27 mai 2024
EvenimentAdunarea Generală a Națiunilor Unite adoptă o nouă rezoluție cerând retragerea Israelului...

Adunarea Generală a Națiunilor Unite adoptă o nouă rezoluție cerând retragerea Israelului din Înălțimile Golan

Israelul a ocupat Înălțimile Golan siriene în războiul din 1967 și a refuzat să se retragă în ciuda mai multor rezoluții ale ONU. 91 de țări au votat în favoarea celei mai recente rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în timp ce SUA și Marea Britanie au votat împotrivă, scrie peoplesdispatch.org.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat marți, 28 noiembrie, o nouă rezoluție cerând Israelului să se retragă din Înălțimile Golan siriene ocupate. Rezoluția a afirmat că continuarea ocupării teritoriului siriene de către Israel “constituie un obstacol în calea realizării unei păci juste, cuprinzătoare și durabile în regiune”.

Un total de 91 de țări au votat în favoarea rezoluției elaborate în comun de unele țări arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Siria, alături de Cuba, Venezuela și Coreea de Nord. 61 de țări s-au abținut de la vot, a raportat TASS.



Țări precum China, Rusia, Brazilia și India au votat în favoarea rezoluției. Doar opt țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, au votat împotriva rezoluției.

Rezoluția a reiterat că Israelul ar trebui să se retragă “de pe tot teritoriul sirian ocupat al Golanului până la linia din 4 iunie 1967, în aplicarea rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate”. Aceasta a cerut Israelului să inițieze negocieri pentru rezolvarea disputelor teritoriale cu Siria și Libanul și i-a instruit pe Secretarul General al ONU să raporteze progresul privind prevederile rezoluției în timpul celei de-a șaptezeci și noua sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Înălțimile Golan sunt un teritoriu sirian ocupat de Israel în timpul războiului arabo-israelian din iunie 1967. În același război, Israel a ocupat și Cisiordania palestiniană, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.

Israel continuă să ocupe toate teritoriile capturate în 1967, cu excepția Sinaiului egiptean, din care s-a retras în 1979 după acordurile de la Camp David.

Israelul a anexat ilegal teritoriul în 1981, în ciuda Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU din 1967, care îi cerea să se retragă de pe toate teritoriile ocupate în timpul războiului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, de asemenea, Rezoluția 497 în decembrie 1981, anulând anexarea israeliană a Golanului sirian. Rezoluția preciza că toate prevederile Convenției de la Geneva erau aplicabile teritoriului, ceea ce însemna că Israelul nu avea voie să creeze structuri permanente acolo și avea responsabilitatea de a proteja civilii.

Majoritatea populației siriene și refugiaților palestinieni din Nakba din 1948 au fost forțați să părăsească teritoriul în urma preluării de către Israel. Cu toate acestea, în cele patru sate rămase în Golanul ocupat există aproximativ 23.000 de sirieni, în mare parte din comunitatea druză, în comparație cu o populație totală ilegală de peste 25.000 de coloniști.

Poporul sirian a continuat să se opună ocupației israeliene și planurilor de extindere a așezărilor ilegale și a construcțiilor în Golan.

Siria a cerut în repetate rânduri ca ONU să abordeze problema ocupației teritoriului său de către israelieni și să pună în aplicare rezoluțiile sale.

Atât SUA, cât și Marea Britanie au votat în favoarea ori s-au abținut la majoritatea rezoluțiilor începând din 1967, care identifică Israelul ca o putere de ocupație și cer încetarea ocupației. Cu toate acestea, SUA și-a schimbat poziția cu privire la această problemă în 2018, devenind a doua țară după Israel care a votat împotriva rezoluției care cere retragerea.

Administrația Donald Trump a recunoscut în martie 2019 suveranitatea israeliană asupra Golanului în încălcarea completă a legilor internaționale și în ciuda protestelor puternice ale Siriei și altor țări din regiune.

Ca răspuns, guvernul israelian a anunțat în iunie 2020 că va denumi una dintre așezările ilegale construite în Golanul ocupat „Trump Heights”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri