19 mai 2024
ActualitateAcțiunea „Ghiozdănelul” - un succes „SufletEȘTI”

Acțiunea „Ghiozdănelul” – un succes „SufletEȘTI”

Sute de copii sărmani au primit câte un ghiozdan complet echipat. Inițiativa aparține „samariteanului din Onești”, Mihai Zarzu, un tânăr profund implicat în susținerea comunității. Ghiozdanele au ajuns la copiii din localitățile îndepărtate ale județului, dar și la micuții din satele aflate în jurul municipiului Onești.

De aproape un deceniu, mii de copii școlari și adolescenți de la licee, au primit vizita Asociației „SufletEȘTI”. Copiii au primit în dar câte un ghiozdan plin cu cele de trebuință începerii noului an școlar. Cadourile au fost colectate de Mihai Zarzu, cunoscut opiniei publice drept „Samariteanul din Onești”, un tânăr care, de câțiva ani, se implică în sprijinirea celor aflați în nevoi.



Pentru copiii din satele izolate

De-a lungul anilor, Mihai a reușit să ajute zeci de bătrâni bolnavi și singuri, fără venituri, dar și copii sărmani care și-au dorit să-și continue studiile, încurajându-i să meargă la școală. Astfel, în cadrul acțiunii „Ghiozdanul”, nu mai puțin de 620 de genți pentru școală, complet echipate, au bucurat copilașii în prima zi de școală. Anul trecut, de exemplu, Mihai a reușit să adune 550 de ghiozdane. De data asta, prețioasele darurile au ajuns la copiii nevoiași și silitori din tot județul, chiar și din cele mai îndepărtate localități rurale. Primele ghiozdane au ajuns la copilașii din Asău și din cartierul Lăloaia, Comănești. Însă, darurile au fost primite și de copiii din Agăș, din satul Camenca, comuna Brusturoasa, și evident, cei din satele de pe lângă Onești – Bârsănești, Caraclău, Brătești, Gura Văii și Mănăstirea Cașin. „În urmă cu 9 ani am pornit acțiunea «Ghiozdănelul», menită să vină în sprijinul familiilor nevoiașe care nu își permiteau să asigure copiilor cele necesare anului școlar. Sunt familii cu o situație materială precară, unde putea crește riscul de abandon școlar. Bucuria fost mare pentru acești copilași simpli și cu mult bun simț. S-au bucurat enorm, mai ales când le-am spus să se uite în giozdane unde au găsit toate lucrușoarele acelea – culori, acuarele, pensule etc. Or, toate acestea îmi dau acel sentiment că nu trăiești degeabă, pur și simplu te umple de energie”, spune Mihai Zarzu, de la Asociația „SufletEȘTI”.

Exemple din viață

De nouă ani ani, pe lângă ghiozdănelul complet echipat, oferit la începutul anului școlar, Mihai și ajutoarele sale au reușit să-i îmbrace pe copii, să le asigure o excursie sau să le ofere o masă caldă celor cu rezultate bune, dar nu numai. „Consider că fiecare copil, la începutul anului școlar, merită un ghiozdan nou, plin cu rechizite. Și noi am trecut prin această etapă a vieții și știm cât de important este să nu le lipsească minimum necesar. Și eu când eram mic, aveam un caiet studențesc pe care-l împărțeam cu sora mea, ghiozdanul se tot rupea și mama îl cosea mereu, până se rupea de tot, și eram nevoit să-l arunc. Și alor mei le era foarte greu când începeam școala și trebuia să ne îmbrace cu uniforme noi, să ne cumpere rechizite etc. Mama a fost bucătăreasă, iar tata mecanic, și nu o duceam foarte bine cu banii”, povestește Mihai, samariteanul din Onești. Pe copii, i-a găsit prin intermediul angajaților din primării, de la asistență socială, de la școli, respectiv directorii, profesorii, chiar și cu ajutorul preoților care mai cunosc situțiile precare ale copiilor. O parte dintre ghiozdane le-a colectat cu ajutorul pritenenilor, prin provocarea „Ghiozdănelul”, pe Facebook. Astfel, fiecare participant se obliga să doneze câte un ghiozdan complet echipat. Le mulțumim din suflet inclusiv doamnei Mariana Ciucă, de la «Aura Ion Foundation UK», care s-a oferit să ne ajute cu organizarea strângerii de fonduri pe Facebook, lucru care ne-a fost de mare ajutor pentru desfășurarea acțiunii noastre!”, spune Mihai Zarzu. Însă, grosul a fost obținut de la firmele care au acceptat să doneze din profit, la sfârșit de an fiscal.

Încă un pas, împreună: un centru de voluntariat pentru fapte bune

Interesant că, în spijinul lui Mihai, i-au sărit și copilașii, așa cum este cazul celor doi frățiori, Natalia (7 ani) și David (9 ani), împreună cu mama lor, Elena Iulia Popa, o profesoară de sport din Onești. Cei trei au sărit în ajutorul Asociației SufletEȘTI, dorind cu insistență să se implice la echiparea ghiozdanele, și mai ales la împărțitul lor. „Ce să mai zic? Cei doi frați nu m-au lăsat să car ghiozdanele și au preluat inițiativa. Așa am scăpat de durerile de spate. Glumesc, firește. Cert este că îmi doresc un sediu/depozit «SufletEȘTI»? Pentru că, iată!, copilașii vor să facă fapte bune și le-am promis că o să le fac acest loc. Nu mă las! Le-am promis și o să mă țin de cuvânt!”, mai spune tânărul samaritean. Prin urmare, ar mai fi un hop de trecut: construirea unui spațiu de depozitare pentru toate lucrurile pe care Asociația reușește să le colecteze. În primă fază, Mihai a cumpărat, în rate, un teren, în Onești, ajutat fiind de un prieten plecat peste hotare. „Sediul și depozitul vor fi dedicate tuturor care vor să ajute, dar în primul rând copiilor care vor să se implice încă de mici în voluntariat. Va fi un centru de voluntariat pentru fapte bune. Or, în depozitul pe care-l voi amenaja vreau să strâng toate bunurile pe care reușesc să le colectez, de la haine, rechizite, alimente, la cărucioare pentru cei cu handicap și alte lucruri voluminoase etc.”, mai aflăm de la Mihai.

În spijinul celor cu nevoi, cu orice chip

Să mai spunem despre nobositul oneștean că, de-a lungul timpului, s-a implicat activ în susținerea comunităților. L-am văzut, în pandemie, ajutând bătrânii și bolnavii, apoi în fiecare prag de iarnă, duncându-le lemne pentru foc și curățindu-le sobele. Sprijinit de oamenii cu suflet, Mihai a construit, de la zero, case mistuite de foc, a hrănit trupuri flămânde și slăbite, a îmbrăcat prunci. S-a implicat chiar și în ajutorarea sinistraților din Turcia, după marele cutremur care a îndoliat o națiune. Astfel, Mihai a creat o strângere de fonduri pentru a cumpăra lucrurile necesare, de la mănuși, fulare, căciuli sau șosete groase, la saci de dormit, termosuri, lanterne, baterii, baterii externe, radiatoare, generatoare etc. Anul trecut,  Empowering Youth Academy,  în cadrul galei voluntariatului, a premiat Asociația „SufletEȘTI”pentru activitatea intensă în sprijinirea comunității. Orice sprijin este mai mult decât binevenit, o binecuvântare pentru suflet. Prin urmare, toți cei cu inima deschisă pot face un bine, donând oricât le permite buzunarul, în contul asociației, deschis la Banca Transilvania, RO89BTRLRONCRT0564947201 (LEI) sau RO39BTRLEURCRT0564947201 (EURO). Codul Swift/Bic este: BTRLRO22. Doamne ajută și inimă curată!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri