3 mai 2024
EconomieAerostar a bătut palma cu Derco Aerospace, pentru mentenanța la avioanele F-16

La semnarea acordului de colaborare a fost prezent și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană

Aerostar a bătut palma cu Derco Aerospace, pentru mentenanța la avioanele F-16

Compania Aerostar, din Bacău, a semnat, vineri, 17 noiembrie, contractul de colaborare cu compania americană Derco Aerospace (parte a grupului Lockheed Martin) pentru transferul tehnologic necesar reparațiilor de nivel D ale echipamentelor avioanelor militare F-16. La eveniment a fost prezent și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, dar și prefectul de Bacău, Lucian Bogdănel, precum și senatoarea Ana-Maria Cătăuță. 

Practic, este vorba de reparația de trenuri de aterizare, roți și frâne pentru flota de aeronave F-16 a Forțelor Aeriene Române, cu reducerea, astfel, a timpilor de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunilor.

„Ne mândrim cu noua noastră afacere Lockheed Martin în parteneriat cu România prin intermediul acestui nou acord cu Aerostar” -a declarat președintele și directorul general al Derco, Todd Morar. Soluția tehnologică Derco va asigura pregătirea, eficiența și siguranța personalului militar românesc care operează avioane de luptă F-16.”



Optimist s-a declarat și Grigore Filip, Președinte și Director General al Aerostar: „Vom asigura activitățile de mentenanță și reparații necesare pentru noile flote de aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice”.

Acordul a avut loc la câteva zile după inaugurarea, la începutul acestei săptămâni, a primului centru european de instruire F-16 la Baza Aeriană din Fetești și se bazează pe cei 26 de ani de cooperare a companiei Lockheed Martin cu România în sprijinul apărării naționale, al industriei și al mediului academic.

În calitate de lider mondial în domeniul tehnologiei, Lockheed Martin se angajează să sprijine activitatea Ministerului Economiei pentru a consolida capacitățile industriei aerospațiale și de apărare din România și să investească în parteneriate pe termen lung care să susțină crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie.

La finalul întâlnirii de la Bacău, secretarul general al NATO și oaspeții companiei Aerostar au făcut o vizită în câteva secții de producție. Mircea Geoană a stat de vorbă și cu unii dintre cei care se aflau la bancurile de lucru. 

Mircea Geoană: „Suntem interesați să extindem baza industrială de apărare în toate țările NATO și pentru aceasta am adoptat, la Vilnius, un plan de acțiune pentru producție industrială militară, de care sper ca și România să beneficieze din plin, dar și de a crea un ecosistem de inovare pentru industrii cu dublă utilizare, civilă și militară. Ceea ce ne face să fim încrezători în viitorul industriei de apărare este că Aerostar a reușit. Este o companie de elită, un punct de sprijin obligatoriu pentru un mare cluster de industrie aeronautică și aerospațială. Un factor de renaștere a industriei de apărare românești, iar acest cluster va crește și în jurul Aerostar. Suntem abia la începutul unui drum care se anunță și mai frumos.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri