Salariatii Centrului sunt nemultumiti de nivelul de salarizare. Ei se considera discriminati fata de cei din spitale si acuza conducerea aSanitas” ca nu ii sprijina. Solutia ar fi preluarea Centrului de catre Spitalul Judetean.

Astazi, odata cu plata lichidarii, salariatii Centrului de Transfuzie Sanguina isi vor primi si cele trei sporuri, respectiv de unitate, de periclitate si de preventie, dar numai pentru august, nu si pentru iulie, cand li s-au luat. Astfel, personalul Centrului se considera in continuare discriminat fata de angajatii spitalelor si sunt hotarati sa nu renunte la lupta sindicala pentru a fi salarizati la fel cu acestia. aDaca ni se dau toate sporurile pe luna august, aceasta nu inseamna ca suntem multumiti, ne-a spus Camelia Enasel, liderul de sindicat pe unitate. La toate spitalele s-a acordat prima de stabilitate, numai la noi, nu. Angajatii spitalelor beneficiaza inca de anul trecut de grila de salarizare prevazuta de Legea 304/2008, noi am ramas la vechiul nivel de baza.” In prezent, personalul Centrului de Transfuzie Sanguina primeste, pe langa salariul de baza si sporul de vechime, inca 36 la suta, acest procent reprezentand banii cuveniti pentru exercitarea unei meserii riscante. aIn Spitalul Judetean, insa, aceste sporuri sunt intre 75 si 100 la suta, declara Maria Avram, asistent sef al Centrului. Mai mult decat atat, salariul de baza al unei asistente principale este de 1.360 lei, pe cand la noi a ramas la 1.063 lei.”

aSuntem Cenusareasa aSanitasa”

aNoi suntem considerati Cenusareasa Federatiei aSanitasa, opineaza Camelia Enasel si ceilalti sindicalisti din cadrul Centrului. Cei din conducerea federatiei nu ne sprijina.” La aceasta opinie subscrie si Maria Avram, asistenta sefa care concluzioneaza: aPlatim sindicatul destul de consistent si normal este ca reprezentantii nostri in conducere sa se lupte si pentru drepturile noastre, nu numai ale celor din spitale!”.

Liderul aSanitas”

nu indeamna la greva

Aurel Cretu ne-a declarat ca nu poate fi suparat pe colegele sale, desi acestea il acuza ca nu le reprezinta interesele ca lider de sindicat. aVor sa intre in greva de maine, sa nu mai lucreze. Le-am explicat ca nu ar avea decat de pierdut la salariu, fiindca zilele de greva nu se platesc. Miscarea unui numar mic de salariati, cati sunt in centru, nu va avea impact la nivel national.” Liderul bacauan al Sanitas are o explicatie pentru discrepanta dintre salariile din Centru si cele ale angajatilor din spitale. aSunt platiti din bugete diferite. Angajatii din centrele de transfuzii, asemeni celor din directiile de sanatate publica, sunt remunerati de la bugetul Ministerului Sanatatii.” Spitalele primesc cea mai mare parte a fondurilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), iar daca efectueaza servicii, pot negocia sumele de care au nevoie. Aurel Cretu mai spune ca este firesc sa se concentreze pe drepturile celor multi, dar ca a facut demersuri si pentru angajatii din Centrul de Transfuzie. [ad#stire]aChiar joia trecuta am discutat din nou la minister despre posibilitatea trecerii centrelor la spitalele judetene. Aceasta ar fi, de altfel, singura solutie pentru salariatii de acolo. Ar putea fi platiti si din fonduri de la CJAS, fiindca, de la un anumit nivel, sangele este un medicament”.

Elena Tintaru

Doina Mincu

Alte articole