Răzvan Bibire

În aceste zile, în Norvegia, Suedia și Finlanda se află peste 50.000 de soldați NATO. Au fost aduse 250 de avioane, 65 de nave și peste 10.000 de vehicule. Peste 30 de țări NATO participa la acest gigant exercițiu militar căruia i s-a dat numele de «Trident Juncture 18».

Ați auzit, undeva, prin presa românească discutându-se despre asta? Oamenii politici români să pomenească despre acest imens efort logistic, de concentrarea această imensă de forțe la granițele Rusiei? N-o să vedeți filmul asta.

Noi trebuie să știm că numai Rusia este amenințătoare, face exerciții militare-gigant, își pregătește trupele de război și ne da ultimatumuri. A, și ne mai violează spațiul aerian cu avioane care zboară, de fapt, în spațiul aerian internațional. Deci, Rusia este Bau-Bau, omul negru care ne amenință într-una. Știm asta foarte sigur deoarece presa noastră și cea occidentală ne amintește mereu acest lucru.

Zilele trecute, chiar, pe când se adunau militarii NATO în zona Balticii, un editorialist român trăgea un semnal de alarmă asupra agresivității Rusiei, al cărei președinte spunea ceva de genul că, în caz de război nuclear, rușii vorm merge că niște martiri în Rai dar agresorii vor arde în Iad. Ce nu spunea distinsul analist era că Puțîn a spus aceste vorbe după ce s-a aflat de intenția Americii de a ieși unilateral din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Dealtfel, cam asta este și strategia urmată de propagandă: se lansează o provocare, se obține o reacție, dar se prezintă doar reacția ca și cum nici n-ar fi existat provocarea. Mai țineți minte când presa ne-a anunțat că Rusia a decis expulzarea a numeroși diplomați americani? Ce grosolănie! Nu s-a spus și că expulzarea americanilor a fost un răspuns la expulzarea diplomaților ruși.

Departe de mine de a consideră că rușii sunt niște îngeri și că nu au, ca și americanii, englezii, francezii sau chinezii interese și o agenda ascunsă. Prin urmare, dacă toată lumea are interese, atunci să-i judecăm pe toți cu aceeași măsură și să vedem cum ne afectează pe noi.

Deocamdată, pe bază de propagandă bine dirijată ne-am procopsit cu bani cheltuiți pe comenzi de armament inutil către industria americană, cu o piață imensă inaccesibilă, cu baze militare străine pe teritoriul național, cu nervii in pioneze și cu posibilitatea tot mai ridicată de a deveni carne de tun, că țintă deja am devenit demult.