Ofertat de conducerea “câinilor” pentru a ocupa un post in organigrama Academiei din Soseaua Stefan cel Mare, Giani Florian a preferat sa preia o grupare din campionatul judetean

Ratiuni de ordin familial

Din postura de antrenor secund in Liga I la cea de “principal” in Liga a IV-a. Totul, in decurs de numai cinci ani. Se poate? Daca te numesti Giani Florian, da. In sezonul 2010-2011, tehnicianul bacauan a indeplinit functia de “secund” al lui Viorel Moldovan la prim-divizionara Sportul Studentesc. Mariajul cu gruparea din Regie nu a durat mult, problemele financiare cu care se confrunta Sportul determinându-l pe Giani Florian sa revina acasa, in Bacau. In aceasta iarna, tehnicianul in vârsta de 48 de ani a avut o noua oferta de la un club de mare traditie din Liga I: Dinamo Bucuresti. “Intr-adevar, cei de acolo mi-au propus o functie la Academia de Copii si Juniori a lui Dinamo. Oferta a fost una tentanta, insa m-am vazut nevoit sa o declin din ratiuni de ordin familial”, a declarat Florian, care, dupa ce si-a pierdut tatal la inceputul anului trecut, a preferat sa ramâna acasa, la Moinesti, lânga mama sa, aflata intr-o situatie medicala delicata.

“Nu e un pas inapoi”

Si daca nu a fost Dinamo- fie si la nivel de Academie- a aparut Gloria Zemes! In aceasta iarna, Giani Florian a acceptat sa preia, cel putin pâna in vara, destinele clubului bacauan aflat pe locul sapte in Liga a IV-a. “Pentru mine, nu e un pas inapoi. Nu e nicio rusine sa muncesti; important este sa-ti faci munca asa cum trebuie, indiferent ca este vorba de primul esalon sau de campionatul judetean”, a declarat antrenorul bacauan, care si-a amintit cum, in 2009, a facut saltul inapoi de la FC Botosani la CSM Moinesti: “Atunci, am plecat de la Botosani, care se afla in liga secunda pentru a prelua Moinestiul tocmai din Liga a V-a. Eu zic ca am facut o treaba buna la Moinesti, asa cum am facut ulterior si la selectionata Under 15 a judetului sau, mai nou, la Aerostar, cu care am reusit cea mai buna clasare din ultimii opt ani ai clubului: locul 4 in Seria I a Ligii a III-a”.

Spre Liga a III-a?

La Zemes, Giani Florian s-a declarat placut impresionat de baza materiala a clubului: “Sigur ca mereu iti doresti mai mult si intotdeauna se poate mai mult, dar, la nivelul competitional la care se afla, Gloria Zemes are o baza materiala demna de remarcat. Am gasit aici oameni care isi doresc cu adevarat sa faca ceva, in frunte cu primarul”. Chiar daca nu a putut evalua inca potentialul lotului (“am vazut un singur meci al baietilor, pe final de an”), Florian este convins ca noua sa echipa va reusi sa ridice stacheta. “Suntem la inceput de an si, implicit, la inceput de drum. Vom configura un program de pregatire, obiectivele fiind consolidarea si dezvoltarea unui Centru de Copii si Juniori si, pe termen lung, promovarea echipa in Liga a III-a. Nu e usor, dar nici imposibil”, a precizat fostul “secund” al lui Viorel Moldovan.

Si Popovici a fost in curtea lui Dinamo
Giani Florian nu este singurul antrenor din Bacau care s-a aflat in ultimii pe lista lui Dinamo Bucuresti. La inceputul lui 2012, actualul tehnician al Sport Clubului, Cristi Popovici a primit propunerea de a prelua “satelitul” lui Dinamo, care activa in liga secunda. Desi si-a dat acordul (“pentru mine este o buna oportunitate, mai ales ca pe tricourile echipei se afla stema lui Dinamo, nu a lui Dinamo II”) Popovici nu a mai ajuns in Soseaua Stefan cel Mare, fiind “sapat” de un alt antrenor din Bacau, Ioan Sdrobis. Aflat atunci intr-un contract de colaborare cu Dinamo, “Parintele” Sdrobis a insistat pe lânga patronul din acea vreme al “câinilor rosii”, Nicolae Badea sa-l instaleze la echipa-satelit pe Ion Moldovan si nu pe Cristi Popovici. “Nelu Moldovan are mai multa expetienta”, a sunat explicatia lui Sdrobis. Indepartat de Dinamo, Cristi Popovici a revenit in primavara lui 2012 la FCM Bacau, cu care a terminat campionatul Ligii a II-a pe un onorant loc 5, iar un an mai târziu a promovat-o, in premiera, in prima liga pe FC Botosani.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Giani Florian este unul dintre cei mai buni antrenori ai judetului si, cu siguranta, cel mai competent tehnician in materie de copii si juniori. Un antrenor priceput si muncitor, dublat de un om de mare valoare. Pacat ca nu a continuat la Aerostar. Multa bafta in continare, indiferent unde va antrena!

  2. Il cunosc pe Giani de când era junior si, recunosc, ca mai mereu am avut un sentiment ca nu-mi place de el. Acest lucru s-a pastrat pana’n urma cu vreo 6-7 ani când am avut ocazia sa-l cunosc mai îndeaproape ca antrenor si, f important, ca om. Ptr copii si tineret are “ochi”, stie cum sa-i modeleze pregatind-ui ptr inalta performanta iar cei care nu au continuitate in fotbal sunt pregatiti (oarecum) ptr viata. L-am intalnit de f multe ori pe langa terenurile unde erau meciuri oficiale de copii, juniori, sau Liga a IV-a cu “ochii” pe copii. In acest moment cred ca este cel mai “inzestrat” antrenor la nivelul copiilor, juniorilor si tineretului din zona Moldovei. Nu exagerez cu nimic. Sunt multi antrenori la P.Neamt care vorbesc numai laudativ despre Giani. Am dat doar un ex.
    Ca om este la nivelul aprecierilor “la superlativ”. Un om de mare caracter.

LĂSAȚI UN MESAJ