La data de 15 octombrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău s-au întâlnit cu 150 de elevi din cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi Onești și Școlii Gimnaziale George Călinescu Onești.

Activitatea s-a desfășurat în amfiteatrul Bibliotecii “Radu Rosetti” Onești cu participarea polițiștilor specializați în combaterea criminalității informatice, a polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității și Poliției Municipiului Onești.

Celor 150 de elevi care au participat la activitate le-au fost oferite informații privind riscurile existente în mediul virtual, prevederile legislative în domeniu, aspect specific pornografiei infantile pe internet, precum și modalități de prevenire a infracțiunilor informatice.

Pe parcursul lunii octombrie – Luna Europeană a Securității Cibernetice – polițiștii desfășoară activități informative- preventive în unități de învățământ din muncipiile Bacău, Onești și Moinești, activități care vizează atât prevenirea victimizării elevilor, cât și a implicării lor în comiterea de infracțiuni în mediul on-line.

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

• Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dvs. sau familie (nume, vârstă, număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dvs. sau al rudelor etc).
• Aveți grijă cum postați fotografii cu dvs. sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere şi servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.
• Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.
• Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoţite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.
• Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dvs.
• Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare şi în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dvs. cu ușurință.
• Parola e bine să aibă cel puţin 12 caractere, să conţină litere, cifre şi semne de punctuaţie şi să fie cât mai greu de ghicit, chiar şi pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naştere sau alte cuvinte pe care cei din jur ştiu că le preferați şi pe care le-ar putea ghici.
• Pentru protecţia computerului, scanați ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.
• Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați continuarea unei discuții pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
• Dacă primiți e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoașteți sau care vi se par suspecte, nu le deschideți, ștergeți-le imediat. Ele pot avea viruși sau programe care pot citi date de pe calculatorul dvs. Cereți ajutorul unei persoane specializate când observați că nu mai funcționează normal computerul.
• Dacă vreți să vă întâlniți față în față cu o persoană cunoscută pe Internet, anunțați pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixați întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergeți eventual de cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet.
• În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline -www.safernet.ro.
• Menţineți permanent protecţia computerului şi folosiți întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcați de pe internet, trebuie să se urmeze regula – salvare fişier, scanare conţinut şi apoi deschidere fișier.
• Deconectați-vă computerul de la Internet atunci când nu navigați.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ