Foarte probabila reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Bacau, având drept cauza neindeplinirea de catre Blue Aero, a obligatiilor privind modernizarea a provocat reactii si la nivel politic.

Printr-un comunicat, filiala locala a Partidului Democrat Liberal cere demisia presedintelui Consiliului Judetean, Dragos Benea, pe care il considera responsabil de aceasta nereusita. “Filiala locala a Partidului Democrat Liberal considera ca fiecare personaj politic trebuie sa-si asume esecurile. Asumarea politica, în cazul domnului Benea, înseamna demisia domniei sale din functia de presedinte al Consiliului Judetean.

Prin urmare, Partidul Democrat Liberal cere public demisia domnului Dragos Benea pentru esecul concesionarii Aeroportului International”, se arata in comunicat.

In replica, Dragos Benea o acuza pe Tudorita Lungu, presedintele PDL Bacau, ca serveste interesele personale ale colegului sau Constantin Draganuta, a carui sotie a demisionat recent din functia de presedinte-director general al Casei Judetene de Asigurari Sanatate Bacau.

“Doamna Lungu este papuserita de familia Draganuta!”

“Nici nu merita sa-i raspund doamnei Tudorita Lungu, care nu cred ca are girul organizatiei judetene PDL sa faca asemenea declaratii, insa trebuie sa precizez trei chestiuni. Unu, pe când dânsa era sefa la Apele Române au fost inundatii, de care nu a fost in niciun fel responsabila. Asa si eu, ce vina am ca firmei Romstrade nu i-au mers afacerile si nu a reusit sa-si achite obligatiile.

In al doilea rând, doamna Lungu este papuserita de domnul Draganuta, care se razbuna ca sotia sa nu mai este sefa la Casa de Sanatate. Da, este o mica razbunare a familiei Draganuta, mai ales ca sora doamnei fost director are vreo sapte farmacii in Bacau si acum nu le convine schimbarea. Si trei, ii reamintesc domnului Draganuta ca era sef la FPS când s-au privatizat numeroase active ale statului in Bacau.

Cele mai multe nu mai exista, iar cele care au mai ramas arata mai rau ca inainte de privatizare. S-au respectat garantiile ca respectivele contracte se vor derula pâna la capat? La Aeroport vor fi surprize placute pentru bacauani in aceasta toamna.

Consiliul Judetean va semna un acord cu Primaria municipiului Bacau si se va investi in construirea aerogarii si in extinderea parcarii. Acum traficul este la un maximum si vom gasi solutii sa ne dezvoltam in continuare, in ciuda doamnei Lungu, a domnului Draganuta si a altora care s-ar bucura sa nu reusim!” – ne-a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

“Presedintele Benea sa-si asume greselile!”

“Domnul Benea ar trebui sa aiba maturitatea sa recunoasca atunci când greseste, nu sa-i acuze pe altii de erorile sale. Comparatiile presedintelui CJ sunt hilare, cum sa compare catastrofele naturale – cum sunt inundatiile, cu cele provocate fie de nepricepere, fie de interese? Eu nu am spus despre domnul Benea ca este papuserit acum de domnul Hrebenciuc sau a fost papuserit de altii, desi ar fi ceva argument.

Doamna Draganuta si-a dat demisia de la Casa de Sanatate, nu a fost schimbata politic. Promite domnul Benea ca va fi bine la Aeroport, foarte bine! Asta si urmaresc, sa-l ambitionez sa faca mai mult pentru judet. Eventual, sa se lupte pentru a aduce capital regiunii in Bacau, pentru ca atunci când era PDL la putere se batea cu pumnul in piept ca meritam sa fim primii in Moldova!” – spune, in replica, Tudorita Lungu, presedintele PDL Bacau.

“Nu cred ca presedintele Benea a spus asa ceva, cu papuseritul, cu razbunarea pentru ca sotia mea si-a dat demisia, nu a fost data afara. Iar locul nici macar nu era al PSD-ului, ci al liberalilor. Cât despre privatizari, domnul Benea sa vada in ce partide sunt patronii acelor active, pentru ca eu nu am tinut cont de culoarea politica atunci când am organizat licitatiile” – e de parere Constantin Draganuta, fost presedinte FPS Bacau, vicepresedinte al PDL.

PLUSURI

Niciun guvern nu a alocat bani pentru modernizarea aeroportului si , datorita investitiilor CJ, dar si prezentei operatorului Blue Air, traficul a crescut de la 20.000 de pasageri/an in 2005 la aproape 500.000 in 2013. In tara, Aeroportul Bacau s-a situat intre primele cinci, iar acum, când Baneasa e rezervata zborurilor de business, se afla pe locul 4, dupa Otopeni, Timisoara si Cluj.

MINUSURI

De la inceputul contractului de concesionare semnat in 2010, Blue Aero a deviat retelele, a terminat o platforma cu indicele de portanta 65, a executat 7 la suta la “garaje utilaje”, 11 la suta din turnul de control, 17 la suta din canalizare, 1 la suta din terminal. Blue Aero are intârzieri si in achitarea obligatiilor financiare.

Astfel, la 31 decembrie 2012, avea de achitat debite (penalitati, taxe si chirii) de 429.950 lei, din care 322.819 lei scadente la aceasta data. Pentru chirii si taxe, firma a achitat ulterior 154.236 lei. Clauzele contractuale arata ca neplata chiriei timp de trei luni duce la rezilierea contractului. Investitia ar trebui sa fie finalizata in septembrie 2013.PUBLICITATE