Maculatura din Primaria Bacau a devenit subiect de scandal politic. Asociatia ecologica „Iubim Natura”, care se ocupa pana de curand de colectarea acesteia, a fost inlaturata pe nepusa masa din activitate de catre edili. Locul voluntarilor ecologisti a fost preluat de o firma ce are ca administrator un liberal cu state vechi si doar doi angajati.

Ecologisti din 2007Asociatia „Iubim Natura” fiinteaza din septembrie 2007. De atunci, voluntarii organizatiei (in numar de 10) au participat la mai multe evenimente cu caracter ecologist. Conform declaratiilor lui Florin Suciu, incepand cu iunie 2008, asociatia e parte a unui program de colectare a maculaturii demarat sub egida Prefecturii. Maculatura colectata e trimisa la Letea. In schimbul acesteia, „Iubim Natura” primeste sume de bani cu care abia daca isi acopera cheltuielile curente. „In lunile bune ieseau cam 3.000 de lei, dar acestea sunt putine. Cu banii castigati achitam ratele bancare la duba cu care transportam maculatura si mai plateam o parte din munca celor inscrisi in asociatie. Nu stiu ce vom face in continuare”, a conchis Suciu.

Asociatia ecologista „Iubim Natura”, care se ocupa de colectarea maculaturii din Primaria Bacau, a fost inlaturata din activitate de catre edili. Locul organizatiei a fost luat de o firma controlata de un fost liberal, Claudiu Dorneanu. Potrivit sefului asociatiei „Iubim Natura”, Florin Suciu, Primaria nu a oferit explicatii privitoare la decizia luata. Intre ONG-ul ecologist si municipalitatea bacauana functiona, de mai multa vreme, un parteneriat cadru in baza caruia maculatura era preluata de „Iubim Natura”, fara ca asociatia sa primeasca vreun ban pentru munca depusa. Mai mult, parteneriatul care expira in iulie 2009 a fost reinnoit de cele doua parti, astfel incat asociatia ecologista trebuia sa mai adune maculatura din Primarie pentru inca un an de zile. In august, municipalitatea a trecut peste prevederile specificate in documentul semnat cu „Iubim Natura” si a incredintat activitatea unui agent economic cu doar 2 angajati: SC Habitat Ecologic SRL, cu sediul in localitatea Ursoaia, judetul Bacau.

aNu inteleg de ce banii merg la o firma privata”

Privat de activitatea de colectare a maculaturii din Primarie, Florin Suciu a decis sa protesteze fata de masura luata de sefii administratiei locale. Acesta a declarat pentru cotidianul DESTEPTAREA ca nu-si explica de ce banul public trebuie sa ajunga in buzunare private. „Nu stiu de ce totul trebuie sa se invarta in jurul unor firme. Noi suntem un ONG care intoarce banii la comunitate. Avem o activitate bogata, plantam copaci, igienizam parcuri sau zone de padure. Maculatura ne aducea bani cat sa supravietuim”, a declarat Suciu. El a mai spus ca, initial, a crezut ca Habitat Ecologic este o organizatie concurenta, nu o firma. „Si numele acesta e inselator. Am crezut ca e tot o asociatie ecologista. In realitate, e vorba de o firma in toata regula”, a afirmat el.

Se prevaleaza de clauza de confidentialitate

De cealalta parte, reprezentantii municipalitatii spun ca tocatoarele de hartie puse la dispozitie de firma Habitat Ecologic sunt necesare in activitatea curenta. „Mie nu-mi convine ca ciornele pe care lucrez anumite acte sa ajunga cine stie unde. Tocatoarele sunt mai mult decat necesare. Le-am primit gratis”, a spus Ovidiu Popovici, secretarul municipiului. In replica, Florin Suciu a declarat ca edilii nu au invocat niciodata in ultimul an clauza de confidentialitate. Mai mult, a completat seful asociatiei „Iubim Natura”, documentele de care Primaria se debarasa in activitatea curenta erau duse la topit la Letea. „Nu ne-ar fi fost greu sa respectam o asemenea clauza. Dar nu a fost vorba niciodata despre asa ceva”, a precizat Suciu, care a mai spus ca intelegerea dintre Primarie si Habitat Ecologic e tinuta sub lacat de reprezentantii municipalitatii.

O firma, doi angajati

Habitat Ecologic este o firma cu doi angajati. Potrivit administratorului Claudiu Dorneanu, societatea se ocupa cu colectarea maculaturii de la mai multe institutii din administratia publica. Dorneanu a precizat ca in activitatea sa se ghideaza dupa legile economiei de piata. „Este vorba de concurenta economica. Pe piata sunt vreo 3-4 firme care se ocupa cu asa ceva. Nu suntem singuri.
[ad#stire] Am purtat mai multe discutii cu Suciu, dar nu am reusit sa ne intelegem”, a afirmat acesta. El a mai spus ca statutul de membru al PNL nu are nicio relevanta in afacerea pe care o deruleaza. „Politicul nu are nicio treaba. Am fost liberal din mosi stramosi, dar politicul nu are nicio implicatie in aceasta afacere”, a subliniat Dorneanu. Conform sefului tineretului liberal, Claudiu Nastasa, Dorneanu ar fi fost membru al PNL, dar in trecutul indepartat. „In urma cu ceva timp era membru al partidului. Acum nu mai stiu daca e in PNL sau si-a dat demisia din partid. N-am mai avut discutii politice cu el de mult timp”, a explicat Nastasa.

Lucian Bogdanel

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE