Învingătoare cu 1-0 contra Oțelului Galați, echipa antrenată de Cristi Popovici și-a asigurat accederea matematică în eșalonul secund cu o etapă înainte de finalul campionatului

Așteptarea a luat sfârșit! Bacăul fotbalistic revine în Liga a II-a după o „carantină” de două sezoane. Și o face prin frumoasa echipă a Aerostarului, care visează come-back-ul în eșalonul secund încă din zorii anilor ’90. Vineri seara, „aviatorii” au reușit cea de-a treia lor promovare în B din istoria de peste patru decenii a clubului.

Și au reușit-o la capătul unei victorii de mare luptă contra Oțelului Galați. O victorie cu 1-0, care le asigură, cu o etapă înainte de finalul campionatului, accederea în eșalonul superior. Meciul cu Oțelul a fost greu. Greu de tot. Gălățenii erau ca și scoși din lupta promovării, dar au jucat vineri de parcă ar fi fost…satelitul Csikszeredei Miercurea-Ciuc, principala contracandidată a Aerostarului.

De altfel, în acest sezon, Oțelul nu a fost singura…Csikszereda II lucru care nu face decât să sporească meritele băcăuanilor.

Echipei lui Cristi Popovici îi erau suficiente două puncte în ultimele două runde de campionat, însă pentru a nu sta la mâna destinului și a…Odorheiului (adversara din runda de final), a atacat cu toate forțele victoria în jocul cu Oțelul.

Presiunea și-a pus amprenta, jocul „aviatorilor” pierzându-și din limpezimea arătată în precedentele meciuri. Au fost nevoie de 72 de minute pentru ca golgheterul campionatului, Catălin Vraciu să deschidă „lacătul” gălățenilor, printr-o lovitură de cap precisă la cornerul executat de Florin Istrate. Și a mai fost nevoie ca norocul să rămână până la final alături de echipa gazdă.

După ratările în serie ale lui Bahnașu (de poveste cea din min. 45, când acesta a preferat o pasă către Cîrjan unui șut spre poarta goală), au venit barele țintite în final de Bârlădeanu și C. Matei. Plus eroarea incredibilă ce a urmat barei lui Marei, cu un șut trimis din 3 metri peste transversală!

„Am avut si șansă, e adevărat. Dar aș spune mai degrabă că Dumnezeu ține cu cei corecți”, a declarat la final capitanul gazdelor, Vasile Mihăeș. Într-adevăr, succesul Aerostarului este și unul al corectitudinii. Și nu e vorba doar de „contrele” și „indirectele” pe care formația lui Cristi Popovici le-a simțit de-a lungul sezonului.

„Până la urmă, echipa asta a promovat cu un sfert din bugetul rispit în C de Sport Clubului lui Stavarache”, remarca un suporter la finalul jocului de vineri. Just. Dacă în 2016, CS Aerostar era tăiat de la finanțările nerambursabile de administrația Stavarache, anul trecut, municipalitatea băcăuană dădea undă verde proiectului prin care „aviatorii” își întindeau aripile către liga secundă.

A fost, deci, o victorie a corectitudinii și a transparenței. Dar și a competenței și a valorii. Instalarea pe banca tehnică a unui antrenor precum Cristi Popovici și aducerea unor jucători de calibrul lui Mihălăchioae, Masella, Vraciu, Hurdubei, Roșca, Fl. Istrate sau Căinari s-a dovedit determinantă. Iar cei aproape 1000 de microbiști care au scandat vineri seara, la derby-ul cu Oțelul, clasicul „Ba-că-ul! Ba-că-ul!” au demonstrat că Aerostar a mers si merge pe drumul cel bun. Un drum care, de la vară încolo, va avea ca indicativ L2.

Aerostar- Oțelul Galați 1-0 (0-0)

Stadion: „Aerostar”. Spectatori: aproximativ 1.000. A marcat: Vraciu (min. 72).
Aerostar: Potcoavă- B. Ardei, Masella (’78 Ichim), Mihăeș, Mihălăchioae- Roșca, Chirilă, Fl. Istrate (’87 Sahru), Căinari (90+2 Artenie)- Hurdubei (’70 A. Pavel), Vracviu. Antrenori: Cristi Popovici, Andrei Vatră și Dan Moței.
Oțelul: Udeanu- Al. David, B. Matei, Moglan, Al. Vasile (’84 Stoian)- Sălăgeanu, Crihană, Vlad, Necșulescu (’84 Muscă)- Cîrjan, Bahnașu (’70 Bârlădeanu). Antrenor: Alexandru Ciobanu.

Etapa gazdelor

Rezultatele etapei a 29-a: Aerostar- SC Oțelul Galați 1-0, CSM Roman- CSM Pașcani 4-0, Sporting Liești- CSM Focșani 2-1, Cetate Râșnov- Bucovina Rădăuți 1-1, Csikszereda Miercurea-Ciuc- Sănătatea Darabani 3-0, AFC Hărman- Metalosport Galați 3-0, KSE Tg. Secuiesc- Avântul Valea Mărului 3-0. AFC Odorhei a stat.
Clasament Seria I
1. Aerostar Bacău 27 21 4 2 79-19 67p.
2. Csikszereda 27 19 6 2 66-24 63p.
3. SC Oțelul Galați 27 17 8 2 54-14 59p.
4. Bucovina Rădăuți 27 13 5 9 40-23 44p.
5. AFC Hărman 27 13 4 10 54-30 43p.
6. CSM Roman 27 13 4 10 57-41 43p.
7. Sporting Liești 27 13 4 10 47-34 43p.
8. Cetate Râșnov 27 12 7 8 40-27 43p.
9. CSM Focșani 28 11 8 9 47-36 41p.
10. KSE T. Secuiesc 27 11 6 10 66-45 39p.
11. AFC Odorhei 27 10 2 15 38-47 32p.
12. Sănăt. Darabani 27 8 5 14 40-51 29p.
13. CSM Pașcani 27 6 2 19 29-67 20p.
14. Av. V. Mărului 26 2 1 23 26-76 7p.
15. Metalosport Gl. 26 0 0 26 2-151 -12p.

Programul etapei viitoare, ultima a campionatului (sâmbătă, 26 mai, ora 18.00): Metalosport Galați- KSE Târgu-Secuiesc, Avântul Valea Mărului- CSM Roman, CSM Pașcani- Csikszereda Miercurea-Ciuc, Sănătatea Darabani- Olimpic Cetate Râșnov, Bucovina Rădăuți- Sporting Liești, AFC Odorheiu-Secuiesc- Aerostar Bacău, SC Oțelul Galați- AFC Hărman. CSM Focșani 2007 stă.

„Această promovare reprezintă realizarea unui vis care a fost conceput vara trecută. Mai întâi ne-am propus ca la finalul turului să ne clasăm pe pozițiile 1-3 și, în funcție de atitudinea autorităților locale, să decidem obiectivul pentru retur. Cum semnalele din partea municipalității au fost favorabile nouă, în iarnă am demarat o campanie de achiziții care ne-a permis câștigarea Seriei I cu o etapă în devans. Echipa noastră merită toate felicitările pentru că și-a demonstrat valoarea trecând peste orice fel de obstacole. Țin să mulțumesc administrației băcăuane pentru finanțarea proiectului pe Legea 350, proiect care s-a soldat cu un succes și așteptăm ca și pe viitor să beneficiem de o susținere pe măsură. Dorința noastră este de a ne consolida ca echipă de ligă secundă vreme de un an-doi, pentru ca apoi, dacă vom reuși să închegăm cu sprijinul sponsorilor și al autorităților un buget rezonabil, iar Bacăul va beneficia și de un stadion adecvat, să atacăm promovarea în Liga I.”
Doru Damaschin, președinte CS Aerostar

Tot mai sus!

Cristi Popovici (antrenor principal): „Mă bucur că ne-am atins și mi-am atins obiectivul: promovarea. Bacăul merită o echipă cel puțin la nivelul ligii secunde, iar dacă lucrurile se vor așeza și mai bine din punct de vedere fotbalistic, cred că ne putem gândi și mai sus. Deocamdată, ne pregătim pentru a face față cât mai bine rigorilor Ligii a II-a, în condițiile unei competiții acerbe, cu echipe de tradiție precum U Cluj, Petrolul, UTA, Chindia sau FC Argeș”.

Andrei Vatră (antrenor secund):
„În urmă cu aproape 20 de ani promovam cu Aerostarul, ca jucător, din Liga a IV-a în Liga a III-a. Azi trăiesc bucuria de a promova, ca antrenor secund al acestei minunate echipe, în Liga a II-a. E un vis împlinit”.

Gabi Voicu (manager): „Sunt mândru că fac parte din această familie. A fost un campionat foarte greu, de-a lungul căruia ne-am luptat cu două forțe atât din punct de vedere financiar, cât și al infrastructurii. Ne bucurăm că am readus Bacăul pe harta fotbalului din Liga a II-a și sperăm să nu ne oprim aici”.

Vasile Mihăeș (căpitan de echipă): „E o satisfacție imensă. Meciul cu Oțelul a fost cel mai important, dar nu cel mai greu. Mai greu mi s-a părut cu o etapă mai devreme, la Hărman”.

Cornel Căinari (mijlocaș): „E prima mea promovare în Liga a II-a. Sunt foarte fericit, mai ales că am avut în spate un stadion arhiplin, care ne-a ajutat mult. Am jucat cu presiunea, iar acest lucru s-a văzut. Important este însă că ne-am atins obiectivul. Pentru mine, este unul dintre cele mai frumoase momente din carieră”.

„Finala” lui Vali Voicu

Președintele secției de fotbal al CS Aerostar, Valerian Voicu, a etichetat promovarea drept „o încununare a unei munci de mulți ani”. Conducătorul „aviatorilor” a descris jocul cu Oțelul ca pe o adevărată finală: „Cea mai mare dorință a mea a fost să câștig o finală națională cu una dintre echipele de juniori ale clubului. Din păcate, nu am reușit decât să joc două semifinale, ambele pierdute. Acum, prin această victorie contra Oțelului, simt că parcă am câștigat o finală. Vreau să le mulțumesc jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor fabricii, autorităților locale și suporterilor că au fost alături de noi pe acest drum foarte greu, dar foarte frumos care a dus Aerostarul în eșalonul secund”.

Vraciu, omul cu…leacul

Atacantul Aerostarului și, totodată, golgheterul Seriei I, cu 28 de goluri, Catălin Vraciu a reușit performanța de înscrie în poarta tuturor adversarelor din Seria I. Până vineri, de pe listă lipsea doar Oțelul, al cărei nume care a fost bifat, la rândul său, prin reușita din min. 72. „Nu pot spune că acest gol este cel mai important din acest sezon. La fel de important a fost și cel din finalul meciului de la Rădăuți. Fără acea reușită, astăzi nu ne-am fi aflat aici”, a declarat Vraciu, care s-a prezentat la finalul jocului de vineri cu pomătul stâng tumefiat: „Este un semn de la prietenul Cîrjan, fostul meu coechipier de la Botoșani. M-a lovit cu capul în figură la un contact aerian, dar nu a fost ceva intenționat”.

Tatuajul lui Masella

La finalul victoriei contra Oțelului, Aerostarul a fost premiată de secretarul general al Federației Române de Fotbal, Gabriel Bodescu pentru câștigarea campionatului Seriei I. Toți jucatorii au primit tricouri de campioni și medalii. Imediat după festivitatea de premiere, singurul stranier al „aviatorilor”, italianul Alessandro Masella a mărturisit că va onora succesul cu…un nou tatuaj. „Am promis că dacă vom promova, îmi voi face un nou tatuaj: al 14-lea. Acum, trebuie să-mi respect promisiunea”, a spus Masella, al cărui frate are un salon de tatuaje la Roma.

Cu ei au „defilat”

Iată lotul pe care Aerostar l-a avut în sezonul 2017-2018, incluzând atât jucătorii plecați la finalul turului, cât și rezervele:
Portari: Potcoavă, Hărăguță, D. Popescu, Albescu.
Fundași: B. Ardei, Mihalăchioae, Mihăeș, Masella, S. Ichim, Honea, Strat, C. Ardei, Belecciu, Oanea, Dima.
Mijlocași: Chirilă, Fl. Istrate, Căinari, Roșca, Artenie, R. Istrate, Sahru, Buciuman, Adăscăliței, Gheorghiu.
Atacanți: Hurdubei, Vraciu, A. Pavel, Enea, Tudorache.

Alte articole