24 mai 2024
ActualitateAdio clădiri hâde și terenuri în paragină

Adio clădiri hâde și terenuri în paragină

De foarte mulți ani se vorbește de situația unor clădiri și terenuri lăsate în paragină, asupra cărora nu se poate interveni, acestea fiind proprietăți private. Dacă ar fi să vorbim în municipiul Bacău despre astfel de cazuri, cu ușurință cetățenii și-ar aminti de situația de la hotelul Moldova, teatrul de animație și terenul aferent sau terenul de pe str. Mărășești, peste drum de corpul A al Universității „Vasile Alecsandri”.

De-a lungul timpului, toate administrațiile s-au plâns că nu pot să rezolve aceste probleme, neavând pârghii legislative. Numai că această problemă se pare că este pe cale să se rezolve.
„Proprietarii de clădiri, indiferent dacă sunt instituţii publice, persoane fizice sau juridice, vor avea obligaţia, prin lege, de a întreţine în stare corespunzătoare clădirile din proprietate, precum şi anexele acestora.

Proprietarii vor trebui să cureţe faţadele locuinţelor şi construcţiilor aflate la stradă, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor din proprietate”, se arată într-o informare a agenției de știri Agerpres, care precizează că hotărârea a fost luată prin adoptarea de Camera Deputaţilor, care e for decizional, a unui proiect de lege referitor la obligaţiile pe care le au instituţiile şi persoanele fizice sau juridice în gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.



Potrivit proiectului adoptat, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea.

De asemenea, proprietarii trebuie să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora și multe altele. Aceste obligații trebuiesc îndeplinite în termen notificate de primar sau de persoane împuternicite de acesta, în 30 de zile. În caz că acestea nu sunt respectate, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri