Ajunsi la vârsta la care se deplaseaza mai greu, poate fara sprijin, cu siguranta având dificultati si unii venituri mai mult decât modeste, dupa zeci de ani de serviciu, pensionarii Bacaului beneficiaza de legitimatii gratuite de transport prin grija Primariei Municipiului Bacau si societatii Transport Public.

Pentru toti, o astfel de facilitate reprezinta un sprijin pentru a-si duce mai usor batrânetile. Cu abonamentul in buzunar, ajung acolo unde au nevoie, dintr-un colt in altul al orasului, ajung la nepoti, la medic si chiar la marile magazine de la periferie.

„Ma duc peste tot unde am nevoie. Este un beneficiu extraordinar”, spune, tinând in mâna abonamentul de transport pe care tocmai l-a ridicat, doamna Victoria. Am gasit-o la sediul Directiei de Asistenta Sociala a Primariei Bacau, de pe strada Stefan cel Mare, acolo unde se distribuie zilnic aceste abonamente.

PUBLICITATE

Iesita la pensie devreme, pe caz de boala, dupa o comotie cerebrala si o contuzie la tâmpla, ajunsa intre timp la pensia de drept, femeia spune ca viata i-a dat o noua sansa. „Consider ca Dumnezeu mi-a dat o sansa si ii multumesc ca sunt in viata. N-am crezut ca o sa mai fiu azi aici. Dupa accidentul pe care l-am avut, a fost o sansa din nu stiu câte ca mi-am revenit. Dupa aceea, desi am vrut sa lucrez, nu am mai fost in stare”, povesteste emotionata femeia.

DSC_7001

Ajunsa acum la 65 de ani, surprinzator de tânara la fata, desi se vede ca a trecut prin multe, spune cu amaraciune ca „dupa ani de zile de lucru in fabrica, am iesit cu o pensie de 550 de lei. Nu cred ca va dati seama cât conteaza orice fel de gratuitate, mai ales la acest venit mic. Cum sa ajung cu banii de la o luna la alta, daca as fi nevoita sa platesc transportul oriunde ma duc?”, spune doamna Victoria. Are bucurii de la toti cei trei copii ai ei, de la care are nepoti de care se ingrijeste atât cât poate si ii permite sanatatea.

„Cu abonamentul asta ajung unde am nevoie. Este pe traseul 22. Ma duc la piata, la copii, la magazine, oriunde trebuie sa rezolv ceva. Chiar nu pot sa spun ca nu il folosesc. Si cred ca este la fel pentru noi toti, pensionarii”, mai spune femeia.

Intr-adevar, doamna Victoria nu este singura care se bucura de acest sprijin.

Genoveva Sangiu calatoreste, tot in baza legitimatiei, pe traseul 17. Ajunge de acasa la copii, care locuiesc la URA. „Am 530 de lei pensie, dupa ani de zile in care am lucrat la croitorie. Va dati seama ca trebuie sa trag de banii astia, ca sa ma descurc. Am un nepot de 11 ani pe care il mai iau de la scoala, il duc in parc. Imi este foarte util abonamentul”, explica doamna Genoveva. Ar mai scurta pantaloni sau rochii ca sa mai faca un ban, sa-si suplimenteze veniturile, dar spune ea, nu o mai ajuta ochii. Asa ca se multumeste ca reuseste sa faca mici croieli pentru ea si nora.

Din pacate, a ramas singura de tânara, asa ca batrânetea ii este mai amara. Isi doreste doar sanatate, ca sa isi vada nepotii crescând si asezati la casa lor.

Are toate sansele, mai ales ca actuala conducere a primariei a promis ca ii va sprijini pe vârstnicii Bacaului, luând in calcul chiar posibilitatea de a facilita transportul in comun, gratuit pentru toti beneficiarii.

Trimestrial, pensionarii cu o pensie echivalenta sau mai mica de 690 de lei, care au domiciliul in Bacau, au ajuns la limita de vârsta, sunt pensionari de invaliditate, au pensii de urmas (si au implinit 60 de ani), sunt veterani sau vaduve de razboi, eroi ai Revolutiei din Decembrie 1989 sau sunt urmasi ai eroilor martiri, au dreptul sa ridice legitimatia de calatorie gratuita. In aceasta perioada, se ridica abonamentele pentru lunile iulie, august si septembrie 2016. Pâna la aceasta data, din cei aproximativ 5.000 de beneficiari, doar 4100 le-au ridicat. Cei care nu au reusit sa ridice legitimatiile, pot merge zilnic, de luni pâna vineri, la sediul Directiei de Asistenta Sociala de pe strada Stefan cel Mare 17.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. in cazul in care primåriile municiipiilor au o anumitå autonomie a finantelor alocate de la bugetul de stat ,isi pot permite så aloce niste sume de compensatii in excel pe venituri,oamenilor cu salarii sau pensii mici benefiiind de abonamente cålåtorie-10-30 drumuri dus/intors sau numår cålåtorii, la pret redus;lucråtorii respectivelor companii primind pretul stabilit nediminuat;Guvernul poate acorda companiilor particulare de maxitaxi si autobuze reduceri concrete de impozite celora care acordå pe bazå de carduri si dovezi,abonamente sau seturi de bilete(grijå hakeri)eliberate oficial de la centre,sau pe bazå de card de sårac,de la otomat set belet-

  2. pentru oameni såraci care au si o sånåtate relativå,dati-le bani så poatå circula så-si vadå sponsorii europeni ce le-au trimis ajutoare,mai hrånitii si cu måncare compensatå-medicamentele nu prea tin de foame ,si pe bunå dreptate te bucuri de saluturi:Sånåtaaaaaate!la sånåtate.

LĂSAȚI UN MESAJ