Multe proiecte, putine infaptuiri in stagiunea 2015-2016, la Teatrul Municipal “Bacovia”. Doar o premiera prin toamna lui 2015, “Moara cu noroc”, iar acum, duminica, 14 februarie, de la ora 18.00, va fi premiera piesei “Omul care a vazut moartea”, de Victor Iftimiu. Din curiozitate, am vrut sa aflu ce se juca, care au fost premierele, cu ani in urma, pe când, in Bacau “nu era cultura, iar repertoriul teatrului era prafuit” – (Anca Sigartau).

Pentru amatorii de statistici, cât si pentru cei care vor sa intre in atmosfera acelor ani, in stagiunea 1969 – 1970 au fost montate, in premiera, sau in premiera absoluta, 11 piese de teatru, iar alte trei s-au jucat in reluare. Informatiile se gasesc si in Caietele teatrului, in programele de sala, eu le-am preluat din recentul volum aparut pe piata: “Cartile din ziar, III, Acorduri si conflicte locale”, Editura Babel, Bacau 2015, p. 187-211, semnat de criticul Constantin Calin, un adevarat profesionist, scriitor, om de o vasta cultura, care rar lipsea de la o premiera, spirit critic, cu lecturi profunde, un devorator al presei culturale din tara si din strainatate. Pe scurt – o Voce.
Stagiunea a inceput cu piesa “Departare”, a dramaturgului bacauan Ion Ghelu Destelnica, au urmat “Necunoscuta si cei patru cavaleri” (Sidonia Dragusanu), “Alecsandri” (Mircea Stefanescu), “Othello” (W. Shakespeare), “Câinele gradinarului” (Lope de Vega), “Oameni si soareci” (J. Steinbeck), “Anonimul” (Ion Omescu,) “Pogoara iarna” (M. Anderson), “O zi de odihna” (N. Kataev), “Iasii in carnaval” (V. Alecsandri), “Un scurt program de bossanove” (Radu Cosasu), “Maria sa Pacala” (Mures Covataru – dramaturg bacauan) etc.

Se juca cu sali pline, unele dintre spectacole ajungând si la 200-300 de reprezentatii, iar altele, inevitabil, au fost scoase de pe afis dupa doar 10-15 iesiri in fata publicului. Ma opresc aici cu introspectia in repertoriul teatrului, cu toate ca merita sa vedem si afisele din alte stagiuni. Timpul nu-i trecut!

Sa revenim la premiera din duminica aceasta, de la ora 18.00, din Sala Mare. “Omul care a vazut moartea”, de Victor Iftimiu. Este o poveste dintr-un oras de provincie, care se petrece in preajma alegerilor: suspans, dialoguri savuroase, planuri electorale, intoarceri de situatii, politica, dragoste, momente de introspectie, toate intr-un iures nestavilit, care, pâna la urma, veti vedea, totul este o farsa.

Dupa sase ani de absenta, îndragitul actor de comedie Florin Zancescu revine pe scena bacauana, spre bucuria publicului si a fostilor colegi de trupa. Artistul, care implineste anul acesta 60 de ani de viata si 35 de ani de teatru, detine rolul principal, parteneri de scena fiindu-i Bogdan Matei, Viorel Baltag, Florina Gazdaru, Stefan Alexiu, Daniela Vrînceanu si Alexandra Pascu. Regia, scenografia si adaptarea scenica sunt semnate de Gheorghe Balint, muzica Ciprian Manta. Avanpremiera, sâmbata, 13 februarie, de la aceeasi ora.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ