10 mai 2024
Actualitate„Abilitatea nu are dizabilitate”, un proiect al Direcției de Asistență Socială a...

„Abilitatea nu are dizabilitate”, un proiect al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Bacău   

„Abilitatea nu are dizabilitate” este un eveniment aflat la prima ediție ce marchează Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, reprezintă și un concept menit să se desfășoare anual, subliniind astfel ideea că poți avea abilități si reușite remarcabile indiferent de poziția în care te afli.

Evenimentul își propune să formeze o voce puternică, asumată și clară pentru întreaga societate, în ideea de a înlătura din mintea oamenilor orice fel de prejudecăți, de bariere, aferente conceptului de Dizabilitate. „3 decembrie este o zi pe care o sărbătorim arătând valoarea semenilor noștri cu dizabilități, aptitudinile, talentul, curajul, puterea și tot ce pot ei să facă frumos și benefic pentru a-și trăi viața cu credință, încredere, speranță și iubire, înfruntând astfel bariere de orice natură, atitudini rigide și mentalități vechi. Însă nu doar pe 3 decembrie ne dorim ca persoanele cu dizabilități să fie acceptate și integrate, fără prejudecăți, în societate, ci în fiecare zi, pentru că acestea merită și au nevoie de o viață normală, decentă, cu șanse egale”, au precizat organizatorii.



Astfel, pe 6 decembrie, în zi de sărbătoare, DAS Bacău a organizat un spectacol cu și pentru băcăuanii cu dizabilități, eveniment care a avut loc într-o sală a Teatrului Municipal Bacovia. Atmosfera a fost una caldă, prietenoasă și plină de armonie, mai ales că tocmai s-a dat startul sărbătorilor de iarnă. În spectacol au evoluat un cvartet de coarde Colegiul Național de Artă „George Apostu”, un dans popular al copiilor cu sindrom Down – dans popular, trupa de dans „The winners”, formată din copii cu sindrom Down de la Asociația Sindrom Down, Grupul vocal „Izvorașul” al Asociația Nevăzătorilor care au interpretat colinde. Tot cu colinde s-au prezentat și un grup de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacău.

Evenimentul a fost prezentat de Andreea Lichi, psiholog, autor și activist, cunoscută pentru povestea vieții ei cuprinsă fabulos în cartea „Suflet de porțelan”, care a subliniat pentru Deșteptarea:

„Evenimentul  își  propune să  formeze  o voce puternică,  asumată  și  clară  pentru întreaga societate,  în  ideea  de  a  înlătura  din  mintea  oamenilor  orice  fel  de  prejudecăți,  de  bariere, aferente conceptului de Dizabilitate. 3 decembrie este o zi pe care o sărbătorim arătând valoarea semenilor noștri cu dizabilități, aptitudinile, talentul, curajul, puterea și tot ce pot ei să facă frumos și benefic pentru a-și trăi viața cu credință, încredere, speranță și iubire, înfruntând astfel bariere de orice natură, atitudini rigide și mentalități vechi. Însă nu doar pe 3 decembrie ne dorim ca persoanele cu dizabilități să fie acceptate și integrate, fără prejudecăți, în societate, ci în fiecare zi, pentru că acestea merită și au nevoie de o viață normală, decentă, cu șanse egale.”

Andreea Lichi și-a povestit viața, demonstrându-și tăria și hotărârea dar și lupta persoanelor cu dizabilități. Andreea a primit flori și o diplomă din partea primarului, Lucian Stanciu Viziteu.

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială Bacău, împreună cu primarul Lucian Stanciu Viziteu i-au felicitate și le-au acordat diplome de onoare Asociațiilor și ONG-urilor care lucrează cu persoane cu dizabilități.

1 Asociația BETANIA

Cu un istoric de peste 2 decenii, organizația a înființat o serie de servicii, unele chiar în premieră la nivel național sau cel puțin regional, precum Centrul de Integrare a Tinerilor sau Centrul Delfinul pentru copii cu autism. Asociația Betania este un real sprijin la nivel comunitar, având mii de beneficiari ai proiectelor derulate în domeniul umanitar, educațional și sanitar. Printre proiectele asociației, amintim și Serviciile de Recuperare Hidrokinetoterapeutică și Logopedică, dar și Centrul Multifuncțional pentru tinerii cu dizabilități, unde se organizează activităţi diverse în vederea educării şi socializării tinerilor cu dizabilităţi fizice şi/sau psihice care nu sunt integraţi în comunitate, care nu mai frecventează nicio formă de învăţământ şi nu au pregătire profesională pentru a-şi găsi un loc de muncă. Pe parcursul anilor de existenţă, Asociatia Betania a caştigat mulţi prieteni şi colaboratori. Astăzi, numărul acestora şi al celor care ştiu să aprecieze eforturile depuse în folosul comunităţii este impresionant. Proiectele realizate şi cele aflate în curs de realizare au prins şi prind viaţă cu sprijinul lor. Prietenii din Olanda sunt și ei un adevărat sprijin. Bineînțeles că atât partenerii, cât și echipa BETANIEI, au un rol foarte important în desfășurarea serviciilor. Cei 50 de oameni din echipă sunt, zi de zi, alături de cei care au nevoie de ei. Şi nu sunt deloc puţini cei care au, cu adevarat, nevoie de ajutorul Asociației Betania. Echipa menționează că profesionalismul şi umanitatea merg mână în mână în derularea proiectelor pe care le au. Asociația Betania a fost prezentă prin președintele Andre Muit.

2 Fundația de sprijin comunitar – FSC Bacău

Cunoscută și sub denumirea de FSC, este una dintre cele mai mari si mai bine organizate O.N.G.-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estica a Județului Bacău. Astăzi fundația are un număr de 100 de angajați, aproximativ 200 de voluntari, 5 Centre educaționale pentru copii, un Centru de zi și un Centru rezidențial pentru vârstnici, dar și 8 echipe de îngrijire la domiciliu. De asemenea, F.S.C. se bucură de recunoaștere națională și internațională având parteneri instituționali din Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Germania, Italia. Fundația de sprijin comunitar a strâns 25 de premii naționale sau internaționale și recunoaștere în cadrul principalelor Gale și evenimente naționale ce promovează responsabilitatea socială și excelența în domeniul ONG. Totodată, la ora actuala fundația are un numar de 6 programe ample din domenii sociale, medicale, educationale adresate categoriilor dezavantajate ale comunitatii: batrani, bolnavi in faze terminale, copii provenind din familii sarace, comunitati rurale izolate, persoane cu dizabilitati. Fundația se identifică cu motto-ul “Beneficiarii noștri sunt rațiunea noastră de a exista!”. FSC a fost reprezentată de președinta Gabriela Achihăi.

3 Crucea Roșie Filiala Bacău

Societatea Națională de Cruce Roșie Română are peste un secol de existență și este recunoscută prin sprijinul nemărginit pe care îl oferă oamenilor în nevoie. De asemenea, și prin filiala din Bacău, scopul este de a îndeplini funcțiile de sprijin și de a asigura asistența de urgență a persoanelor afectate de pe urma dezastrelor, care să satisfacă dreptul fundamental la o viață demnă. Crucea Roșie reprezintă și unul dintre liderii mondiali de educare în acordarea primului ajutor și furnizare de prim ajutor. Astfel, Crucea Roșie Bacău organizează și desfășoară prin intermediul campaniei “A ști sau a nu fi!” cursuri de prim ajutor de bază pentru instituții și pentru publicul larg. Un real ajutor este și Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Bacău, care asigură transportul și asistență medicală de urgență în cadrul diferitelor evenimente, în dezastre naturale, dar și în furnizarea de servicii de transport pacienților suferinzi. Pe lângă alte transporturi, un rol deosebit de important îl are asigurarea transportului pacienților pentru realizarea dializei. Pe timpul iernii, transportul pacienților devine foarte dificil de asigurat cu ambulantele din dotare, deoarece mulți dintre acestia locuiesc în zone izolate si greu accesibile. Condusă de  Irina Florea, președinte și Dan Marcel Babliuc, director, Crucea Roșie Bacău a fost reprezentată la acest eveniment de doi voluntari.

4 Asociația Nevăzătorilor

Asociația Nevăzătorilor din Bacău are ca scop promovarea imaginii persoanei cu dizabilități, prin multitudinea de activități pe care le desfășoară. La începutul evenimentului i-ați văzut pe cei din Grupul vocal “Izvorașul”, ce fac parte din acest ONG. Laura Damian, președinte, a reprezentat Asociația Nevăzătorilor.

5 Asociația Centrul Daniel

Următoarea asociație are la bază o experiență, o poveste și o lecție de viață, dar și o suferință reală, o suferință care a creat mai târziu speranță și bucurie. Asociația Centrul Daniel a luat naștere după ce o mamă și-a pierdut propriul copil, o dramă care totuși i-a dat putere să lupte, și iată că de aproape 30 de ani, Centrul Daniel sădește speranţă, încredere şi şanse în rândul semenilor noştri aflaţi în suferință. Scopul „CENTRULUI DANIEL” este de a sprijini toate categoriile defavorizate ale comunității, prin derularea de proiecte sociale, medicale și educative care să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități de orice fel și familiile din care aceştia fac parte, copii orfani, abandonați, tineri și familii vulnerabile. Printre serviciile centrului se regăsesc și: Kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologica, grupuri de suport și terapie cognitivă. De asemenea, asociația desfășoară în permanență proiecte menite să le îmbunătățească viața celor greu încercați. Totodată, de 10 ani asociația organizează și festivalul “Stea printre stele”, festival devenit tradiție pentru scena băcăuană, fiind cunoscut și la nivel național, care promovează diversitatea comunității și tinerele talente. Centru Daniel a fost reprezentat de doamna președintă Mărioara Popa.

6 Asociația Națională a Surzilor din România

Cunoscută și sub denumirea ANSR, a apărut în urmă cu bune decenii, construind 36 de filiale. Astfel Filiala din Bacău are în evidență aproape o mie de beneficiari, atât copii, cât și adulți. Scopul ANSR este acela de a apăra interesele sociale, profesionale și cultural-educative ale persoanelor cu deficiențe de auz, pentru integritatea lor în societate și egalitatea de șanse. Filiala Bacău urmărește depistarea persoanelor cu deficiență de auz de la o vârstă cât mai timpurie, pentru ușurarea procesului de recuperare și integrare în viața socială. De asemenea, asociația asigură membrilor săi servicii precum: căutarea locurilor de muncă și sprijin la încadrarea și integrarea lor socio-profesională, sprijinirea membrilor și întocmirea documentațiilor sociale pentru obținerea drepturilor prevăzute de legislația în vigoare, servicii de consiliere pentru membrii din familie, informarea în limbaj mimico-gestual privind modificările legislative, drepturi și știri de interes general. Totodată, în timpul liber la cluburile filialei au loc acțiuni cultural-educative, dar și activități sportive. Asociația, prin membrii săi, a participat la Jocurile Mondiale Tăcute, a fost vicecampioană la popice, campioană la șah și a obținut chiar și medalii de bronz la tenis de masă. ANSR a fost reprezentată de  domnul președinte Ionel Dorin Blidariu.

7 Asociația Sindrom Down Bacău

A fost înființată în anul 2007, de părinții copiilor ce s-au născut cu sindromul Down, din dorința de a le fi de ajutor familiilor membre, prin facilitarea accesului la informațiile și serviciile necesare, având parteneriate cu specialiști din domeniu, instituții specializate, școli, grădinițe și unități medicale. Trupa de dans The Winners, pe care i-ați văzut anterior, este unul dintre proiectele asociației, menite să ajute la incluziunea persoanele cu Sindromul Down în comunitate. Motto-ul asociației – Să fim atât de oameni încât iubirea să fie inevitabilă. Președinta Gabriela Oteliță a reprezentat Asociația la acest eveniment.

La final, după momente încărcate de emoții, primarul Lucian Stanciu Viziteu a declarant pentru Deșteptarea:

„A fost o deosebită onoare să fiu alături de colegii de la Direcția de Asistență Socială pentru acest eveniment care mi-a arătat că unde există voință există posibilitatea de a face orice și de a depăși orice dificultate. Evenimentul m-a marcat emotional și nu mă așteptam. Știam puțin despre povestea Andreei, dar acum, s-o fi văzut față în față e cu totul altceva și recomand tuturor să caute cartea „Suflet de porțelan” de Andreea Lichi, o băcăuancă cu care ne mândrim toți.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri