19 aprilie 2024
ActualitateAdolescentă operată laparoscopic pe pancreas de chirurgul Mihai Galinescu

Adolescentă operată laparoscopic pe pancreas de chirurgul Mihai Galinescu

– tânăra a ajuns la spital cu dureri de stomac – în urma consultațiilor s-a depistat că suferă de o afecțiune a pancreasului

Pentru prima dată, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău s-a efectuat o operaţie laparoscopică de extirpare a unei tumori localizată pe pancreas, intervenţie extrem de rară. Pacienta este acum o adolescentă, însă primele consultații le-a primit la Pediatrie și pentru că a avut încredere în medicul chirurg Mihai Galinescu, de pe această secție, a ales să fie operată tot de acesta. La o lună de la intervenţie, tânăra se simte foarte bine.

[lock_content]



„Este vorba despre o operaţie destul de grea, care constă în extirparea unei tumori de coadă de pancreas. Noi am mai făcut-o clasic, dar este prima dată când am efectuat-o laparoscopic, având un mare avantaj. Disecţia este foarte dificilă, sunt structuri foarte importante acolo şi faptul că operezi minim invaziv înseamnă că operezi cu o magnificare foarte mare, de 20 de ori, astfel încât disecţia este mult mai delicată, mai frumoasă şi evident că rezultatele sunt mult mai bune”, a explicat dr. Mihai Galinescu, medic şef Secţie Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, SJU Bacău.

Operaţia astfel efectuată lasă incizii foarte mici, perioada de recuperare este mult redusă, dar medicii spun că cel mai important este că se poate face foarte corect şi precis.

Inițial a crezut că este o gastrită

Până să ajungă în sala de operaţie, pacienta, Gabriela Gavrilă (18 ani) a ajuns la Urgenţe de două ori, cu dureri foarte mari.

„A început ca o durere de stomac şi am crezut că am gastrită. Am luat o pastilă şi mi-a trecut. După câteva luni a început să mă doară foarte tare stomacul şi am venit la Urgenţe. Atunci mi s-a văzut chistul. Am stat o săptămână în spital, au trecut durerile, apoi peste vreo trei luni a început iar să mă doară, din nou m-am întors la spital, am stat vreo două săptămâni sub tratament şi am fost programată pentru operaţie”, îşi aminteşte Gabriela, care şi-a dorit să facă intervenţia, pentru a scăpa de probleme.

Ca să fie siguri că fac alegerea cea mai bună pentru copilul lor, părinţii au căutat răspunsuri şi în alte părţi. „Peste tot ni s-a spus acelaşi lucru ca rezolvare a problemei, iar la un moment dat un medic chirurg din alt oraş ne-a sugerat să stăm liniştite şi să facem operaţia la Bacău, deoarece avem un medic foarte bun la chirurgie pediatrică. Şi atunci am rămas cu toată încrederea la domnul doctor.

Când s-a internat fetiţa a doua oară, amândouă am fost preluate de o echipă minunată, care ne-a pregătit atât fizic cât şi psihic pentru ceea ce urma. Eu, ca părinte, am simţit că-mi las copilul într-o a doua familie şi pe această cale vreau să mulţumesc întregii echipe care mi-a făcut copilul sănătos”, a spus Anca Iftime, mama fetei.
Medicii spun că într-un an sunt cel mult patru cazuri de pancreatită la copii, cauza fiind de cele mai multe ori prezenţa unor mici malformaţii la îmbinarea cu calea biliară.

„Îl felicit pe domnul doctor şi întreaga echipă, dar, cum am mai spus, nu poţi să ceri sau un medic nu poate oferi performanţă fără să aibă şi aparatură, iar spitalul a venit aici în ajutorul domnului doctor. Nu doar pentru această operaţie, ci pentru secţia de chirurgie pediatrică şi, practic, există aparatura care să permită această intervenţie chirurgicală.”

Raluca Ioana Dinu, director medical SJU Bacău

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri