6 mai 2024
ActualitateAcțiunea „șarpanta” s-a blocat

Acțiunea „șarpanta” s-a blocat

– Poliția Locală este cea care verifică mai nou legalitatea construirii șarpantelor pe blocurile din Bacău – inițial, recomandarea a venit pentru dărâmarea șarpantelor construite din plăci de eternită – unele asociații s-au conformat inventarierii șarpantelor, însă altele refuză să facă acest lucru

Demarată anul trecut cu surle și trâmbițe, acțiunea inventarierii acoperișurilor cu șarpantă a rămas suspendată … în aer. În septembrie 2017, asociațiile de proprietari au primit de la Primăria Bacău o circulară prin care li se cerea președinților și administratorilor să facă o inventariere a acoperișurilor construite cu plăci de eternită.

Acestea ar fi trebuit date jos, constituind un real pericol atât pentru sănătatea locatarilor, cât și pentru trecători. Plăcile de azbociment, ar fi trebuit înlocuite cu un material durabil, autorizat, însă, locatarii au pus mereu problema costurilor.



 

Din septembrie 2017 și până în prezent, nu s-a mai auzit nimic despre inventarierea acoperișurilor. Unii administratori s-au subordonat notificării trimise de reprezentanții municipalității, însă, mulți dintre președinții asociațiilor de proprietari au refuzat să dea curs solicitării, pe motiv că primăria voia să-i încarce cu atribuții care nu țin de ei.

„Angajații primăriei și Poliția Locală au venit la noi să le spunem care dintre construcții au autorizație și care nu. I-am întrebat la rândul meu cu ce soluții vin ei dacă tot îi pun pe oameni să dea jos acoperișurile și nu mi-au spus nimic concret”, declară Dragoș Crăciun, președinte al Asociației 108.

Discuția inventarierii blocurilor a pornit în urma unor evenimente petrecute la nivel național, atunci când, pe fondul unei furtuni de intensitate mare, vântul a smuls efectiv acoperișurile improvizate pe terasele blocurilor. Pe fondul acestor evenimente, reprezentanții primăriei le-au recomandat președinților asociațiilor de proprietari să facă o inventariere a acoperișurilor la blocurile arondate și să identifice soluții pentru înlocuirea eternitei cu alte materiale autorizate.

Mai ales că, unele construcții sunt șubrede și pun în pericol siguranța trecătorilor.
Viceprimarul Dragoș Ștefan spune că a trecut în sarcina Poliției Locale verificarea legalității construirii șarpantelor. Acesta a mai explicat că autorizațiile de construire se obțin foarte ușor, în baza expertizelor la foc și la rezistență.

„Eu am identificat unele imobile cu șarpantă, le-am inventariat, iar mai departe ține de asociațiile de proprietari. Chiar am vorbit cu domnii președinți să discute foarte serios problema pentru că în cazul unor evenimente ei sunt responsabili. Chiar dacă cei de la etajul IV au ridicat construcțiile fără știrea asociației, singurii care pot solicita certificat de urbanism sau autorizație de construire sunt asociațiile”, declară Dragoș Ștefan, viceprimar al municipiului Bacău.

Până la această dată, Poliția Locală a identificat circa 600 de construcții tip șarpantă de pe blocurile din municipiul Bacău. Marea lor majoritate sunt ridicate în perioada anilor ’90, fără autorizație de construire.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri