VASILE GHENADI
(28 febr. 1931 – 16 iul. 2016)

Ne-a parasit pe neasteptate unul dintre cei mai destoinici slujitori ai învatamântului sportiv bacauan si national, sustinator al principiului inseparabilitatii trupului si sufletului nostru.

Toata formatia sa profesionala si umana sta sub semnul performantei. A urmat cursurile primare (1937-1941) la fosta Școala de Baieti Nr.2 (azi, Școala Gimnaziala „Al. I. Cuza”), pe cele gimnaziale (1941-1945) la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timisoara, iar pe cele liceale (1945-1949) la actualul Colegiu National „Ferdinand I” din Bacau. Între 1949 si 1953 a studiat la Institutul de Cultura Fizica si Sport din Bucuresti.

A predat educatia fizica si sportul, a fost inspector scolar si director al Scolii Sportive, dupa care a dezvoltat o remarcabila cariera universitara: lector, conferentiar si profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau. În cadrul facultatii de profil, a detinut functiile de sef de catedra si de secretar stiintific. A fost membru în Senatul aceleiasi universitati. Este membru fondator al specializarilor Educatie fizica si sport (1964) si Kinetoterapie (1992).

Echipa de volei fete de la Clubul Sportiv Școlar Bacau l-a avut antrenor (1983-1990), câstigând de patru ori titlul de campioana nationala la categoria juniori, ca si echipa de volei feminin „Știinta” Bacau, divizia BAA1. În calitate de consilier tehnic la Club „Știinta” A1, a reusit ca echipa sa fie de trei ori campioana nationala si de doua ori sa obtina Cupa României.

Consiliul Știintei Sportului din România, Senatul Universitatii „Vasile Alecsandri” si Comunitatea Academica a Universitatii „George Bacovia”, din Bacau, l-au desemnat membru de onoare, iar Comisia Europeana de Volei i-a acordat Diploma de onoare. Este Cetatean de onoare al municipiului Bacau si detine titlurile de profesor universitar emerit si de antrenor emerit.

Este autor de lucrari științifice de referința: cursuri universitare, articole și studii, monografii. În anul 2014 a publicat la Editura „Egal”, în colaborare cu prof. Florin Grapa, lucrarea „Actiunea motrica sau miscarea noastra cea de toate zilele”. Avea în pregatire pentru tipar cercetari în domeniul structurilor ierarhizate.

Și-a respectat și iubit nespus familia (Maria Ghenadi, sotia, profesoara de educatie fizica si sport, cu gradul I în învatamânt; copiii: Marina Indreas, medic primar la Spitalul Municipal Bacau, si Adrian-Stelian, prof. univ. dr. ing. la Universitatea „Vasile Alecsandri”; nepotii: Alexandru, Dragos, Victor si Tudor), iar celor din jur le-a aratat în permanenta altruism, onestitate, delicatete.

Prin plecarea la cele vesnice a lui Vasile Ghenadi, Bacaul si sportul national pierd un profesionist desavârșit, un creator de școala, un pol al performantei în jurul caruia s-au format generații întregi de specialisti.

Requiescat in pace!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ