Recent, Senatul României a adoptat un proiect de act normativ prin care se recunoaște activitatea desfășurată de către persoanele fizice autorizate, și nu numai, ca fiind vechime în muncă.

Propunerea legislativă aparține USR PLUS și are ca obiect completarea OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF). Astfel, munca depusă de către acestea ar putea fi considerată vechime în activitate și, după caz, și în specialitate. Dar, pentru a fi definită ca vechime în muncă trebuie ca PFA-ul, II-ul sau IF-ul să fi achitat contribuțiile sociale, taxele și impozitele legale în perioada respectivă. Mai exact, potrivit noului amendament, constituie vechime în muncă și, după caz, în specialitate, activitatea economcă desfășurată care a produs venituri nete în anul respectiv a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară.

În plus, PFA-ul, II-ul sau IF-ul trebuie să fie înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu cel principal pentru care se dorește recunoașterea vechimii. Așadar, nu vor fi luate în considerare perioadele în care nu s-au realizat venituri ori activitatea a fost suspendată.

Pentru a avea putere de lege, propunerea trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.PUBLICITATE