28 martie 2024
ActualitateAberatii in aplicarea legii retrocedarilor. Muzeul de Arta a ramas fara acces...

Aberatii in aplicarea legii retrocedarilor. Muzeul de Arta a ramas fara acces in cladire

Am intâlnit, in ultimii 25 de ani, de când se aplica legile de retrocedare a terenurilor si imobilelor confiscate de regimul comunist, suficiente situatii aberante, pentru a nu ma mai mira nimic. La inceput, nebunia a inceput la tara, apoi s-a mutat in orase.

Si acum, dupa atâtia ani, instantele sunt sufocate de plângeri penale care au ca obiect retrocedari ilegale. Nu pledez pentru nerespectarea legii, insa, uneori, s-a depasit masura si logica, astfel ca ajungem la situatii efectiv de neinteles, cum este cea de la Muzeul de Arta, de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 23, din Bacau.

scandal muzeu



Cladirea si terenul din jur apartin Consiliului Judetean, iar activitatea este coordonata de Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”. Muzeul de Arta functioneaza in acest imobil din anul 1976, fiind posesorul celei mai mari averi a comunitatii, aici sunt, in expozitiile permanente sau in depozite speciale, peste 5000 de lucrari, semnate de nume celebre ale artei plastice românesti.

Necazurile au inceput prin 2003, terenul din partea dreapta a Muzeului a fost revendicat, pâna la zidul muzeului, titularul intrând in posesia lui, printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, prin 2007- 2008 (nimeni nu-si mai aminteste exact), intentionând sa construiasca un imobil cu opt etaje si o parcare subterana. Nimic de comentat, numai ca:

„Noi am primit o adresa de la Consiliul Judetean, prin care ni s-a comunicat situatia, respectiv retrocedarea si a terenului de la intrarea in muzeu, pâna in usa de intrare, inclusiv cel de sub scari si aleea de intrare. La observatiile noastre, privind siguranta cladirii, imposibilitatea de interventie a masinii de pompieri, acolo este un patrimoniu imens, sunt reguli speciale de interventie, de evacuare etc., raspunsul de la CJ a fost ca este hotarâre judecatoareasca si nu se mai poate face nimic. Mi s-a parut ca s-a renuntat cu foarte multa usurinta la lupta si nu stiu de ce”, ne-a declarat Geta Barbu, fost sef la Muzeul de Arta.

Avocatul noului proprietar, un cetatean cu domiciliul in Israel, a notificat CJ cu noua configuratie a terenului revendicat, dupa care a marcat terenul cu niste stâlpi din fier, astfel ca muzeul trebuie sa-si caute o alta solutie de intrare – iesire. Intre timp, terenul a fost vândut, revândut, nimeni nu stie acum cine este adevaratul detinator al terenului.

„Suntem pusi in fata unui fapt implinit, de când am preluat conducerea Complexului Muzeal cautam noul proprietar, incercam sa gasim o solutie, insa situatia a devenit presanta, trebuie sa ne conformam acelei hotarâri judecatoresti. Nu stiu cum s-a putut sa se dea o asemenea decizie, este o institutie a statului, cu un patrimoniu imens, are nevoie de acces sigur pentru public.

Santierul acela a devenit focar de infectie, gropile sapate pot afecta rezistenta cladirii”, ne-a declarat si Mariana Popa, director al Complexului Muzeal. In aceste conditii, Muzeul de Arta este nevoit sa darâme scarile si gardul de protectie si sa amenajeze o noua intrare, prin stânga cladirii.

Am incercat sa luam informatii cu privire la aceasta situatie de la proprietarul cladirii, Consiliul Judetean, insa secretarul judetului, Elena Catalina Zara, era foarte ocupata („este urgent?”, a fost intrebarea), ne-a trimis la directorul executiv de la Compartimentul Juridic, Gabriel Ciprian Fantaza, care nu-si mai aminteste de caz („nici nu am timp, si nici nu-mi mai amintesc acum, era prin 2008”), recomandându-ne sa facem o cerere oficiala, prin purtatorul de cuvânt al institutiei, iar vicepresedintele Ionel Floroiu este in concediu, pe motiv de alegeri.

Poate dupa alegeri isi gaseste cineva timp si de imposibila situatie de la Muzeul de Arta. Este chiar urgent.

Geta Barbu mai aduce in discutie un aspect foarte interesant si plauzibil pâna la urma: „Nu inteleg de ce nu s-a incercat o mediere cu primul proprietar, pentru un acces in comun (nu era cea mai buna solutie), sa platim chirie pe acel teren sau, de ce nu, sa cumpere CJ acea bucatica de teren, ca-i vorba de vreo 7-8 mp. Sunt convinsa ca nu-i târziu, se pot relua negocierile, se poate relua procesul, sunt inca solutii, numai cineva sa vrea”.

Actuala conducere a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” a demarat deja demersurile pentru a se conforma acelei hotarâri judecatoresti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri