25 aprilie 2024
CulturăA XVI-a editie a Taberei Internationale de Pictura de la Tescani ...

A XVI-a editie a Taberei Internationale de Pictura de la Tescani \ In templul marelui Enescu, pictura s-a logodit cu muzica

@ interviu cu maestrul Ilie Boca, coordonatorul Taberei Internationale de Pictura de la Tescani

Centrul de Cultura aRosetti Tescanu-George Enescu” de la Tescani gazduieste, intre 1-18 august, cea de-a XVI-a editie a Taberei Internationale de Pictura, cunoscuta si apreciata la nivel european. Initiatorul acestei tabere este binecunoscutul maestru Ilie Boca, unul dintre cei mai apreciati artisti plastici ai momentului. aAm vrut sa continuam traditia invitarii la Tescani a unor pictori, asa cum a facut familia Rosetti cand l-a invitat la conac pe pictorul Sabin Pop, faimos la acea vreme”, ne spunea, in 1974, maestrul Ilie Boca, la inaugurarea primei editii a taberei. Primele doua editii s-au desfasurat in cartierul bacauan Letea, apoi, din “76 incoace, tabara si-a mutat locatia la Tescani, devenind internationala din 2000 incoace si sporindu-si renumele de la o editie la alta.

– Maestre Ilie Boca, ce aduce nou actuala editie?
– In primul rand, durata de creatie, care, in pofida greutatilor de tot felul, a crescut de la 15 la 20 de zile. Este, in mare parte, meritul doamnei Elena Bulai, directoarea Centrului de aici, de la Tescani, care a reusit, cu sprijin judetean, sa asigure 50 la suta din cheltuieli, restul de 50 la suta fiind acoperite de Ministerul Culturii si Cultelor. In al doilea rand, faptul ca avem si artisti plastici din Grecia, iar in al treilea rand, faptul ca s-a implicat substantial Complexul Muzeal aIulian Antonescu”, prin asigurarea materialelor pentru pictura si prin organizarea expozitiei finale, din 19 august.
– Cati pictori creeaza acum, la Tescani?
– Suntem doar sase, cu totii: eu, care am ramas aici, sus, pe terasa, sa mai retusez doua lucrari, patru pictori din Republica Moldova si un pictor din Grecia, ei fiind acum raspanditi in mijlocul naturii sau prin sat, in cautarea celor mai frumoase peisaje. Trebuia sa fim de fapt opt, dar o pictorita din Franta s-a imbolnavit si a anuntat abia in ultimul moment ca nu mai vine, iar pictorita din Ucraina n-a avut vizele in ordine si a fost oprita la frontiera.
– Ce faceti cand ploua?
– Nu ne plangem, mai ales ca am avut foarte putine zile ploioase. Cand ploua, ne strangem toti aici, pe terasa, unde este racoare, unde suntem la adapost de ploaie si unde putem schimba idei extrem de utile. E surprinzator cat de incapatoare devine terasa asta in astfel de momente.
– Cate lucrari vor ramane anul acesta la Tescani si la Bacau?
– Ca si in anii precedenti, fiecare artist va dona o lucrare reprezentativa Centrului de Cultura aRosetti Tescanu-George Enescu”, imediat dupa vernisajul de joi, 18 august, iar sambata, 20 august, la o zi dupa vernisarea expozitiei finale, de la Bacau, va mai fi donata cate o lucrare Complexului Muzeal aIulian Antonescu”. Astfel, in fiecare an, atat Centrul de la Tescani, cat si Muzeul judetean isi imbogatesc colectiile de tablouri cu noi lucrari de valoare, ceea ce inseamna enorm, in conditiile crizei acute de fonduri pentru achizitii, care mineaza bunele intentii ale muzeelor noastre.




Scris de Stefan OLTEANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri