2 martie 2024
ActualitateA încetat din viață unul dintre veteranii asistenților medicali din județul Bacău

A încetat din viață unul dintre veteranii asistenților medicali din județul Bacău

În după-amiaza zilei de duminică, 5 martie, după o lungă și grea suferință, a trecut la cele veșnice, Vasile Pădurariu, unul dintre cei mai vechi asistenți medicali și promotori ai turismului balnear din județul Bacău. Pe 19 iunie a.c. ar fi împlinit 70 de ani…

Vasile Pădurariu a activat timp de peste 45 de ani ca asistent medical în stațiunea Slănic-Moldova, iar din 2013 a fost asistent medical-șef și administrator al Sanatoriului Balnear din stațiune, secție externă a Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București, unica din țară. Aici se efectuează zilnic, tratamente de recuperare – reabilitare medicală, balneo – fizio terapie în regim de spitalizare continuă și ambulatoriu, pentru următoarele profile de patologie: respirator, hepato – digestiv, reumatismal cronic degenerativ, renal, circulator. Vasile Pădurariu a fost cel care s-a implicat cu toată dăruirea și priceperea în organizarea serviciului medical și în dotarea cu instalații și aparatură medicală a bazei de tratament din cadrul acestei unități medicale, care a ajuns să fie cunoscută și apreciată nu doar la nivel local și județean, ci și la nivel național și internațional (în special în Republica Moldova și Ucraina).Vasile Pădurariu a construit în acest sanatoriu, o echipă medicală solidă și bine pregătită, de care mereu a fost mândru și la care a ținut ca la propria familie, echipă evidențiată cu prilejul evenimentelor medicale care au avut loc la Slănic-Moldova, unele de anvergură națională și internațională. După mai multe stăruințe și eforturi personale a reușit ca în anul 2017 să finalizeze proiectul prin care a fost dat în folosință și bazinul de kinetoterapie în apă minerală (prin captarea apei Izvorului nr. 3), tratament prin care acest sanatoriu a căpătat notorietate printre cele de profil și în rândul celor care își caută sănătatea.

După plecarea sau decesul unor medici ai stațiunii, Vasile Pădurariu a fost cel care a susținut o serie de prezentări despre activitatea balneară și istoricul izvoarelor minerale din Slănic- Moldova, atât cu prilejul unor conferințe și simpozioane medicale, dar și ca invitat special al unor emisiuni televizate. Ultima prezență a domniei-sale a avut loc  la Tele Moldova Plus, în cadrul emisiunii ,,La un ceai cu Petru Frăsilă”, care poate fi vizualizată pe site-ul https://www.youtube.com/watch?v=6w04cfrsh4E.  De asemenea, celor care au trecut pragul sanatoriului, Vasile Pădurariu le-a oferit în dar materiale care promovează obiectivele turistice din Slănic-Moldova și județul Bacău, puse la dispoziție de către Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Salvamont Bacău.

În anul 2013, în cadrul Galei Premiilor de Excelență dedicată asistentelor și asistenților medicali din județul Bacău, Vasile Pădurariu a fost distins, alături de alți doi colegi de la spitalele din Moinești și Onești, cu ,,Premiul special pentru întreaga activitate și responsabilități deosebite”, iar în 2022 i s-a conferit de către Primăria Slănic-Moldova ,,Diploma de Excelență pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în comunitatea slăniceană, pentru contribuția esențială adusă dezvoltării orașului-stațiune Slănic-Moldova, în semn de prețuire și recunoștință”.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face astăzi, 7 martie, la capela cimitirului din stațiune, după care sicriul cu trupul neînsuflețit va fi înmormântat miercuri, 8 martie, în satul său natal, Praxia, comuna Fântâna Mare, județul Suceava.

Lumină și odihnă veșnică alături de îngeri, dragă Vasile! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! (Sursa foto Vasile Pădurariu: Ziar Medical.ro, la  https://ziarmedical.ro/2018/08/17/balneoterapie-slanic-moldova/, pagina de Facebook a Sanatoriului Balnear, la https://www.facebook.com/SectiaSanatorialaSlanicMoldova/)

Romulus-Dan BUSNEA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri