25 aprilie 2024
SănătateA XV-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești....

A XV-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești. Invitat de onoare: Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, aflate deja la o ediție aniversară, a XV-a, sărbătoresc, în acest an, un sfert de secol de când s-a efectuat prima intervenție chirurgicală laparoscopică în această unitate medicală de prestigiu. 17 iulie 2020 va rămâne în istoria unității medicale ca o zi a amintirilor, dar și a rememorării realizărilor care au contribuit la performanța și progresul acestui spital.

Totul, într-o manifestare restrânsă, respectând normele epidemiologice impuse de pandemie. La ora 10.30, așa cum a confirmat, la acest eveniment a sosit chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, însoțit de o delegație din care au făcut parte, alături de mai mulți medici cunoscuți din țară, președintele PNL Bacău, Ionel Palăr, deputatul Claudiu Ilișanu și senatorul Viorel Ilie, primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru, dar și alți edili din localitățile învecinate.



Au spus prezent la invitația de a participa inclusiv consiliera pe probleme de sănătate a președintelui României, dr. Diana Păun, vicepreședintele și membrii Academiei de Științe Medicale, președinta Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași, președintele Asociației Chirurgilor din Moldova și profesori de chirurgie din diferite centre universitare din toată țara.

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la ora 12.00, când s-a dezvelit și placa aniversară a celor 25 ani de chirurgie laparoscopică în Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Dimineața, așa cum se organizează în fiecare an cu ocazia Zilelor Medicale, au avut loc și intervenții chirurgicale transmise live. Au urmat apoi repere în excelența administrativă, în trei săli de conferințe, la care au participat câte 20 de persoane în fiecare locație.

Au urmat apoi Repere în excelența administrativă, în trei săli de conferințe, la care au participat câte 20 de persoane în fiecare locație. Au transmis mesaje online, la ceas aniversar, prof.univ. dr. Marc Van Baden (Belgia), prof. univ dr. Ramon Villalonga (Barcelona) și dr. Marius Nedelcu (Toulon), colaboratori permanenți ai spitalului.

Manifestarea s-a încheiat la ora 17.30, timp în care s-a organizat și o sesiune stiințifică în care au fost prezentate lucrări de către prof.univ.dr. Alexandru Ciurea („Omagiu din partea Academiei de Științe Medicale”), prof.univ.dr. Nicolae Suciu („Terapii în utero”), prof. univ. dr. Eugen Tîrcoveanu („Chirurgii și chirurgia de azi”) și acad. dr. Virgil Răzeșu („Hai Covid, Covid”).

Scurt istoric a chirurgiei laparoscopice

Chirurgia minim invazivă poate fi considerată unul din pașii cei mai importanți ai medicinii din ultimul secol, cunoscând o evoluție semnificativă în ceea ce privește abilitățile chirurgilor, cât și a echipamentelor utilizate. Primele intervenții minim invazive au început încă din secolul XX, când s-a inspectat cavitatea abdominală a unei femei însărcinate, în anul 1901, de către Von Ott. Este urmată de „kaelioscopia” lui George Kelling și „laparotoracoskopia” lui Hans Christian Jacobeus. După câteva decenii de la acest debut, odată cu introducerea sistemului de lentile și a fibrei optice cu lumină rece, laparoscopia a putut fi utilizată în ginecologie și chirurgie, în special pentru tratamentul traumatismelor abdominale.

Lukichev (1983) și Muhe (1985) au dezvoltat tehnici proprii de colecistectomie laparoscopică la om, însă interesul chirurgilor față de noua tehnică a apărut abia după ce ginecologul francez Mouret a realizat în 1987 prima colecistectomie cu 4 trocare. Echipamentul deja evoluat a permis realizarea în siguranță a primei apendicectomii laparoscopice în 1983 de către Semm (Germania), iar în anul 1988, Dubois (în Paris) realizează lanțul imagistic, atașând o videocameră la laparoscop, moment ce a constituit fundamentul erei moderne a chirurgiei laparoscopice.

În România, începutul chirurgiei minim invazive a fost, de asemenea, anevoios, puțini chirurgi având deschiderea, curajul și posibilitățile tehnice de a încerca noua metodă, încă privită cu scepticism de lumea medicală.

Prima intervenție chirurgicală laparoscopică a fost realizată în 1991, Ia Constanța, de echipa condusă de prof. dr. Vasile Sârbu și dr. Vladimir Botnarciuc, asistați de prof. Bernard Descottes (Franța). Atenția echipei a fost atrasă încă de la primele laparoscopii efectuate și prezentate în Marsillia, oraș cu care Constanța era înfrățit, iar în urma stagiilor de pregătire, efectuate de echipă în câteva centre din Franța (Marsillia, Amiens, Brest, Limoges), a luat naștere era chirurgiei laparoscopice din România, la doar 4 ani după apariția ei în lume (marcată de Phillipe Mouret în 1987, Ia Lyon). Tot aici a apărut și primul centru de pregătire în laparoscopie, în perioada 01 aprilie – 15 mai 1992.

La scurt timp, în centrul din Cluj- Napoca, echipa condusă de prof. dr. Sergiu Duca realizează prima colecistectomie laparoscopică în data de 14 decembrie 1992. Tot aici este înființat și cel mai mare centru național de pregătire în tehnici laparoscopice. În Clinica de Chirurgie I din Iași, pe 31 martie 1993, sub conducerea domnului prof. dr. Eugen Tîrcoveanu se efectuează prima colecistectomie laparoscopică. Timișoara se remarcă în 1993 prin echipa condusă de prof. dr. M. Teodorescu, Bucureștiul în 1994 sub conducerea prof. dr. Cornel Dragomirescu, iar Oradea – 1994, prin echipa prof. dr. G. N. Ionescu.

Chirurgia laparoscopică în Moinești

În anul 1995, în Spitalul Orășenesc Moinești (cum se numea în acea vreme), echipa chirurgicală condusă de dr. Adrian Cotîrleț, alături de prof. dr. Eugen Tîrcoveanu și dr. Costel Bradea din Iași, împreună cu echipa de anestezie condusă de dr. Eugen Tincu și dr. Ioana Grigoraș, realizează pentru prima dată în județul Bacău, pe 14 iulie 1995, prima colecistectomie laparoscopică, fiind primul spital non-universitar din țară care a debutat în utilizarea tehnicilor laparoscopice.

Deși dificultățile tehnice datorate echipamentului și instrumentarului erau importante, mulțumită unor eforturi susținute ale echipei de chirurgi și medici anesteziști, cu sprijinul material al echipei Petrom, chirurgia minim invazivă a cunoscut o evoluție în Spitalul Orășenesc Moinești, pornind de la 8 intervenții în primul an: colecistectomie, laparoscopie diagnostică, apendicectomie și adezioliză.

În anul următor s-au realizat aproximativ 20 de intervenții, progresând constant până în prezent atât numeric, cât și pe domenii multiple – ginecologie, chirurgie toracică, chirurgie bariatrică, chirurgie hepatică, chirurgie oncologică, chirurgia peretelui abdominal, chirurgie pediatrică.

Chirurgi de renume au vizitat și au operat în spitalul Moinești, aducând un plus de valoare și inspirație pentru echipele chirurgicale:

Dr. Alhindawi Ritha (S.U.A.)
Dr. Avramovic Milorad (Timișoara)
Dr. Bărbieru Bogdan (Iași)
Dr. Berbecar Gheorghe (București)
Prof. univ. dr. Beuran Mircea (București)
Prof. univ. dr. Botez Paul (Iași)
Conf. dr. Bradea Costel (Iași)
Conf. dr. Calu Valentin (București)
Dr. Cionca Dan (Iași)
Prof. univ. dr. Copăescu Cătălin (București)
Conf. dr. Costan Victor (Iași)
Prof. univ. dr. Dina loan (București)
Conf. dr. Dițoiu Alexandru (București)
Prof. univ. dr. Antonelo Forgione (Milano)
Prof. univ. dr. Fort Lopez SM (Argentina)
Prof. univ. dr. Friedl Wilhelm (Germania)
Prof. univ. dr. Georgescu Ștefan (Iași)
Prof. univ. dr. Iancu Cornel (Cluj)
Dr. Iancu Constantin (lași)
Prof. univ. dr. Iordache Niculae (București)
MD, FACS Lobonțiu Adrian (S.U.A.)
Dr. Matei Gabriel (București)
Prof. univ. dr. Marc Van Baden (Belgia)
Dr. Marius Nedelcu (Toulon)
Col. dr. Niculescu Nicolae (București)
Dr. Popa Dorin (București)
MD, FACS Perretta Silvana (Franța)
Prof. univ. dr. Popescu lrinel (București)
Acad. prof. dr. Răzeșu Virgil (Piatra Neamț)
Prof. univ. dr. Sârbu Paul (Iași)
Prof. univ. dr. Sârbu Vasile (Constanța)
Dr. Stoica Andrei (București)
Prof. univ. dr. Suciu Nicolae (București)
Prof. univ. dr. Tîrcoveanu Engen (Iași)
Prof. univ. dr. Ungureanu Florin Dan (București)
Dr. Velicescu Cristian (Iași)
Prof. univ. dr. Villalonga Puy Ramon (Barcelona)
Prof. univ. dr. Unc Dumitru (Constanța)

Echipa medicală a Spitalului Moinești a realizat în premieră numeroase intervenții chirurgicale minim invazive, având interes continuu spre noutate și progres. Le-au fost alături:

1995: Colecistectomie laparoscopică: Prof.univ.dr. Tîrcoveanu Eugen
2006: By-pass gastric: Prof. dr. lordache Niculae, dr. Andrei Stoica
2007: Achalazie: Prof. dr. Iordache Niculae, dr. Andrei Stoica
2007: Hernie inghinală: Conf. dr. Bradea Costel
2008: Chist hidatic hepatic: Prof. dr. Georgescu Ștefan
2009: Colecistectomie transvaginală: Prof. dr. Antonelo Forgione, Prof. dr. Ramon Villalonga
2009: Colecistectomie SILS: Prof. dr. Ramon Villalonga
2010: Gastric sleeve: Prof. dr. Ramon Villalonga, Prof. Lopez-Fort
2010: Hernie hiatală: Prof. dr. Iordache Niculae, dr. Andrei Stoica
2011: Neoplasm rectosigrnoidian: Prof. dr. lordache Niculae
2011: Chist epidermoid splenic: Dr. Andrei Stoica
2011: Tumora sigmoidiană
2011: Histerectomie: Conf. dr. Bradea Costel
2014: Tumoră intestin subțire: Prof. dr. Unc Dumitru
2018: Tiroidectomie: Conf. dr. Bradea Costel

„După un sfert de secol, ne bucurăm cu toții de ceea ce vedem la Spitalul Moinești, unul de vârf în sistemul medical din România. În urmă cu 25 de ani am operat aici pe un televizor color adus de acasă, cu instrumente donate de o firmă petrolieră din zonă. Îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioadă de pionierat și mă bucur să văd acum, aici, săli de operații ca în Europa, o secție ATI foarte performantă, un heliport, un spital în care s-au prelevat și organe care au ajuns în toată Europa. Ce le urez acum colegilor mei de aici? Vivat crescat floreat!

Prof.univ.dr. Eugen Tîrcoveanu, de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Universitar „Sf. Spiridon” Iași

„Eu sunt medic în acest spital din 1975. Dr. Cotîrleț a ajuns aici imediat după studenție, când eu eram șef Secție Chirurgie. Introducerea laparoscopiei în Spitalul Moinești a fost o încununare a muncii noastre, un succes care în timp s-a dovedit de bun augur. Îl felicit pe doctorul Cotîrleț, un tip cu o capacitate medicală, intelectuală și organizatorică de excepție.”

Dr. Ioan Ivan, medic chirurg în Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Până în anul 2020, s-au efectuat în Spitalul Municipal de Urgență Moinești 12.896 de intervenții chirurgicale minim invazive în: chirurgie laparoscopică hepatobiliară, chirurgie laparoscopică în abdomenul acut, chirurgie laparoscopică ginecologică, cură laparoscopică a herniei, cură laparoscopică a varicocelului, chirurgie laparoscopică esogastrică, chirurgie laparoscopică colorectală, chirurgie laparoscopică a obezității, single port, artroscopii.

Principalii indicatori – incidentele și accidentele, morbiditatea, mortalitatea postoperatorie și rata de conversie – s-au apreciat ca fiind în limite normale. Toți medicii chirurgi și anesteziști, împreună cu asistentele medicale din blocul operator au urmat cursuri de perfecționare în tehnica laparoscopică în țară (Iași, Cluj-Napoca, București) și în străinătate (Franța, Belgia, Germania, Italia, S.U.A.) și au competență în chirurgia laparoscopică.

Cu timpul s-a format o echipă complexă de chirurgi și medici anesteziști care a comunicat rezultatele obținute prin participarea la peste 140 congrese și simpozioane din România și din lume: San Francisco, Hong Kong, Quebec, Madrid, Lisabona, Punta Cana, Philadelphia, Stockholm, Venetia, Geneva, Yokohama, Barcelona, Paris, Leipzig, Praga, Heraclion, Istanbul, Sorento, Atena.

„Acum 25 de ani eram cu toții la început, dar de atunci și până acum deja avem aproape 13.000 de intervenții laparoscopice în spital. Vom continua să punem în valoare ceea ce am realizat în toți acești ani, să diversificăm aceste operații și pe alte specialități medicale, în ginecologie, ortopedie, ORL, urologie. Chirurgia laparoscopică reprezintă un brand al Spitalului Municipal de Urgență Moinești, iar acum, la ceas aniversar, țin să mulțumesc, încă o dată, tututor celor care au fost alături de noi. Sperăm ca rezultatele noastre să fie în continuare pe măsura așteptărilor pacienților noștri, pentru că ei sunt cei care beneficiază de toate aceste investiții și performanțe din medicină.”

Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

Dotarea sălilor de operație a cunoscut o evoluție continuă, în prezent Spitalul Moinești având 4 truse de laparoscopie în 4 săli operatorii, echipament de artroscopie, toracoscopie, endoscopie digestivă, endourologie, precum și endoscopie ORL. Echipamentele de electrochirurgie au fost constant modernizate, Spitalul Municipal de Urgență Moinești fiind dotat în prezent, în afara de cele uzuale (monopolar, bipolar), cu sisteme de electrochirurgie speciale ce utilizează ultrasunete (Harmonic), curent electric (EnSeal) și sistem de coagulare cu argon.

Secția de Terapie Intensivă este un partener veritabil, sprijinind permanent dorința de progres către o chirurgie modernă, minim invazivă, centrată pe nevoile și beneficiile pacientului. În prezent secția este dotată cu 21 de paturi, fiecare cu monitor propriu, 8 ventilatoare din care unul de transport, stație centrală de monitorizare, aparat de hemodializă, 26 de injectomate și aparat pentru analiza gazelor sanguine. În ultimul sfert de secol, Spitalul Moinești a constituit un element important al chirurgiei laparoscopice din România, având permanent o viziune modernă, în continuă adaptare către noutăți din aria chirurgiei minim invazive.

Colecistectomia laparoscopică și-a câștigat statutul de „standard de aur” în tratamentul chirurgical al colecistitei. Gradul de dificultate sau de operabilitate prin metoda laparoscopică nu poate fi apreciat prin nicio explorare preoperatorie. Conversia abordului chirurgical din cel laparoscopic în cel clasic, atunci când riscul este major, dă dovadă de maturitate profesională și nu de eșec personal. Operațiile laparoscopice, în ciuda dificultăților, au dat echipei medicale de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești o imensă satisfacție, justificând opțiunea preferențială față de operația clasică.

„Acest spital a crescut în 25 de ani ca Făt-Frumos. Este un spital de felicitat, un exemplu pe care ar trebui să-l urmeze și alte unități sanitare din România. Cred cu tărie în zicala că «omul sfințește locul», pentru tot ce se întâmplă aici, în Spitalul Moinești. Colaborarea noastră este veche, de peste 25 de ani, deci pot să spun că am fost martoră la această creștere graduală și impresionantă a întregii echipe medicale de aici, una de excepție.”

Prof. dr. Ioana Grigoraș, președinta Senatului UMF „Gr.T. Popa” Iași, șef Clinică ATI din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași

„Este unul din momentele frumoase în care te bucuri că ești într-un spital, cu atât mai mult cu cât vorbim de Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Unii scriu istorie, alții citesc istorie, unii doar o învață, iar alții o fac. La Spitalul Moinești se face istorie. Este un spital care, printr-o simplă căutare privind chirurgia laparoscopică, apare alături de mari centre din Cluj, București, Timișoara, Iași sau Tg. Mureș. Iar aici se practică aceste intervenții de 25 de ani! O mare performanță pentru spital, pentru Moinești, pentru Bacău în general, să fii pe această hartă modernă a chirurgiei minim invazivă. E o mândrie pentru noi toți. Aici sunt oameni de excepție, un corp medical de excepție, un manager de excepție care este și Doctor Honoris Causa al universității noastre.”

Conf.univ.dr. Andrei Octavian Paraschivescu, rector al Universității „George Bacovia” Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri