Se spune că un antrenor se vede la pauză și la schimbări. Cu noul tehnician Daniel Munteanu la comandă, „aviatorii” au obținut sâmbătă primele trei puncte din actuala stagiune: 3-2 cu Csikszereda Miercurea-Ciuc. Băcăuanii au revenit de la 0-2 la pauză, iar două dintre golurile întoarcerii de scor au fost marcate de jucători trimiși ulterior pe teren.

Epilog

N-aduce anul ce aduce ceasul. Ce n-a reușit în patru runde cu Cristian Lupuț la manșă, Aerostar Bacău a izbutit în doar jumătate de repriză cu Daniel Munteanu pe banca tehnică. Sâmbăta trecută, în etapa a cincea a ligii secunde, „aviatorii” au decolat, în sfârșit. Înscriind primele trei goluri stagionale, care le-au adus și primele trei puncte în actualul campionat. Un 3-2 cu Csikszereda Miercurea-Ciuc realizat la capătul unei reveniri de senzație, având în vedere că la finalul primei părți ciucanii conduceau cu 2-0! Se spune că un antrenor se vede la pauză și la schimbări. La pauză, antrenorul Daniel Munteanu și-a îmbărbătat jucătorii, amintindu-le de finala Ligii Campionilor din 2005:„ Nu uitați că Liverpool a revenit de la 0-3 cu Milan. Iar acolo se juca pe milioane de euro și pentru cel mai important trofeu european. De ce să nu aveți încredere în voi? Eu am o încredere totală”. Băcăuanii au reacționat, recăpătându-și încrederea. Și întorcând rezultatul. Printr-un autogol și două goluri marcate de jucători veniți de pe banca de rezerve: Horia Ilie și Ionuț Chirilă. Totul, în decurs de numai 22 de minute; jumătate de repriză. Ajunși în acest punct, merită să mergem pe repede înapoi pentru a înțelege cadrul ce a permis Aerostarului să o ia pe repede înainte.

Prolog

Startul de campionat a fost dezastruos pentru nou promovata băcăuană. Patru meciuri, tot atâtea înfrângeri, niciun gol marcat. După ultimul eșec, 0-2 pe terenul Ripensiei, antrenorul Cristi Lupuț și-a anunțat demisia. Conducerea Aerostarului a început căutările. Nume importante s-au înghesuit pe lista posibilor succesori. De la Adrian Mihalcea la Dorinel Munteanu. Numai că președintele clubului, Doru Damaschin, amintindu-și de „experimentul Florin Bratu” și încurajat și de opțiunea vice-ului Vali Voicu și a team-managerului, Gabi Voicu, a decis să încredințeze echipa omului care o promovase în B: Daniel Munteanu. Miercuri dimineața, cei doi și-au dat mâna. „Nu avem timp de experimente. Daniel Munteanu cunoaște lotul și, totodată, a demonstrat că poate face treabă la Aerostar. În plus, este și o reparație morală”, a explicat Doru Damaschin. „E o situație grea, nu pot face miracole peste noapte, dar îmi asum totul. Inclusiv rezultatul care va fi cu Csikszereda. Totul este ca această echipă să-și recapete încrederea și plăcerea de a juca fotbal. Pentru că Aerostar poate mai mult, asta e clar”, a declarat Daniel Munteanu.

Actul 1

La antrenamentul de vineri, Cătălin Vraciu s-a prezentat cu un platou de eclere. O datorie de la un pariu pierdut în vară, în fața antrenorului de atunci și de acum: Daniel Munteanu. Și un gest care spune totul despre cât de dulce a devenit, în doar câteva zile, atmosfera din vestiarul băcăuan. Mai departe. În primele patru etape, Horia Ilie părea un jucător dărâmat. Noul tehnician l-a luat pe Horică și l-a dăscălit: „Tu poți ajunge departe. Totul e să-ți recapeți încrederea în tine. Vei avea șansa ta sâmbătă”. Apoi, Daniel Munteanu i-a spus „secundului ” său, Andrei Vatră: „Nu l-aș forța ca titular pe Iliuță. Dacă nu-i iese jocul, riscăm să-l pierdem de tot. Prefer să-l trimit în teren mai târziu”. Tehnicianul a avut apoi discuții cu Anca-Trip. Portarul Aerostarului se accidentase marți, la genunchi, în cadrul unui antrenament. A fost sub tratament toată săptămâna, dar prezența sa la joc era incertă. În dimineața meciului, Munteanu i-a întins banderola de căpitan lui Anca-Trip: „Ești căpitanul echipei pentru partida de azi. Avem nevoie de tine”. În fine, pentru prima oară după ani buni în care a purtat tricoul cu numărul 10, Chirilă, rezervă contra Csikszeredei, a ales un alt număr, 29. „Vreau să aduc o schimbare. Și arăt că vreau asta, începând prin a-mi schimba numărul de pe tricou”, a explicat veteranul Aerostarului.

Actul 2

Băcăuanii au început bine partida cu Csikszereda. În primele 11 minute au avut patru ocazii de gol. Apoi, la primul șut al oaspeților, s-a făcut 0-1, spaniolul Eder Gonzalez înscriind cu o execuție lobată din afara careului. În min. 22, ciucanii și-au dublat avantajul prin Meszaros, la o fază la care vârful slovac a țintuit întreaga defensivă băcăuană. Ce putea urma? Ce a urmat. Introducerea lui Horia Ilie în min. 26 în locul lui Zaharia. Discursul de la cabine al lui Daniel Munteanu. Introducerea lui Danale la pauză, mijlocașul fiind un adevărat argint viu în mitanul secund. Golul de 1-2 din min. 55 după o schemă exersată la antrenamente: la o lovitură liberă de pe stânga, Chelaru simulează centrarea și pasează lui Horia Ilie care, aflat la 18 m, în zonă centrală, șutează fără speranțe pentru Rybasky. Introducerea lui Manole și Chirilă, cei care vor „confecționa” golul victoriei. Deocamdată așteptăm golul egalării, care vine tot din fază fixă. În min. 74, Oteliță bate un corner de pe dreapta la colțul scurt, Vraciu atacă, nu reușește să șuteze, iar Bor, derutat, trimite în proprie poartă. Și, în sfârșit, vine și golul de 3-2. Golul victoriei: în min. 77, la o lovitură de colț de pe stânga, Manole centrează, Moisi sare fals, ca la volei, iar Chirilă înscrie cu capul. Chirilă, cel care și-a schimbat numărul de pe tricou modifică din nou și definitiv tabela. Iar Aerostar zboară!
Aerostar: Anca-Trip- Alecsandru, Yabre, Moisi, D. Mureșan, Zaharia (min. 26 H. Ilie), Chelaru (min. 61 Chirilă), Oteliță (min. 90 Belciu), Gavrilă (min. 46 Danale), P. Popescu (min. 61 Manole), Vraciu.

Csikszereda: Rybansky- Palmeș, Intzidis, Apro, Bor, Eder Gonzalez (min. 85 Csuros), Kalman (min. 61 Savin), Bara, Botorok (min. 85 Szondi), Bauza, Meszaros.
Rezultatele etapei a cincea: Aerostar- Csikszereda 3-2, Poli Timișoara- Ripensia 2-0, Gloria Buzău- CSM Reșița 0-1, Pendurii Lignitul- CS Mioveni 1-2, Turris Oltul Turnu-Măgurele- Concordia Chiajna 3-2, Fotbal Comuna Recea- Rapid 2-1, Petrolul- Dunărea Călărași 0-1, Metaloglobus- „U” Cluj 0-0. , Unirea Slobozia- Farul nu s-a jucat, iar partida U Craiova 1948- CSM Slatina are loc azi.

Clasament: 1) Poli Timișoara 11p., 2-3) U Craiova si Rapid- câte 10,p., 4-5) Petrolul și Dunărea Călarași- câte 9p., 6-7) Concordia și Turris câte 8p., 8- 10) Farul, U Cluj și CSM Reșița câte 7p. 11- 14) Metaloglobus, Gloria Buzău, CS Mioveni, Viitorul Pandurii- câte 6p., 15-16) Csikszereda și Unirea Slobozia- câte 4p., 17-20) CSM Slatina, Aerostar, Comuna Recea și Ripensia cqte 3p., 21) Pandurii Lignitul 0p.

Etapa viitoare (3 octombrie): Rapid- Concordia Chiajna, CS Mioveni- Turris, U Cluj- Pandurii Lignitul, Farul- Metaloglobus, CSM Reșița- Unirea Slobozia, Ripensia- Gloria Buzău, Csikszereda- Poli Timișoara, Dunărea Călărași- Aerostar, Viitorul Pandurii- Petrolul, Fotbal Comuna Recea- U Craiova 1948.PUBLICITATE