17 mai 2024
ActualitateA început școala

A început școala

Emoția a plutit în aer încă de la primele ore ale dimineții de luni. Cred că nici nu s-a luminat bine de ziuă că dacă am fi avut un aparat de măsurat emoții am fi realizat cum acestea cresc odată trecerea timpului și sosirea momentului în care elevii s-au întors la școală.
Evident, cele mai multe emoții le-au avut bobocii care au pășit pentru prima dată în curtea școlii, care și-au auzit numele strigate și împreună cu colegii și cu „doamna” au intrat pentru prima dată în clasă. Nici părinții nu au fost mai prejos și s-au văzut lacrimi și la cei mici și la cei mari. Dacă pentru cei mici lacrimile erau din cauza unui nou început și deschiderea unui drum cu noi provocări ceea ce desigur provoacă un soi de teamă de necunoscut, în ochii părinților lacrimile erau strict de bucurie.

În curtea Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Bacău, directorul instituției, prof. Codrin Ciuchi, și-a asumat și rolul de amfitrion și a făcut toate prezentările. Rând pe rând, cei mici au fost strigați pe clase, apoi, însoțiți de doamna învățătoare au trecut pe sub podul de flori și au mers către clase. Clasele, frumos împodobite și bine luminate, debordau un aer primitor… Pe bănci stăteau la loc de cinste manualele. În marea de flori și forfota de părinți și copii, boboceii fac cunoștință cu doamna în timp ce camerele foto din telefoanele celor mari surprind tot felul de momente…

Elevii din anii mai mari etalează un aer superior, că doar ei au mai trecut prin așa ceva. Unii glumesc, alții se îmbrățișează. Deși nu toți recunosc, le-a fost dor…
Catalog electronic la „Haret”



„Am reușit și am schimbat instalația electrică în corpul mic, unde era cel mai mare pericol având în vedere că această clădire a fost construită în 1964. Sperăm cu ajutorul lui Dumneze și cu sprijinul Consilului Local și a domnului primar să schimbăm și în corpul mare… Am reușit să facem un sistem integrat de supraveghere video, pentru când vom avea nevoie la examene, simulări… Am mai renovat câteva clase și am mai schimbat elemente de mobilier și vom avea și o barieră la intrare care este în proiect și bugetată… Și cel mai important, o ultimă noutate, este catalogul electronic. Acesta va fi funcțional cel târziu la 1 octombrie, după care părinții vor avea acces în timp real, printr-o aplicație, la absențele și notele pe care le au copiii lor. Cataloagele vor rămâne și fizic dar vor fi completate odată pe an, la sfârșit. Începem noul an școlar cu speranță și să nu uităm că educația este cel mai important lucru”, a declarat prof. Codrin Ciuchi, directorul Școlii Gimnaziale „Spiru Haret”.

Deși lucrurile par total altfel la liceu, în esență sunt cam la fel. Cu excepția lacrimilor, deși nu o să știm niciodată de e în sufletul tuturor bobocilor de liceu. Elevii din clasele mai mari abordează un aer șmecheresc. „Boboci ăștia sunt cam mititei”, remarcă o adolescentă cu aere de „mai mare”. Puțin mai departe, un grup de elevi de liceu deja dezbat problema „Balului Bobocilor”. Preocupări și preocupări. În alte părți se fac poze pe bandă rulantă. Cu siguranță sunt materiale ce vor conta pentru cataloagele de promoție. Până acolo, însă, mai e mult.

Cu ce gânduri încep noul an școlar…profesorii

„Începem noul an școlar cu proiecte ce corespund planului nostru de dezvoltare instituțională și cu speranța că vom egala, poate chiar depăși, realizările din anul precedent. Am avut rezultate foarte bune la cele două examene naționale, rata de promovare fiind de 100%. Gradul de integrare a absolvenților în învățământul superior a fost, de asemenea, pe măsura așteptărilor, iar patru dintre elevii noștri au obținut cele mai mari punctaje la examenul de admitere de la facultățile pe care le-au ales: Luca Pintilie – Facultatea de Medicină din București (media 10), Mihai Lungu – Facultatea de Drept din București, Smaranda Stupu – Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj și Robert Rotaru – Facultatea de Informatică din Cluj (media 10). Am dezvoltat baza materială, renovând complet unul dintre laboratoarele de informatică, de la instalații electrice, tâmplărie, la echipamente specifice. Pentru anul acesta, ne propunem să acordăm aceeași atenție calității actului educațional, formării competențelor care să-i ajute pe elevii noștri în evaluările ce vor urma, creșterii gradului de atractivitate a activităților didactice și de implicare a elevilor în propria formare. În scurt timp, vom începe programele de pregătire suplimentară vizând performanța (concursuri și olimpiade școlare), dar și examenele naționale. Ne dorim să diversificăm oferta activităților extracurriculare, întrucât acestea conduc la identificarea și cultivarea aptitudinilor, a talentelor, asigură în mare parte transferul de cunoștințe acumulate de către elevi în cadrul programului standard de ore obligatorii (curriculum formal) în practică, dezvoltă abilități de comunicare, organizare, de lucru în echipă. Și în acest an școlar, elevii și profesorii colegiului vor fi implicați în derularea de proiecte cu fonduri europene. Suntem încrezători în oportunitățile anului școlar 2022 – 2023, în energia lui și suntem pregătiți să facem din el un an al succesului.”
Prof. Monica Resmeriță, director Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”

„«Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume», spunea Gandhi, iar noi incercam să facem exact acest lucru. Curajul și inspirația de a autoriza noi calificări unice in municipiul și judetul Bacău, de a dota de la zero laboratoare si ateliere sau de a implica elevii in numeroase proiecte nationale și internaționale a dus la dezvoltarea exponențială a școlii noastre. Incercăm astfel să venim în întâmpinarea părinților pentru a oferi copiilor noștri tot ce este mai bun, o rețetă echilibrată pentru suflet și minte deopotrivă. Copiii sunt beneficiarii strădaniei unei întregi echipe de profesioniști. Ei se află în centrul atenției noastre, ei sunt și trebuie să fie cei mai importanți!” ne-a declarant directorul Liceului Tehnologic «Anghel Saligny», profesor Crisalinda Nona Irimia.

Revenind la prima zi de școală, după festivitățile de deschidere, elevii din clasele mai mari au luat cu asalt cafenelele și terasele din oraș, mai ales cele din apropierea unităților de învățământ. Forfotă mare care le-a adus un plus de valoare proprietarilor de cafenele cu toate că deranjul a fost cam mare. În rest, voie bună, râsete, sucuri și cafea… De marți, în bănci…

Peisajul a fost colorat de multitudinea de buchete de flori. 5 septembrie a fost o zi în care nu doar emoțiile au fost la cote înalte ci și bugetele florarilor care au dat lovitura. „Ce lovitură frățioare – zice un precupeț de flori din piață. Vindem și noi de două ori pe an. De 15 septembrie și de 8 martie. În rest murim de foame”, mai zice omul care mai vinde două buchete de flori a câte 50 de lei. În doar două cuvinte, buchetele de flori pentru începerea noului an școlar au avut prețuri de pe la 30 de lei și până la câteva sute de lei. După buzunarul omului…

Și nu în cele din urmă, trebuie să remarcăm creșterea nivelului de trafic. Încă de la primele ore ale dimineții valorile de trafic s-au intensificat, șoferii având nevoie de nervi de oțel. Polițiștii au ieșit în stradă în încercarea de fluidizare a traficului. Din păcate, în astfel de momente ne dăm seama că suntem depășiți și sistemul actual de străzi și străduțe nu face față valorilor de trafic, mai ales în zona unităților de învățământ. Ce-i drept, și băcpuanii ar vrea să își ducă copiii la școală cu mașina, și dacă ar putea, până în clasă. Lăsând ironia la o parte, orașul a arătat luni plin. Plin de viață, forfotă, parcă a…înviat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri