Fiica poetului Tudor Arghezi, Mitzura, a murit marți, la vârsta de 90 de ani, a declarat pentru AGERPRES criticul literar Eugen Simion.

Mitzura Domnica Arghezi s-a născut la 10 decembrie 1924, la București.

A fost aleasă de două ori în funcția de deputat, în legislaturile 1996 — 2000 și 2000 — 2004, pe listele Partidului România Mare. Între anii 2005 — 2010 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune din partea PRM.

PUBLICITATE

De asemenea, Mitzura Arghezi este cunoscută și ca actriță. A jucat în peste 100 de piese de teatru și 18 filme.

*Marius Marinescu: Prin plecarea Mitzurei Arghezi, pierdem legătura cu marii noștri scriitori

Fostul senator Marius Marinescu este de părere că prin moartea Mitzurei Arghezi se pierde legătura cu marii scriitori.

“Prin plecarea Mitzurei Arghezi, pierdem legătura cu marii noștri scriitori. Prin domnia sa aveam impresia că marele poet Tudor Arghezi trăiește. Așa îl percepeam cu toții”, a declarat pentru AGERPRES Marinescu, pentru care 2015 este “un an trist, un an nefast, de doliu național, în care cultura română a pierdut mari personalități precum Christine Valmy, Octavian Naghiu, Corneliu Vadim Tudor, Paula Iacob”.

El a spus că a luat parte alături de fiica marelui poet la numeroase acțiuni politice sau culturale.

“Am participat cu Mitzura Arghezi la multe acțiuni politice, de protecție a mediului și a animalelor. Mă suna tot timpul, în ultima perioadă, când nu mai era în politică și mă întreba de evenimentele politice sau culturale. Am fost și la Țebea cu domnia sa și la Mănăstirea Sfântului Andrei din Constanța”, a povestit Marius Marinescu.

Stela Popescu despre Mitzura Arghezi: Orice artist care dispare provoacă o mare durere

Actrița Stela Popescu este de părere că decesul Mitzurei Arghezi reprezintă “o mare durere” pentru teatrul românesc.

“Orice artist care dispare provoacă o mare durere pentru că teatrul a fost întotdeauna un leac pentru sufletele oamenilor și pentru aceasta artiștii merită un plus de tandrețe și de tristețe în momente din acestea, mai ales că dispare o generație care a fost o generație extraordinară. Dispar încet-încet și se așterne durerea printre noi toți”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Stela Popescu.

*MNLR: Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea și promovarea moștenirii literare și culturale preluate de la tatăl său

Mitzura Arghezi a contribuit major, pe parcursul întregii sale vieți, la valorificarea și promovarea moștenirii literare și culturale pe care a preluat-o de la tatăl său, afirmă reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

”În această dimineață, 27 octombrie, în jurul orei 9,15, a încetat din viață Mitzura Arghezi, fiica marelui poet Tudor Arghezi. (…) Pe parcursul întregii sale vieți, Mitzura Arghezi a contribuit major la valorificarea și promovarea moștenirii literare și culturale pe care a preluat-o de la tatăl său, marele poet român. Aceasta a susținut Muzeul National al Literaturii Române în toate activitățile culturale organizate și desfășurate fie la Casa Memorială ‘Tudor Arghezi — Mărțișor’, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia”, se arată în comunicat.

* Draga Olteanu Matei: Am s-o port întotdeauna în suflet pe Mitzura Arghezi

Actrița Draga Olteanu Matei a declarat marți pentru AGERPRES că a ținut mult la Mitzura Arghezi, cu care a fost colegă de facultate, afirmând că o va purta întotdeauna în suflet.

“Am fost colege de facultate, la Cinematografie, și am cunoscut-o pe Mitzura în 1951. Pe urmă am devenit colege de teatru, la Teatrul Național din București, am fost apropiate, ne-am respectat și am ținut una la alta. Am și avut întotdeauna pentru Mitzura o mare admirație și ca om, și ca fiica marelui nostru poet. Am iubit-o foarte mult pe Mitzura și am s-o port întotdeauna în suflet”, a spus Draga Olteanu Matei.

Ea a arătat că Mitzura Arghezi era “o femeie foarte cultivată” și era “o bucurie să stai cu ea”.

Din 2010, Mitzura Arghezi este cetatean de onoare al municipiului Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ