Centrul de plasament pentru copii din Ghimes functioneaza ilegal?

Un localnic reclama ca asistatii nu sunt ingrijiti corespunzator si merg la cersit prin localitate. In timpul verificarilor intreprinse nu s-a putut discuta cu asistatii pentru ca vorbeau doar in limba maghiara. Reprezentantii Protectiei Copilului declara ca nu se confirma cele sesizate. Centrul functioneaza fara autorizatie de la primarie si fara acreditare de la Agentia de Prestatii Sociale.

Printr-un mesaj trimis online Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau, un locuitor al comunei Ghimes-Faget sesizeaza aceasta institutie in legatura cu faptul ca asistatii de la Centrul de plasament pentru copii nu sunt ingrijiti corespunzator si merg la cersit prin localitate. Vineri, 16 septembrie, conducerea AJPS a procedat la verificarea celor sesizate, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Dar, la fata locului, reprezentantul AJPS s-a vazut in imposibilitatea de a-si duce pana la capat misiunea. “Copiii nu stiu sa vorbeasca romaneste, inclusiv cei de 17 sau 18 ani, astfel ca nu am putut discuta cu ei, ca sa ne convingem de corectitudinea celor sesizate, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul AJPS. Inclusiv meniul era scris in limba maghiara. Dar am constatat ca unitatea nu are autorizatie de functionare de la Primaria Ghimes si nici acreditare de la noi. Din punctul nostru de vedere centrul functioneaza ilegal.”

Lipsesc aproape toate autorizatiile

Centrul de plasament din Ghimes-Faget se numeste "Sf. Paracletos" si apartine Fundatiei “Sf. Francisc” din Deva. Unitatea ocroteste 28 de copii cu varste intre 2 si 17 ani. Referindu-se la sesizare, Alina Iftode, purtatorul de cuvant al DGASPC, arata ca "nu s-au confirmat acuzatiile cu privire la ingrijirea copiilor. Minorii sunt bine ingrijiti, au conditii bune, merg la scoala sau la gradinita. Colegii nostri au vorbit cu locuitorii comunei si nu i-a vazut nimeni cersind. S-a luat legatura cu autoritatile locale si s-a stabilit ca vor monitoriza centrul. Daca vor vedea sau vor afla ca minorii se duc la cersit ne vor anunta imediat." Probleme sunt, insa, in alte privinte. Centrul "Sf. Paracletos" functioneaza fara autorizatie din partea Primariei Ghimes-Faget, are autorizatie sanitara eliberata de DSP, dar nu este autorizat si de DSVSA, lucru necesar deoarece are bucatarie, in care se gateste pentru copii, si sala de mese. De altfel, "aproape toate aspectele privind legalitatea functionarii centrului nu sunt indeplinite", arata Alina Iftode. Copiii au dosare, in care exista acte de identitate si declaratiile parintilor, exista si planuri individuale de ingrijire, dar fara semnaturi. Nu exista nicio ancheta sociala efectuata de asistentii sociali ai primariilor din comunele in care domiciliaza parintii copiilor si din care au fost preluati acestia, ancheta care ar trebui sa fie insotita de propunerea autoritatilor de preluare a minorului de catre fundatie. Mai mult, Centrul Sf. Paracletos nici nu este autorizat de Ministerul Muncii ca furnizor de servicii sociale. Alina Iftode arata ca membrii comisiei "le-au lasat un CD cu toata procedura de autorizare. Au discutat si cu autoritatile locale ca sa-i sprijine in urmarea pasilor necesari pentru a intra in legalitate."
Silvia Patrascanu
Elena Tintaru

Alte articole