27 mai 2024
ActualitateA murit pictorița Catinca Popescu

A murit pictorița Catinca Popescu

Muzeul de Etnografie Bacau informează că, ieri, 7 decembrie, a murit pictorița Catinca Popescu (1935-2022).

În octombrie pictorița a propus organizarea unei expoziții retrospective.

“Luni am adus lucrările și am stabilit împreună cu artista ultimele detalii. Marți am panotat. Miercuri am primit teribila veste”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.



Mâine, vineri, la ora 15, la sediul Complexului Muzeal Iulian Antonescu din Bacău din str 9 Mai nr.7, va avea loc deschiderea retrospectivei Catinca Popescu.

Artista a văzut lumina zilei pe 16 octombrie 1935 în satul Suhuleț, comuna Tanța, județul Iași. Este cel de al doilea copil din cei șase ai Elenei, născută Pântea (n. 6 iunie 1914 – d. 31 ianuarie 2011) și a lui Vasile Petrilă (n. 26 iunie 1911 – d. 24 octombrie 2000).
Contactul cu lumea artistică Catinca Popescu îl are încă din perioada copilărie, tatăl fiind un olar cunoscut în zona Iașului, o îndeamnă să picteze pe obiectele de ceramică de uz casnic, diferite simboluri tradiționale. Această introducere în lumea formelor și a culorilor i-a marcat Catincăi traiectoria ce avea să o urmeze.
După școala primară din satul natal, urmează în perioada 1948-1951, cursurile Școlii Profesionale de croitorie din Roman. In anul 1949 se mută pentru o perioadă de timp la Roman, iar în anul 1950 se angajează la Fabrica de Confecție din Bacău.
În perioada 1952-1956 frecventează cursurile de dans de societate cu profesorul Molis. Se căsătorește după un an de prietenie pe 4 noiembrie 1954 cu Teodor Popescu. Pe data de 21 august 1959 devine mamă, aducând pe lume o fetiță, punându-i numele Doinița.
Atrasă de lumea muzicii devine membră în corul de la Casa de Cultură din Bacău, avându-l ca îndrumător pe profesorul Tiron, participând la diferite manifestări în perioada 1959-1963.
Dorind să păstreze în suflet culoarea din copilărie, urmează Școala Populară de Arte din Bacău, secția artă decorativă, clasa prof. Letiția Oprișan și secția de pictură, prof. Ilie Boca, absolvind în anul 1978. Pe simeza națională numele artistei apare pentru prima dată în anul 1976, marcându-i-se astfel debutul.
Realizând compoziții în care redă cu o mare afinitate, traiectoria umană, cuprinzând tot ce reprezintă tradiții și obiceiuri din lumea satului, Catinca Popescu într-un timp foarte scurt se face remarcată în lumea artelor plastice.
Cu ajutorul petelor de culoare, reușește să contureze o enciclopedie ilustrată a satului, aducând în atenție clipe și oameni, trăiri și vise, toate prezentate într-o cromatică aparte în care predomină culoarea caldă.
Numeroasele expoziții de nivel național și internațional la care expune, numele artistei este prezent pe buzele juriului de specialitate, declarând-o o veritabilă artistă autentică. Pentru originalitatea prezentată pe albul pânzei i s-a oferit importante premii și distincții: 6 Medalii de aur, una de argint și 79 de premii. Succesul artistic i-a adus și o poreclă din partea colegilor de breaslă numind-o „Baroana”.
Prezentă în: Galeria de Artă Naivă a Muzeului Județean Argeș, Pitești; Muzeul de Etnografie al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova, Palatul Culturii, Iași; Muzeul de Artă „George Apostu” Bacău; Casa de Cultură „George Șuru”, Caransebeș; Muzeul „Nicolae Popa”, Târpești, Neamț; Colecția Nicolae Șerban, Rogoz, Maramureș; Colecția Costel Iftinchi, Iași; Colecția Herbert Wiesner, Germania.
Dumnezeul s-o odihnească în pace!
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri