In primele cinci zile ale expozitiei “Henri Matisse- triumful modernismului” de la Galeriile ALFA s-au vândut doar sase bilete. Cinci zile, sase vizitatori. Asa spune statistica.

Pentru un oras care s-a visat “Capitala europeana a culturii”, scorul este jenant. Iar de aici incepe discutia. De acord, expozitia va fiinta vreme de o luna. Si da, Galeriile sunt deschise pe tot intreg weekendul. Si nu, nu vorbim de pictorul Matisse.

Totusi, cu greu mi-as fi imaginat ca intr-un oras in care nu prea se intâmpla mare lucru, iar când se intâmpla, se lasa cu strigaturi (Theaterstock si concertul lui Al Di Meola sunt doua exemple relativ recente), lucrarile de grafica ale lui Matisse vor fi tratate de public cu atâta ignoranta. Mai ales când ai sansa de a admira, chiar la tine in sufragerie, “Jazz”.

PUBLICITATE

Fii-mea, care nu are decât zece ani, dar care apreciaza, cât se pricepe si ea, arta abstracta, s-a topit contemplând “Calul, calaretul si clovnul”. Si a ramas profund dezamagita când a aflat ca nu o vom cumpara: “Pai, am crezut ca vom pleca de aici cu o lucrare”.

Mda, sigur, asa cum am plecat si de la Termele lui Diocletian cu Rodin-ul pe care l-am plantat apoi in curtea vilei, lânga Henry Moore. Sa lasam gluma la o parte pentru ca nu e loc de zâmbete. Doar de un gol sufletesc.

Si de o umbra de frustrare. In interviul acordat lui Gheorghe Baltatescu in “Desteptarea”, proprietarul colectiei, Thomas Emmerling lasa sa se inteleaga ca, pe viitor, ar putea aduce in Bacau si lucrari de Picasso, Van Gogh sau Renoir. Ratându-l, insa, pe Matisse, e foarte posibil daca nu chiar probabil, sa le spunem “adio” si lui Van Gogh sau Picasso.

Fara indoiala ca vom supravietui. Numai ca va fi ca-n bancul in care un ascultator intreaba la Radio Erevan daca se poate instaura comunismul in Elvetia si i se raspunde ca “se poate, sigur ca se poate. Dar ar fi pacat”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. Ce semeni aceia culegi. La Zilele Bacaului organizatorii au facut un balci, deci ca atare aceasta este valoarea culturala la nivelul municipiului Bacau. Mediocritate la nivelul conducerii locale. Sigur ca aceasta a fost pt plebe. Alesii locali nu au “servit “mizeria ci au oferit-o cu generozitate altora.

 2. Dacă era gratis, şi tot 6 vizitatori avea galeria. Ce creşti, educi, aia ai şi peste 20 de ani. Şi nu în ultimul rând, foamea nu prea îți dă timp de cultură, şi nici şansa să mai zâmbeşti. Ia puneți în galerie nişte sarmale, ciolan şi oleacă de Paraschivenia să vedeți ce nenorocire iese acolo…să vezi atunci “Bacăul, capitală cult-urală” sau chiar olimpică: box, judo, îmbrânceli, scărmăneli, ju-jitsu şi chiar puțin teatru (a se vedea aia care a jucat pe posedata, doar s-ajungă mai repede la pupat moasca)

 3. Este un articol scris din perspectiva unui om care nu vede un adevar trist: Bacaul este un oras in care clasa sociala reprezentativa este ceea a muritorilor de foame, a somerilor si baietasilor de cartier ce stau inca la fusta mamei.Pentru ei cultura…arta…nu e reprezentata de Matisse, de capodopere ale genului plastic sau ale literaturii….dar e greu de vazut prin ochii lor ce vad doar vidul din frigider si golul din buzunar.

  • Din pacate e vorba tot de “valorile” care ne conduc orasul. Acestea trebuie sa dea directie atat economica cat si culturala poporului. Sa nu credeti ca societate americana este superioara intelectualitate noua romanilor si ei sunt o masa de manevra au si ei emigranti, negri, ghetouri, someri, saraci. Conducerea statala in schimb face diferenta si trage dupa ea aceste categorii sociale si tine stacheta.

 4. Un articol excelent! Dan Sion poate scrie (cu aceeasi usurinta si stralucire cu care scrie cronici sportive) cronici culturale si …reportaje (nu i-am citit nici unul, dar sunt convins ca o va face in cel mai scurt timp, numai el vede cum stau lucrurile si dincolo de lucruri 🙂 ). M-a convins total. Maine, intru la Galerii!

 5. Articolul este excelent si îmi este jena ca nu ma număr in cei șase ….. Cred ca trebuie dispoziție pentru ce faci ,chiar si ptr nenorocirea de la zilele orașului ,a votului de pomana ! Ne-am obișnuit ca nu avem unde ieși si plutim in nonvaloare ca la romani merge oricum !sincer ,îmi pare rău de acest popor !

 6. Dar unde sunt pictorii si plasticienii Bacaului, unde sunt marii iubitori de cultura, scriitorii, criticii si toti cei care se inghesuie pe la tot felul de alte manifestari, cele mai multe de duzina? Oare este vreo problema ca la Matisse se intra cu bani si nu gratis? Sau ca unora nu le iese nimic din povestea aceasta? Rusinos! In special daca ne gindim ca un bilet nu costa decit 12 lei

 7. Imi place comentariul lui,,,Anonim… Oare toti acesti oameni care fac cultura in Bacau si sigur cunosc cit ceva de Matisse , au uitat, sau se prefac ca nu stiu de povestea cu Popa Tanda ? Poate c ca la urmatoarele expozitii isi vor aduce aminte de ea si vor viziona expozitiile ( chiar cu plata (

 8. V-ati gandit ca oamenii pur și simplu nu știu de această expoziție? Nu locuiesc în Bacău (și poate că orașul e împânzit de afișe care promovează expoziția), dar pe online informația despre expoziție e aproape invizibilă. O mână de comunicate de presă preluate de media, iar pagina lor de facebook are 13 likeuri (lăsând la o parte că nu e cazul să faci o pagină separată pentru fiecare eveniment, ci un eveniment facebook la care poți invita oameni). Organizatorii nu știu cum să promoveze expoziția prin mijloacele social media în așa fel încât informația să ajungă la public (la unul mai tânăr în orice caz).

  • Ati punctat excelent! Si ar fi bine sa se scrie si un articol cu ceea ce s-a intamplat dupa aceea. Ieri eu am vazut coada la Galeria Alfa, pentru expozitia Henri Matisse.

LĂSAȚI UN MESAJ