Pentru anul școlar viitor s-au alocat cele mai multe locuri din ultimii ani în învățământul profesional și dual. În județul Bacău sunt 2.128 de astfel de locuri în liceele și colegiile care au în planul de școlarizare și acest tip de învățământ. După prima etapă de înscriere, s-au validat doar 875 de dosare. Așadar, pentru elevii absolvenți de gimnaziu care vor să-și continue studiile pentru obținerea unei calificări în aceste școli profesionale/duale mai sunt disponibile 1.253 de locuri. A doua etapă de înscriere începe pe 22 iulie. Atenție! Statul sprijină acest învățământ prin acordarea de burse lunare.

La finele săptămânii trecute, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău a validat dosarele depuse în etapa I de admitere în învățământul profesional/dual. Aceasta a început pe 24 iunie, cu depunerea fișelor de înscriere, și s-a finalizat pe 5 iulie, cu validarea candidaților admiși. Din totalul de 2.128 de locuri alocate pentru județul nostru (2.033 de locuri la învățământul profesional și 95 de locuri la învățământul dual), s-au ocupat până acum doar 875 de locuri. O a doua etapă de admitere pe acest tip de învățământ va avea loc începând cu 22 iulie, cu înscrierea elevilor la clasele la care au rămas locuri libere.

„Până acum sunt doar 875 de elevi admiși. Aceștia nu vor intra în repartizarea computerizată din învățământul teoretic, tehnologic sau vocațional, ci vor urma învățământul profesional sau dual. Locuri mai sunt în aproape toate liceele și colegiile care au și această formă de învățământ în planul de școlarizare. Numai la Colegiul Tehnic de Comunicații «N.V.Karpen» Bacău s-au ocupat toate locurile, respectiv cele 84 de profesională, din care 15 pe învățământ dual”, ne-a declarat prof. Mihaela Ciuchi, inspector școlar pe discipline tehnice din ISJ Bacău.

Liceele și colegiile în care mai sunt locuri

Colegiile și liceele din Bacău care au în planul de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020 și forma de învățământ profesional de stat și dual și în care mai au locuri libere sunt:
• Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Bacău – pe Mecanică, Turism și alimentație;
• Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău – pe Turism și alimentație;
• Liceul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău – pe Mecanică, Construcții, instalații și lucrări publice, Fabricarea produselor din lemn, Industrie Textilă și pielărie, Turism și alimentație;
• Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău – pe Turism și alimentație, Electronică automatizări, Mecanică;
• Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău – pe Mecanică, Electromecanică, Turism și alimentație, Comerț;
• Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Onești – pe Mecanică, Construcții, instalații și lucrări publice, Electric, Chimie industrială, Electronică și automatizări;
• Liceul Tehnologic Onești – pe Mecanică, Electric, Turism și alimentație;
• Liceul Tehnologic „Petru Poni” Onești – pe Turism și alimentație, Electric, Comerț, Mecanică, Estetica și igiena corpului;
• Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” Moinești – pe Mecanică, Industrie textilă și pielărie;
• Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești – pe Fabricarea produselor din lemn, Mecanică, Industrie textile și pielărie;
• Liceul Tehnologic Tg. Ocna – pe Mecanică, Industrie textilă și pielărie, Electric, Turism și alimentație;
• Liceul Tehnologic Dărmănești – pe Mecanică;
• Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Podu Turcului – pe Construcții, instalații și lucrări publice, Comerț;
• Liceul Tehnologic Răchitoasa – pe Fabricarea produselor din lemn;
• Liceul Tehnologic „J.M. Elias” Sascut – pe Mecanică, Turism și alimentație;
• Liceul Tehnologic „G.J. Cancicov” Parincea – pe Agricultură;
• Liceul Teoretic „Ion Borcea” Buhuși – pe Industrie textilă și pielărie, Comerț, Construcții, instalații și lucrări publice.

IMPORTANT

Bani de susținere de la 200 de lei pe lună!

În cadrul învățământului profesional profesional/dual, elevii fac 2 sau 3 ani de pregătire teoretică la școală și pregătire practică în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare. Pentru acest lucru se acordă și o bursă de: 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învăţământul profesional și de minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

Cine se poate înscrie în învățământul profesional/dual:
• elevii care au promovat clasa a VIII-a în anul școlar curent;
• absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar curent;
• elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior.

Învăţământul profesional cu durata de 2 ani se adresează absolvenţilor clasei a IX-a, învăţământul profesional cu durata de 3 ani se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, în timp ce învăţământul dual se organizează pentru absolvenţii clasei a X-a. Aşadar, această ultimă formă de învăţământ profesional se adresează elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare. Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.