Tranzacție de 20.000 euro

Vineri, de la ora 13.30, la sediul FRF, va fi stabilit țintarul Ligii a III-a, competiție care va începe weekend-ul viitor, pe 25 august. La startul campionatului se va alinia și campioana Bacăului, ACS Gauss. Numai că, după toate probabilitățile, din sezonul care stă să înceapă, ACS Gauss nu va mai reprezenta Bacăul, ci Vasluiul. La finalul săptămânii trecute, finanțatorul divizionarei C băcăuane, Cristian Postolache a bătut palma cu Sporting Juniorul Vaslui referitor la cedarea echipei. Actele urmează să fie definitivate zilele acestea, prețul tranzacției fiind estimat la 20.000 euro conform spuselor doctorului Postolache. Dacă nu va interveni ceva neprevăzut, locul de C va reveni echipei vasluiene, care va păstra timp de un sezon numele de ACS Gauss, conform regulamentului. Și, tot conform regulamentului, în cazul în care o echipă își schimbă sediul social, ea nu poate disputa meciurile de pe teren propriu la mai mult de 60 de kilometri de orașul de reședință. Totuși…

 

Joacă la Vaslui, nu în Bacău

Totuși, regulamentul oferă și o variantă de compromis, la care, mai mult ca sigur, va apela și Sporting Juniorul/ ACS Gauss pentru a putea juca la Vaslui. Este vorba de păstrarea acționariatului, fie și numai pe hârtie. În acest caz, echipa condusă de Cornel Cracea va avea dreptul de a disputa meciurile de acasă la Vaslui și nu la Bacău. În ceea ce privește lotul de jucători, acesta nu va cuprinde și jucători de la Gauss, bazându-se exclusiv pe efectivul actual al Sportingului Vaslui. Acordul dintre Cristian Postolache și Cornel Cracea pune astfel punct „telenovelei ACS Gauss” ce a rulat pe parcursul verii. O telenovelă cu „n” episoade, care a chemat în cauză ba mutarea echipei la Curița, ba cedarea ei către alți investitori, ba desființarea sa, ba rămânerea la Bacău. „Zilele următoare ar trebui să semnăm actele cu cei de la Vaslui. Dacă se rezolvă, bine, dacă nu, oricum echipa nu va mai continua”, a declarat Cristian Postolache pentru Deșteptarea.

Jumătate din investiție

Doctorul Postolache a detaliat: „De câțiva ani m-am implicat financiar în fotbalul băcăuan în speranța că lucrurile vor evolua într-o direcție pozitivă. Mai întâi am fost sponsor la Sport Club, apoi am susținut de unul singur această echipă la nivel de Liga a III-a preluând și achitând o parte din datoriile acumulate de club până la venirea mea. Vara trecută am luat-o de la zero, cu ACS Gauss, la rugămintea jucătorilor care mi-au spus că, împreună cu suporterii, vor căuta și vor găsi sponsori pentru proiectul «FCM 1950 Bacău». Un proiect frumos, dar fără fundal financiar, dovadă că sponsorii nu s-au înghesuit. I-am anunțat pe jucători că nu voi ține echipa mai mult de un an, iar vara aceasta eram dispus să le-o cedez. Mi-au zis că au în spate un grup de investitori, a căror identitate nu au vrut să o dezvăluie. Dacă tot s-au lăudat cu investitori și având în vedere că eu am cheltuit 40.000 de euro, le-am cerut jumătate din această sumă pentru a le ceda echipa. I-am așteptat până acum câteva zile când mi-au comunicat că nu au acești bani. Atunci ne-am înțeles cu cei de la Vaslui. Oricum, până când nu se va face un nou stadion, cred că niciun proiect fotbalistic de anvergură nu va prinde cu adevărat în Bacău”.

Cântecul de lebădă

În final să amintim că, săptămâna trecută, de-acum fosta echipă băcăuană ACS Gauss a susținut și două partide amicale. După ce a pierdut cu 2-0 la Piatra Neamț, contra Ceahlăului, sâmbătă, Gauss a fost surclasată cu 7-2 la Brașov, de Steagul Roșu. Amicalul de sub Tâmpa s-a disputat însă în condiții speciale, băcăuanii deplasând doar 12 jucători (dintre care doi portari), o parte dintre aceștia fiind „împrumutați” pentru 90 de minute de la alte echipe din județ. „Antamasem acest joc încă dinainte de a afla că echipa va fi cedată la Vaslui și am dorit să ne ținem de cuvânt față de cei din Brașov, chiar dacă eram în efectiv incomplet”, a declarat antrenorul-jucător Andrei Întuneric, care, împreună cu coechipierii săi, a afișat și un banner de protest la începerea meciului: „Gauss, ochelarii sunt de vânzare, noi nu”. Întuneric a declarat că va fi greu ca grupul de jucători ce a reușit promovarea cu Gauss să continue împreună sub o formă sau alta: „Cei mai mulți vor pleca, probabil, pe la alte echipe. Personal, nu știu ce voi face. Ar fi multe de spus, dar de-acum nu mai are importanță. Oricum, sunt dezamăgit de cum s-a terminat totul. Poate că voi continua un timp doar cu mini-fotbalul”.

Alte articole