt mai putin populari printre consumatori.

Cei mai multi dintre clienti prefera gustul racoros al pepenilor rosii si mai putin savoarea celor galbeni.

Nici apa nu mai salveaza marfa de pe tarabe

Povestea se repeta la fel si in cazul comerciantilor. Acestia prefera sa lase marfa sa se strice si apoi sa o arunce, decât sa scada din pret, si asta nu doar in cazul pepenilor. De altfel, din cauza caniculei, pietarii spun ca mai mult de un sfert din marfa ajunge sa se strice, mai ales rosiile si castravetii, dar si vinetele care arata mult scofâlcite si aproape fara culoare.

„Cât de ieftin sa dau marfa, domnule? Toata piata asa vinde…Cui nu-i convine, sa merga la hypermarket. Oricum pierdem, asa ca mai bine tinem la pret”, imi arunca cu tupeu in fata o vânzatoare mai brunetica. Comerciantii s-au invatat si aduc la piata marfa mai putina, tocmai pentru a nu li se strica pe tarabe. Cu ocazia asta, mai ridica nitel si pretul, motivând ca nu e marfa din cauza secetei.

Ceva mai ieftina este marfa care se apropie de nivelul perisabilitatii. In plus, ca sa mai slaveze din produsele usor perisabile, tarabagii obisnuiesc sa stropeasca marfa, metoda prin care prelungesc cu maximum 2 zile durabilitatea legumelor si a fructelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri