Avionul, scos la licitatie de Fisc, nu are „noroc” la vânzare / foto: Liviu Maftei

Avionul aflat in custodia Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau nu si-a gasit nici in prezent cumparator, la mai bine de un an de când se tot incearca valorificarea lui.

Initial, finantistii bacauani incercasera sa il vânda la pretul de 12.909.516 lei, insa, dupa sase licitatii repetate, toate nefinalizate cu valorificarea aparatului de zbor, s-a stabilit un pret minim de 25 la suta din valoarea obiectului, respectiv 3.227.379 lei.

Astfel ca, din primavara, Fiscul a decis sa il scoata la vânzare pe Bursa. Dupa alte 7 anunturi facute pentru vânzare la licitatie cu strigare competitiva la Bursa Româna de Marfuri – sucursala Piatra Neamt, aeronava a ramas tot la stat.

„Un client din Anglia a oferit doar 1,3 milioane de lei, ceea ce este prea putin. Sigur, aparatul de zbor nu este utilizabil, la starea lui actuala, fiind nevoie de investitii semnificative, plus obtinerea de acreditari si alte acte, care sa-i permita sa se ridice de la sol. Dar, nici nu putem accepta un pret sub limita legala. De aceea, noi i-am informat pe superiorii nostri de la Administratia Regionala a Finantelor Publice din Iasi, pentru a face mai departe demersuri la Bucuresti, in vederea efectuarii unei noi evaluari a avionului.”
Dragos Badioiu, directorul interimar al AJFP Bacau

Se pare ca nici varianta valorificarii avionului la fier vechi nu e o solutie, intrucât cea mai buna oferta nu depaseste 60.000 de lei. Reamintim ca, in 2012, Fiscul a reusit sa valorifice un alt avion, Boeing 737-200, abandonat de o companie nigeriana tot la Aerostar. Atunci, Finantele au incasat 80.000 de euro. Noul proprietar il cumparase pentru a-l transforma in restaurant-bar, in localitatea Brazi.

Aeronava, fabricata in 1996, a apartinut unui controversat politician din India si a ajuns in custodia statului dupa ce proprietarul nu a mai avut bani sa achite reparatia lui. Acum, este adapostit in hangarul fabricii de avioane Aerostar. Politicianul indian se afla, la un moment dat, in arest preventiv in tara sa natala, fiind implicat intr-un caz de sinucidere a unei foste angajate a companiei aeriene care detinea avionul abandonat. In 2009, insa, compania si-a incetat operatiunile, pentru ca un an mai târziu, sa fie preluata de Emirates Airlines.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ