Cu doar câteva zile inainte de marea sarbatoare a Invierii Domnului, Galeriile “Alfa” ne propune o noua expozitie, de data aceasta, curatorul Carmen Istrate Murariu a invitat un artist cu un palmares expozitional impresionant, arta lui fiind apreciata atât in tara cât, mai ales, in strainatate, lucrarile lui innobilând galerii din Austria, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Italia, Izrael, Japonia, Polonia, Spania, SUA si Republica Moldova.

Absolvent al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, doctor in arte vizuale, Zuzu Caratanase, pe numele lui adevarat Razvan Constantin Caratanase, a venit in Bacau cu o expozitie de grafica, xilogravura si acvatinta – “an antiquo”, arte a caror vechime este greu de precizat, cele mai noi informatii precizând ca gravura in lemn (xilogravura) a parut la inceputul secolului al VIII-lea, iar in Occident isi face apaitia in secolul al XV-lea, cel mai cunoscut reprezentant fiind Albrecht Durer.

In România, tehnica gravurii era insusita pe deplin e Theodor aman, Constantin Stahi sau Gabriel Popescu, Marcel Chirnoaga, Bacau având, in anii ’80, in Irina Dascalu, un stralucit exemplu.

PUBLICITATE

“Zuzu Caratanase a intrezarit o noua vârsta de aur a gravurii si chiar mai mult, a pregatit-o si a facut-o posibila prin arta sa. Pentru artist, culoarea nu este un mijloc de a anima suprafata, ci de a caracteria sspatiul. El acroseaza lumina intr-o formula ce corespunde neoclasicismului. Opera sa, austera din punct de vedere cromatic, ocupa un loc important in expresivitatea formei”, a spus, la vernisaj, Carmen Murariu.

Expozitia, gândita ca un dialog intre profesor si student, a reunit si creatiile a doua studente, de la clasa profesorului Caratanase: Andra Marisoiu si Adriana Ropotan, ambele aflate pe traiectoria afirmarii, atente si receptive la creatiile maestrilor, insa croindu-si prorpiul drum al rostirii plastice.
Expozitia poate fi vizitata pâna pe 18 mai 2016.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ