Beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic (la speciile bovine si ovine/caprine), care si-au propus sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, pot solicita de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Bacau (APIA) Bacau) adeverinte.

„Adeverintele se elibereaza la solicitarea scrisa a fermierului, prin aceste documente acesta putând confirma ca a depus cererea unica de plata pentru anul 2015 si a solicitat ANT – sector zootehnic, schema decuplata de productie, precum si numarul de animale pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, prin adeverinta se confirma faptul ca beneficiarul a atasat cererii toate documentele prevazute de legislatia în vigoare”, a precizat Raluca Iacobeanu, purtator de cuvânt la APIA Bacau. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) vor garanta creditele acordate de banci fermierilor.

Toate conventiile încheiate între APIA, banci si fondurile de garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa: www.apia.org.ro. Bancile acorda beneficiarilor, conform reglementarilor sale interne, credite/facilitati de finantare in lei, pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente în procentul stabilit prin regulile proprii din suma prevazuta în adeverinta eliberata de APIA.

Bancile trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel încât dobânda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi ROBOR 6M A 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie în limita de 1%. Fermierii care au accesat credite în baza adeverintelor emise de APIA pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2015 vor putea accesa credite pentru ANT în sectorul zootehnic de la aceeasi banca de la care au obtinut creditul anterior.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ