11 iunie 2024
ContrasensSemnele crizei

Semnele crizei

Într-un context politic în care toate discuțiile se concentrează în jurul campaniei electorale, semnele unei crize economice iminente sunt ascunse cu grijă sub covor. Nimeni nu vorbește despre ele, pentru că e nasol să aduci vorba despre funie în casa spânzuratului. Oficialii și candidații preferă să bată apa în piuă cu promisiuni electorale, în timp ce realitatea economică se deteriorează sub ochii noștri.

Statisticile oficiale, oricât de cosmetizate ar fi, nu pot ascunde adevărul dureros: vânzările de produse de strictă necesitate sunt în scădere. Iar dacă statisticile oficiale spun asta, mi-e frică să mă întreb care sunt, de fapt, cifrele reale.

Un indicator alarmant este scăderea de aproape 11% în activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023. Aceasta reflectă probleme serioase în lanțul de aprovizionare comercială. Distribuitorii vând mai puțin deoarece retailerii comandă mai puțin, semn clar al unei scăderi a cererii consumatorilor.În comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare, observăm o scădere de 9,5%. Aceasta categorie include articole de uz casnic, îmbrăcăminte și produse de igienă personală – primele lucruri la care se renunță când bugetul familial se subțiază.

Mai grav este că până și comerțul cu ridicata al produselor alimentare, băuturilor și tutunului a scăzut cu 7,6%. În mod obișnuit, acest segment este considerat stabil, deoarece oamenii renunță mai degrabă să-si cumpere un palton nou sau niște ghete decât la mâncare. Totuși, scăderea reflectă faptul că românii fac eforturi disperate să reducă cheltuielile, chiar și în ceea ce privește necesitățile de bază.

Pe de altă parte, există și creșteri în sectoare „interesante”. Comerțul cu ridicata nespecializat a înregistrat o creștere de peste 12%. Acest lucru sugerează că, odată cu campania electorală, cererea pentru consumabile și alte lucruri a crescut.

În mod similar, comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri a crescut cu aproape 7%. Acest segment include mașini și echipamente industriale, unelte și utilaje pentru construcții, echipamente agricole și forestiere – investiții strategice în perioade de incertitudine economică, menite să protejeze capitalul împotriva devalorizării.

Un alt sector cu creștere notabilă este comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, cu un plus de 6,4%. Aceasta poate fi interpretată ca o măsură de pregătire pentru vremuri dificile, în care producția locală și autosuficiența devin priorități.

Aceste date arată clar că, deși economia prezintă semne de criză, discuțiile publice și politice sunt dominate de campania electorală. Întrebarea rămâne: ce se va întâmpla după alegeri?

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri